kórház
Gazdaság

Koronavírus: gyorsan terjed a járvány a világon, ellentmondásos hírek érkeznek a régióból

Portfolio
MTI
194 ezer új esettel nőtt a világon az észlelt koronavírus-fertőzöttek száma, ezzel már mintegy 12,8 millióra nőtt azon emberek száma, akik küzdenek a vírussal vagy átestek rajta.

Elszabadult a koronavírus Kaliforniában, ezért bezárják az éttermeket, bárokat, mozikat és múzeumoka

Miután 8358 új koronavírus-fertőzést regisztráltak vasárnap az USA Kalifornia államában, Gavin Newsom kormányzó hétfőn elrendelte egy sor nyilvános beltéri szolgáltatóhely, többek között az éttermek, bárok, mozik és múzeumok bezárását az állam teljes területén – adta hírül a CNBC.

Tovább a cikkhez

A második világháború óta nem szaladt bele ekkora költségvetési hiányba Amerika

864 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal zárta június hónapot az amerikai szövetségi állam, ami nagyobb a teljes tavalyi éves hiánynál – írja a MarketWatch.

Tovább a cikkhez

Amerikai milliomosok a gazdagokra kiszabott adók emelését sürgetik a koronavírus miatt

Több amerikai milliomos nyílt levélben a gazdagokra kiszabott adók emelését sürgette, de nemcsak az amerikai, hanem a világ kormányainál annak érdekében, hogy az így befolyó összegből megsegíthessék a koronavírus-járvány által sújtott, szegény sorsú embereket.

Tovább a cikkhez

Törökországban kevéssel ezer felett stagnál az új fertőzöttek napi száma

Törökországban vasárnap 1008-cal, tehát immár ötödik napja kevéssel ezer feletti értékkel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Az eddig regisztrált esetek száma 214 001-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően, 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta még nem járt alacsonyabban 1003-nál.

Hétfőn - miként vasárnap is - 19-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5382-re emelkedett az országban. A halálesetek napi száma június közepe óta nem esett 15 alá. Az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő betegek száma némileg nőtt, 1209-ről 1223-ra, miközben a lélegeztetőgépre szorulóké ezúttal 409-ről 402-re csökkent. A gyógyultak száma 1156-tal 195 671-re emelkedett, ők teszik ki az esetek már csaknem 91,5 százalékát. A 83 milliós országban eddig mintegy 4,02 millió vírustesztet végeztek el.

Emberiesség elleni bűncselekmények történtek a koronavírus olasz gócpontjában?

A lombardiai Bergamo városban a koronavírus-járványban elhunyt betegek családtagjai az Európai Bizottsághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak hétfőn, mivel szerintük a járvány olaszországi gócpontjában a hatóságok emberiesség elleni bűncselekményt követtek el, miután nem cselekedtek időben a betegség terjedésével szemben. Az áldozatok hozzátartozóit tömörítő egyesület Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, valamint a strasbourgi székhelyű emberi jogi bíróság elnökéhez, Robert Ragnar Spanóhoz fordult. Korábban az olasz ügyészségen tettek feljelentést.

A rokonok szerint az olasz hatóságok az egészségügyi szervek figyelmeztetése ellenére nem zárták le időben a Lombardia tartomány gócpontjainak tartott térségeket. Karantén alá február 23-án kizárólag Codogno városát és környékét helyezték, miközben ennél is több fertőzöttet regisztráltak Bergamo területén. A családtagok szerint a politika "szándékosan áldozta fel az emberi életeket". Véleményük szerint a tartományi és országos döntéshozók a gazdasági érdekeket helyezték előtérbe a korlátozások elrendelésének halogatásával, miután Bergamo és térségének leállításával jelentős ipari körzeteket bénítottak volna meg. A korlátozásokat végül március 8-án vezették be, amikor az áldozatok rokonai szerint már késő volt. A lakosságszámhoz viszonyítva eddig Bergamóban és térségében vesztették életüket a legtöbben Európában a betegségben. Bergamóban és környékén több mint ötszáz százalékkal többen haltak meg az utóbbi öt év átlagánál. (MTI)

Meg kell akadályozni a vírus további terjedését

Minden erővel meg kell akadályozni a koronavírus további terjedését Ausztriában - jelentette ki Rudolf Anschober egészségügyi miniszter hétfőn Bécsben. A tárcavezető ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a világjárvány még nem érte el a tetőpontját.

Anschober egyben arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy otthon és a nyaralás során is legyenek óvatosak, körültekintőek. Hangsúlyozta: számítani lehetett arra, hogy az újranyitásokat követően regionálisan ismét megnő a fertőzöttek száma. Arról is szót ejtett, hogy őszig a tervek szerint több mint egymillió koronavírustesztet végeznek el. A tesztet a későbbiekben azok számára is hozzáférhetővé teszik, akiknek nincsenek tüneteik, illetve enyhe tüneteket éreznek - tette hozzá.

Ausztriában eddig 18 948 ember koronavírustesztje lett pozitív. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe 708-an haltak bele, 17 ezren időközben meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1240. Közülük 82-en szorulnak kórházi ápolásra, nyolc betegnek az állapota olyan súlyos, hogy az intenzív osztályon kezelik őket.

Míg szombattól vasárnapig 114-en kapták meg a vírust, hétfőn az előző nap óta 51 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Továbbra is Felső-Ausztriában (25) és Bécsben (19) található a legtöbb új fertőzött.

A karintiai Veldenben tízezer szájmaszkot osztottak szét az emberek között, azt követően, hogy pénteken néhány üdülőhelyen este 9 óra és hajnal 2 óra között ismét bevezették a szájmaszkviselési kötelezettséget. Ferdinand Vouk polgármester kijelentette: az egészség fontosabb az üzletnél, és az üdülőhelyet szájmaszkban is lehet élvezni - tette hozzá.

Néhány nyugdíjas, illetve turista ugyanakkor megfeledkezett a szájmaszkról, néhány vendéglátós pedig nem tartotta be a kijárási tilalmat; a hatóságok tíz esetben szabtak ki büntetést. Klagenfurt piacain a látogatók 60 százaléka nem tartotta be a szombaton ismét bevezetett szájmaszkviselési kötelezettséget. Peter Kaiser, Karintia tartományi vezetője is házi karanténban van: bár két koronavírustesztje is negatív lett, a tervek szerint további vizsgálatokat is végeznek még rajta.

Nesze neked, horvátországi nyaralás: könnyen elveszhet a zöld besorolás!

Hiába kapott Horvátország zöld besorolást Magyarországtól, az országlista valószínűleg folyamatosan változni fog, ahogy a vírushelyzet is változik a szomszédos országokban – figyelmeztetett az ATV Híradójában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Szerinte szeptemberben jöhet a második hullám.

Tovább a cikkhez

Belgiumban ismét emelkedik az újonnan fertőzöttek száma

Belgiumban, noha enyhén, de ismét emelkedik a koronavírusos esetek száma - írta hétfőn a helyi sajtó. Marc Van Ranst virológiaszakértő a sajtónak adott nyilatkozatában közölte, hogy fokozott óvatosságra van ismét szükség, mivel a járványhelyzet "rossz irányba halad". A szakértő a heti összesített adatokról kijelentette, hogy múlt héten - az előző hetek átlagos napi 85 esetszáma után - már 90 volt az újonnan fertőzöttek száma, illetve a hétvégén már a 135-öt is elérte.

"Lehet, hogy egyesek úgy gondolják, hogy a növekedés enyhe, így nem adhat okot aggodalomra, viszont a számok szépen lassan kúsznak felfelé" - hangsúlyozta a szakértő. Azt is hozzátette, hogy a "turisztikai célú külföldi utazásokat nem lenne szabad engedélyezni, mert azok újabb veszélyfaktort jelenthetnek a jelenlegi helyzetben".

Van Ranst kifejtette, hogy véleménye szerint "nem volt jó lépés" a napi adatközlésről áttérni az újonnan fertőzöttek heti statisztikáira, mivel azok nem adnak megfelelő képet a járványtendenciáról. Egy másik járványügyi szakember, Erika Vliege a flamand nyelvű, Het Nieuwsblad című napilapnak adott nyilatkozatában szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a heti összesítés félrevezető lehet, mert azt látszatot keltheti, hogy már nem kell olyan ébernek lenni, mint korábban.

Vliege hozzátette, hogy a fertőzés minden korosztályt érint, viszont véleménye szerint az emberek általában úgy gondolják, hogy a járványnak vége, a legrosszabb időszak már lezajlott. "Ez téves gondolkodás, és veszélyhelyzetet eredményezhet. Akik így gondolkoznak, azok a tűzzel játszanak"- hangsúlyozta. A 11, 5 millió lakosú Belgiumban eddig mintegy 63 ezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma közel 9800.

A szomszédos Hollandiában is növekszik az új esetek száma. A helyi sajtó beszámolói szerint az újonnan fertőzöttek számának napi átlaga - jelentős csökkenések után - ismét elérte a június közepén tapasztalt szintet. A 17, 5 millió lakost számláló országban mintegy 764 ezer tesztet hajtottak végre február óta.

A Benelux-államok harmadik tagországában, Luxemburgban másfél hónap után, a hétvégén ismét történt a Covid-19 betegséghez köthető haláleset. A valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegségben mintegy ötezer embert fertőződött meg, és már közel 280 ezer embert leteszteltek az egészségügyi hatóságok. A halálos áldozatok száma 111.

Szívesen maradnának home office-ban a magyarok

Az Allianz Hungária Zrt. egy rövid idejű felmérés keretében arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt hónapok milyen hatással voltak a magyarok otthonukhoz és munkahelyükhöz való viszonyára, mi hiányzik és mit nem sírnak vissza a karanténidőszakból munkavégzésük szempontjából.

Tovább a cikkhez

100 millió új éhezőt hozott a koronavírus-járvány

Nőtt az éhezők száma – állapította meg egy új ENSZ-tanulmány. Az elmúlt öt évben emberek milliói váltak krónikusan alultáplálttá, míg világszerte országok küzdenek a hiányos táplálkozás különböző formájával. 100 millió új éhezőt hozhatott a koronavírus, 3 milliárdan esnek el az egészséges táplálkozás lehetőségétől a világon a becslések szerint.

Tovább a cikkhez

Egy hétre újra leáll a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban

Előre tervezetten egy hétre leáll a termelés augusztusban a kecskeméti Mercedes-gyárban - közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. hétfőn az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Szlovákiában és Magyarországon is megfertőződtek cseh turisták

Eddig hat országban - köztük Szlovákiában és Magyarországon - kapták meg a koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről. A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célnak minősítette.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: jó hírek érkeztek Horvátországból és Szlovéniából

Mérséklődött a hétvégén az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok hétfői sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Ismét két műszakban folyik a gyártás az esztergomi Suzuki gyárban

Ismét két műszakban folyik a gyártás az esztergomi Suzuki gyárban, a cég a májusi-júniusi időszakban legyártott napi autómennyiség duplájára tervezi emelni a gyártás volumenét.

Tovább a cikkhez

Több generáció életét írhatja át a koronavírus-járvány

Egyelőre mindenki arról beszél, hogy a világgazdaság lassan kezd kilábalni a koronavírus-járványból, a kezdeti sokkszerű összeomlást egyre kedvezőbb adatok követik, ami bizakodásra adhat okot. A korábbi világjárványok tapasztalatai alapján azonban évtizedekig is eltarthatnak a mostani válság hosszútávú hatásai, generációk életét változtathatja meg a járvány – figyelmeztetnek legújabb tanulmányukban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői.

Tovább a cikkhez

Csak hónapokig maradnak az antitestek a koronavírus-fertőzöttek testében

Mindössze néhány hónapig maradnak meg az emberi testben a koronavírus antitestjei - mutatta ki egy német kutatás.

Tovább a cikkhez

Két ígéretes koronavírus-vakcina kapott különleges engedélyt

Két kísérleti koronavírus-vakcina kapott engedélyt az amerikai felügyelettől a gyorsított jóváhagyatási eljárásban való részvételre – írja a CNBC. A vakcinákat a német BioNTech és az amerikai Pfizer közösen fejleszti.

Tovább a cikkhez

Egy látványos ábra a magyar határkorlátozásokról: így utazhatsz az új szabályok szerint

Tegnap jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a járvány súlyossága szempontjából a világ országait három kategóriába sorolják és ez alapján korlátozzák a Magyarországra való belépést. Készítettünk egy ábrát, melyen jól látszik, mely európai országokba lehet korlátozás nélkül utazni és melyekbe nem.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: több mint ezren fertőződtek meg Magyarországon idősotthonokban

Magyarországon a koronavírus- járvány megjelenése óta 33 idősotthonban -13 budapesti és 20 vidéki intézményben- azonosítottak koronavírus- fertőzötteket és 140-re nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma.

Tovább a cikkhez

Megerősítették a horvátok: korlátozás nélkül utazhatnak a magyarok

A magyar kormány döntése alapján Horvátország a zöld kategóriába sorolt országok közé tartozik, vagyis a magyaroknak szabad a belépés Horvátországba, az onnan való visszatéréskor pedig nem kell 14 napos karanténba vonulniuk és nincs szükség negatív koronavírustesztre sem, a két ország határa tehát korlátozások nélkül átjárható - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Német egészségügyi miniszter: elkerülhető a második hullám

Németország készen áll arra, hogy megküzdjön az ősszel a koronavírus második felében, viszont szükség van arra, hogy az emberek óvatosak legyenek, különösen a nyári vakációjuk során – mondta Jens Spahn német egészségügyi miniszter egy sajtókonferencián. Hozzátette: kelló óvatossággal elkerülhető a második hullám.

Tovább a cikkhez

Sosem látott mértékben adósítja el a cégeket a koronavírus elleni küzdelem

Egy friss tanulmány szerint várhatóan rekordösszeggel, mintegy 1000 milliárd dollárral növekszik 2020-ban a vállalatok adóssága, ahogy a koronavírus gazdasági hatásaival küzdenek - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Aggódnak a japánok: hanyag amerikai katonák kezdték el terjeszteni a koronavírust

Japán és az Egyesült Államok elkezdett egymással információkat megosztani az Okinava szigetén létesített amerikai katonai bázisokon terjedő koronavírus-fertőzésről – írja a Reuters. A helyi lakosság és a kormányzó is aggódik az amerikai haderő hanyagsága miatt, többen a katonák távozását kérik.

Tovább a cikkhez

Új napi csúcson a járvány világszintű terjedése, mutatjuk a főbb gócpontokat és a régiós országok fo

A WHO szerint vasárnap több mint 230 ezer új igazolt koronavírusos esetet fedeztek fel a világban, ami új napi csúcsot jelent és ennek legnagyobb része az amerikai és indiai esetszámok gyorsulásához köthető, de több kisebb-nagyobb gócpont is felfedezhető a világban Japántól kezdve a Kolumbiáig. A mi régióban a megelőző napok gyors felfutása után vasárnap több országból is alacsonyabb új esetszámokat közölte, ami a szokásos hétvége-hatással (kevesebb teszteléssel) is összefügghet, így nem árt továbbra is résen lenni és figyelni. A magyarok által kedvelt külföldi, tengerparttal rendelkező kedvelt nyaralóhelyek közül a spanyol, olasz és görög helyzet stabilnak mondható, a portugál és a horvát nagy kilengéseket mutat, így fokozott a bizonytalanság. Közben az osztrák, ukrán, román és lengyel napi új esetszám nyugtalanítóan magasnak mondható, a magyar viszont egyelőre továbbra is örvendetesen alacsony.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: itt a hétfő reggeli jelentés a magyar fertőzöttekről

13 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3073-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 579 fő. Az aktív fertőzöttek 38%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti. 127 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. Az új fertőzöttek nagy része Borsod-Abaúj-Zemplén megyében él, Budapesten és Pest megyében 1-1 fertőzöttet regisztráltak.

Tovább a cikkhez

Terjed a koronavírus: lassan 13 millió fertőzött van a világon

A fertőzöttszám-növekedés oroszlánrészét Florida produkálta, ahol egy nap alatt mintegy 15 ezer új esetet detektáltak. Ez a megugrás eddig a legnagyobb, egy államban észlelt fertőzésszám-ugrás, mióta a járvány tart. Amerikában összesen egyébként már 3,4 millió ember fertőződött meg.

Jelentősen megugrott Mexikóban is a fertőzésszám, ahol 4400 új esetet találtak egy nap alatt, illetve Pakisztánban, ahol 2750 új esetet regisztráltak a hatóságok.

Magyarországon viszonylag kedvezőnek mondható egyelőre a járvány alakulása, a prevenció érdekében viszont határkorlátozásokat jelentett be a napokban a kormány:

Címlapkép: Getty Images

A koronavírus nem lehet indok a bankfiókok bezárására Amerikában

A koronavírus-járványra hivatkozva nem zárhatnak be fiókokat a bankok az Egyesült Államokban – írja Financial Times.

Tovább a cikkhez

Jó hír érkezett az egyik koronavírus ellen ígéretes gyógyszerről

Háromból egy súlyos koronavírusos dél-koreai beteg állapota javult, miután a Gilead gyógyszergyártó Remdesivir nevű vírus elleni készítményével kezdték el kezelni - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Jön a jelentési szezon: 2008 óta nem látott visszaesésről számolhatnak be az amerikai vállalatok

Megkezdődik a héten a második negyedéves gyorsjelentési szezon, többek között amerikai nagybankok publikálják a héten a számaikat. Az április-júniusi időszak volt az első negyedév, amit teljes mértékben lefedett a koronavírus-járvány és az elemzők várakozásai szerint az elmúlt évek leggyengébb negyedéve lehetett a vállalati profitok tekintetében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: március vége óta nem volt ennyi új beteg Dél-Koreában

Hétfői szöuli bejelentés szerint az elmúlt napon 62 új esettel 13 479-re nőtt az eddig azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Dél-Koreában, jelentős emelkedést mutatva a vasárnap és szombaton közölt 44, illetve 35 esethez képest.

Tovább a cikkhez
spanyol parlament
bezárt bolt closed felirat
szeleromu_kislany_szelenergia_szalad
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
spanyol parlament