kórház
Gazdaság

Koronavírus: gyorsan terjed a járvány a világon, ellentmondásos hírek érkeznek a régióból

Portfolio
MTI
194 ezer új esettel nőtt a világon az észlelt koronavírus-fertőzöttek száma, ezzel már mintegy 12,8 millióra nőtt azon emberek száma, akik küzdenek a vírussal vagy átestek rajta.

Elszabadult a koronavírus Kaliforniában, ezért bezárják az éttermeket, bárokat, mozikat és múzeumoka

Miután 8358 új koronavírus-fertőzést regisztráltak vasárnap az USA Kalifornia államában, Gavin Newsom kormányzó hétfőn elrendelte egy sor nyilvános beltéri szolgáltatóhely, többek között az éttermek, bárok, mozik és múzeumok bezárását az állam teljes területén – adta hírül a CNBC.

Tovább a cikkhez

A második világháború óta nem szaladt bele ekkora költségvetési hiányba Amerika

864 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal zárta június hónapot az amerikai szövetségi állam, ami nagyobb a teljes tavalyi éves hiánynál – írja a MarketWatch.

Tovább a cikkhez

Amerikai milliomosok a gazdagokra kiszabott adók emelését sürgetik a koronavírus miatt

Több amerikai milliomos nyílt levélben a gazdagokra kiszabott adók emelését sürgette, de nemcsak az amerikai, hanem a világ kormányainál annak érdekében, hogy az így befolyó összegből megsegíthessék a koronavírus-járvány által sújtott, szegény sorsú embereket.

Tovább a cikkhez

Törökországban kevéssel ezer felett stagnál az új fertőzöttek napi száma

Törökországban vasárnap 1008-cal, tehát immár ötödik napja kevéssel ezer feletti értékkel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Az eddig regisztrált esetek száma 214 001-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően, 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta még nem járt alacsonyabban 1003-nál.

Hétfőn - miként vasárnap is - 19-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5382-re emelkedett az országban. A halálesetek napi száma június közepe óta nem esett 15 alá. Az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő betegek száma némileg nőtt, 1209-ről 1223-ra, miközben a lélegeztetőgépre szorulóké ezúttal 409-ről 402-re csökkent. A gyógyultak száma 1156-tal 195 671-re emelkedett, ők teszik ki az esetek már csaknem 91,5 százalékát. A 83 milliós országban eddig mintegy 4,02 millió vírustesztet végeztek el.

Emberiesség elleni bűncselekmények történtek a koronavírus olasz gócpontjában?

A lombardiai Bergamo városban a koronavírus-járványban elhunyt betegek családtagjai az Európai Bizottsághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak hétfőn, mivel szerintük a járvány olaszországi gócpontjában a hatóságok emberiesség elleni bűncselekményt követtek el, miután nem cselekedtek időben a betegség terjedésével szemben. Az áldozatok hozzátartozóit tömörítő egyesület Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, valamint a strasbourgi székhelyű emberi jogi bíróság elnökéhez, Robert Ragnar Spanóhoz fordult. Korábban az olasz ügyészségen tettek feljelentést.

A rokonok szerint az olasz hatóságok az egészségügyi szervek figyelmeztetése ellenére nem zárták le időben a Lombardia tartomány gócpontjainak tartott térségeket. Karantén alá február 23-án kizárólag Codogno városát és környékét helyezték, miközben ennél is több fertőzöttet regisztráltak Bergamo területén. A családtagok szerint a politika "szándékosan áldozta fel az emberi életeket". Véleményük szerint a tartományi és országos döntéshozók a gazdasági érdekeket helyezték előtérbe a korlátozások elrendelésének halogatásával, miután Bergamo és térségének leállításával jelentős ipari körzeteket bénítottak volna meg. A korlátozásokat végül március 8-án vezették be, amikor az áldozatok rokonai szerint már késő volt. A lakosságszámhoz viszonyítva eddig Bergamóban és térségében vesztették életüket a legtöbben Európában a betegségben. Bergamóban és környékén több mint ötszáz százalékkal többen haltak meg az utóbbi öt év átlagánál. (MTI)

Meg kell akadályozni a vírus további terjedését

Minden erővel meg kell akadályozni a koronavírus további terjedését Ausztriában - jelentette ki Rudolf Anschober egészségügyi miniszter hétfőn Bécsben. A tárcavezető ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a világjárvány még nem érte el a tetőpontját.

Anschober egyben arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy otthon és a nyaralás során is legyenek óvatosak, körültekintőek. Hangsúlyozta: számítani lehetett arra, hogy az újranyitásokat követően regionálisan ismét megnő a fertőzöttek száma. Arról is szót ejtett, hogy őszig a tervek szerint több mint egymillió koronavírustesztet végeznek el. A tesztet a későbbiekben azok számára is hozzáférhetővé teszik, akiknek nincsenek tüneteik, illetve enyhe tüneteket éreznek - tette hozzá.

Ausztriában eddig 18 948 ember koronavírustesztje lett pozitív. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe 708-an haltak bele, 17 ezren időközben meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1240. Közülük 82-en szorulnak kórházi ápolásra, nyolc betegnek az állapota olyan súlyos, hogy az intenzív osztályon kezelik őket.

Míg szombattól vasárnapig 114-en kapták meg a vírust, hétfőn az előző nap óta 51 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Továbbra is Felső-Ausztriában (25) és Bécsben (19) található a legtöbb új fertőzött.

A karintiai Veldenben tízezer szájmaszkot osztottak szét az emberek között, azt követően, hogy pénteken néhány üdülőhelyen este 9 óra és hajnal 2 óra között ismét bevezették a szájmaszkviselési kötelezettséget. Ferdinand Vouk polgármester kijelentette: az egészség fontosabb az üzletnél, és az üdülőhelyet szájmaszkban is lehet élvezni - tette hozzá.

Néhány nyugdíjas, illetve turista ugyanakkor megfeledkezett a szájmaszkról, néhány vendéglátós pedig nem tartotta be a kijárási tilalmat; a hatóságok tíz esetben szabtak ki büntetést. Klagenfurt piacain a látogatók 60 százaléka nem tartotta be a szombaton ismét bevezetett szájmaszkviselési kötelezettséget. Peter Kaiser, Karintia tartományi vezetője is házi karanténban van: bár két koronavírustesztje is negatív lett, a tervek szerint további vizsgálatokat is végeznek még rajta.

Nesze neked, horvátországi nyaralás: könnyen elveszhet a zöld besorolás!

Hiába kapott Horvátország zöld besorolást Magyarországtól, az országlista valószínűleg folyamatosan változni fog, ahogy a vírushelyzet is változik a szomszédos országokban – figyelmeztetett az ATV Híradójában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Szerinte szeptemberben jöhet a második hullám.

Tovább a cikkhez

Belgiumban ismét emelkedik az újonnan fertőzöttek száma

Belgiumban, noha enyhén, de ismét emelkedik a koronavírusos esetek száma - írta hétfőn a helyi sajtó. Marc Van Ranst virológiaszakértő a sajtónak adott nyilatkozatában közölte, hogy fokozott óvatosságra van ismét szükség, mivel a járványhelyzet "rossz irányba halad". A szakértő a heti összesített adatokról kijelentette, hogy múlt héten - az előző hetek átlagos napi 85 esetszáma után - már 90 volt az újonnan fertőzöttek száma, illetve a hétvégén már a 135-öt is elérte.

"Lehet, hogy egyesek úgy gondolják, hogy a növekedés enyhe, így nem adhat okot aggodalomra, viszont a számok szépen lassan kúsznak felfelé" - hangsúlyozta a szakértő. Azt is hozzátette, hogy a "turisztikai célú külföldi utazásokat nem lenne szabad engedélyezni, mert azok újabb veszélyfaktort jelenthetnek a jelenlegi helyzetben".

Van Ranst kifejtette, hogy véleménye szerint "nem volt jó lépés" a napi adatközlésről áttérni az újonnan fertőzöttek heti statisztikáira, mivel azok nem adnak megfelelő képet a járványtendenciáról. Egy másik járványügyi szakember, Erika Vliege a flamand nyelvű, Het Nieuwsblad című napilapnak adott nyilatkozatában szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a heti összesítés félrevezető lehet, mert azt látszatot keltheti, hogy már nem kell olyan ébernek lenni, mint korábban.

Vliege hozzátette, hogy a fertőzés minden korosztályt érint, viszont véleménye szerint az emberek általában úgy gondolják, hogy a járványnak vége, a legrosszabb időszak már lezajlott. "Ez téves gondolkodás, és veszélyhelyzetet eredményezhet. Akik így gondolkoznak, azok a tűzzel játszanak"- hangsúlyozta. A 11, 5 millió lakosú Belgiumban eddig mintegy 63 ezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma közel 9800.

A szomszédos Hollandiában is növekszik az új esetek száma. A helyi sajtó beszámolói szerint az újonnan fertőzöttek számának napi átlaga - jelentős csökkenések után - ismét elérte a június közepén tapasztalt szintet. A 17, 5 millió lakost számláló országban mintegy 764 ezer tesztet hajtottak végre február óta.

A Benelux-államok harmadik tagországában, Luxemburgban másfél hónap után, a hétvégén ismét történt a Covid-19 betegséghez köthető haláleset. A valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegségben mintegy ötezer embert fertőződött meg, és már közel 280 ezer embert leteszteltek az egészségügyi hatóságok. A halálos áldozatok száma 111.

Szívesen maradnának home office-ban a magyarok

Az Allianz Hungária Zrt. egy rövid idejű felmérés keretében arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt hónapok milyen hatással voltak a magyarok otthonukhoz és munkahelyükhöz való viszonyára, mi hiányzik és mit nem sírnak vissza a karanténidőszakból munkavégzésük szempontjából.

Tovább a cikkhez

100 millió új éhezőt hozott a koronavírus-járvány

Nőtt az éhezők száma – állapította meg egy új ENSZ-tanulmány. Az elmúlt öt évben emberek milliói váltak krónikusan alultáplálttá, míg világszerte országok küzdenek a hiányos táplálkozás különböző formájával. 100 millió új éhezőt hozhatott a koronavírus, 3 milliárdan esnek el az egészséges táplálkozás lehetőségétől a világon a becslések szerint.

Tovább a cikkhez

Egy hétre újra leáll a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban

Előre tervezetten egy hétre leáll a termelés augusztusban a kecskeméti Mercedes-gyárban - közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. hétfőn az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Szlovákiában és Magyarországon is megfertőződtek cseh turisták

Eddig hat országban - köztük Szlovákiában és Magyarországon - kapták meg a koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről. A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célnak minősítette.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: jó hírek érkeztek Horvátországból és Szlovéniából

Mérséklődött a hétvégén az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok hétfői sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Ismét két műszakban folyik a gyártás az esztergomi Suzuki gyárban

Ismét két műszakban folyik a gyártás az esztergomi Suzuki gyárban, a cég a májusi-júniusi időszakban legyártott napi autómennyiség duplájára tervezi emelni a gyártás volumenét.

Tovább a cikkhez

Több generáció életét írhatja át a koronavírus-járvány

Egyelőre mindenki arról beszél, hogy a világgazdaság lassan kezd kilábalni a koronavírus-járványból, a kezdeti sokkszerű összeomlást egyre kedvezőbb adatok követik, ami bizakodásra adhat okot. A korábbi világjárványok tapasztalatai alapján azonban évtizedekig is eltarthatnak a mostani válság hosszútávú hatásai, generációk életét változtathatja meg a járvány – figyelmeztetnek legújabb tanulmányukban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői.

Tovább a cikkhez

Csak hónapokig maradnak az antitestek a koronavírus-fertőzöttek testében

Mindössze néhány hónapig maradnak meg az emberi testben a koronavírus antitestjei - mutatta ki egy német kutatás.

Tovább a cikkhez

Két ígéretes koronavírus-vakcina kapott különleges engedélyt

Két kísérleti koronavírus-vakcina kapott engedélyt az amerikai felügyelettől a gyorsított jóváhagyatási eljárásban való részvételre – írja a CNBC. A vakcinákat a német BioNTech és az amerikai Pfizer közösen fejleszti.

Tovább a cikkhez

Egy látványos ábra a magyar határkorlátozásokról: így utazhatsz az új szabályok szerint

Tegnap jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a járvány súlyossága szempontjából a világ országait három kategóriába sorolják és ez alapján korlátozzák a Magyarországra való belépést. Készítettünk egy ábrát, melyen jól látszik, mely európai országokba lehet korlátozás nélkül utazni és melyekbe nem.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: több mint ezren fertőződtek meg Magyarországon idősotthonokban

Magyarországon a koronavírus- járvány megjelenése óta 33 idősotthonban -13 budapesti és 20 vidéki intézményben- azonosítottak koronavírus- fertőzötteket és 140-re nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma.

Tovább a cikkhez

Megerősítették a horvátok: korlátozás nélkül utazhatnak a magyarok

A magyar kormány döntése alapján Horvátország a zöld kategóriába sorolt országok közé tartozik, vagyis a magyaroknak szabad a belépés Horvátországba, az onnan való visszatéréskor pedig nem kell 14 napos karanténba vonulniuk és nincs szükség negatív koronavírustesztre sem, a két ország határa tehát korlátozások nélkül átjárható - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Német egészségügyi miniszter: elkerülhető a második hullám

Németország készen áll arra, hogy megküzdjön az ősszel a koronavírus második felében, viszont szükség van arra, hogy az emberek óvatosak legyenek, különösen a nyári vakációjuk során – mondta Jens Spahn német egészségügyi miniszter egy sajtókonferencián. Hozzátette: kelló óvatossággal elkerülhető a második hullám.

Tovább a cikkhez

Sosem látott mértékben adósítja el a cégeket a koronavírus elleni küzdelem

Egy friss tanulmány szerint várhatóan rekordösszeggel, mintegy 1000 milliárd dollárral növekszik 2020-ban a vállalatok adóssága, ahogy a koronavírus gazdasági hatásaival küzdenek - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Aggódnak a japánok: hanyag amerikai katonák kezdték el terjeszteni a koronavírust

Japán és az Egyesült Államok elkezdett egymással információkat megosztani az Okinava szigetén létesített amerikai katonai bázisokon terjedő koronavírus-fertőzésről – írja a Reuters. A helyi lakosság és a kormányzó is aggódik az amerikai haderő hanyagsága miatt, többen a katonák távozását kérik.

Tovább a cikkhez

Új napi csúcson a járvány világszintű terjedése, mutatjuk a főbb gócpontokat és a régiós országok fo

A WHO szerint vasárnap több mint 230 ezer új igazolt koronavírusos esetet fedeztek fel a világban, ami új napi csúcsot jelent és ennek legnagyobb része az amerikai és indiai esetszámok gyorsulásához köthető, de több kisebb-nagyobb gócpont is felfedezhető a világban Japántól kezdve a Kolumbiáig. A mi régióban a megelőző napok gyors felfutása után vasárnap több országból is alacsonyabb új esetszámokat közölte, ami a szokásos hétvége-hatással (kevesebb teszteléssel) is összefügghet, így nem árt továbbra is résen lenni és figyelni. A magyarok által kedvelt külföldi, tengerparttal rendelkező kedvelt nyaralóhelyek közül a spanyol, olasz és görög helyzet stabilnak mondható, a portugál és a horvát nagy kilengéseket mutat, így fokozott a bizonytalanság. Közben az osztrák, ukrán, román és lengyel napi új esetszám nyugtalanítóan magasnak mondható, a magyar viszont egyelőre továbbra is örvendetesen alacsony.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: itt a hétfő reggeli jelentés a magyar fertőzöttekről

13 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3073-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 579 fő. Az aktív fertőzöttek 38%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti. 127 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. Az új fertőzöttek nagy része Borsod-Abaúj-Zemplén megyében él, Budapesten és Pest megyében 1-1 fertőzöttet regisztráltak.

Tovább a cikkhez

Terjed a koronavírus: lassan 13 millió fertőzött van a világon

A fertőzöttszám-növekedés oroszlánrészét Florida produkálta, ahol egy nap alatt mintegy 15 ezer új esetet detektáltak. Ez a megugrás eddig a legnagyobb, egy államban észlelt fertőzésszám-ugrás, mióta a járvány tart. Amerikában összesen egyébként már 3,4 millió ember fertőződött meg.

Jelentősen megugrott Mexikóban is a fertőzésszám, ahol 4400 új esetet találtak egy nap alatt, illetve Pakisztánban, ahol 2750 új esetet regisztráltak a hatóságok.

Magyarországon viszonylag kedvezőnek mondható egyelőre a járvány alakulása, a prevenció érdekében viszont határkorlátozásokat jelentett be a napokban a kormány:

Címlapkép: Getty Images

A koronavírus nem lehet indok a bankfiókok bezárására Amerikában

A koronavírus-járványra hivatkozva nem zárhatnak be fiókokat a bankok az Egyesült Államokban – írja Financial Times.

Tovább a cikkhez

Jó hír érkezett az egyik koronavírus ellen ígéretes gyógyszerről

Háromból egy súlyos koronavírusos dél-koreai beteg állapota javult, miután a Gilead gyógyszergyártó Remdesivir nevű vírus elleni készítményével kezdték el kezelni - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Jön a jelentési szezon: 2008 óta nem látott visszaesésről számolhatnak be az amerikai vállalatok

Megkezdődik a héten a második negyedéves gyorsjelentési szezon, többek között amerikai nagybankok publikálják a héten a számaikat. Az április-júniusi időszak volt az első negyedév, amit teljes mértékben lefedett a koronavírus-járvány és az elemzők várakozásai szerint az elmúlt évek leggyengébb negyedéve lehetett a vállalati profitok tekintetében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: március vége óta nem volt ennyi új beteg Dél-Koreában

Hétfői szöuli bejelentés szerint az elmúlt napon 62 új esettel 13 479-re nőtt az eddig azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Dél-Koreában, jelentős emelkedést mutatva a vasárnap és szombaton közölt 44, illetve 35 esethez képest.

Tovább a cikkhez
feher haz washington donald trump koronavirus
usa capitolium koronavirus
bullbear
koronavírus maszk ruha
ciprus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
feher haz washington donald trump koronavirus