penz penz
Gazdaság

Most eldőlhet, hogy végül mi lesz az EU történelmi gigacsomagjának a sorsa

Portfolio
A héten Magyarországon a szokásos kötvényaukciók és MNB-s tenderek mellett érkeznek az építőipar májusi adatai, amiután megismerhetjük a koronavírus szektorra gyakorolt hatását. A világgazdaságban mozgalmasabb lesz a hét: az EU vezetői pénteken vitáznak az újjépítési alapról, de előtte még érkeznek a héten GDP adatok Kínából, és lesz egy EKB-kamatdöntő ülés is.

Viszonylag nyugodt lesz a hét magyar szempontból, hétfőn csak az MNB szokásos devizaswap-tenderére érdemes figyelni, de az egyéb eszközök megalkotása óta már ennek sincs olyan nagy jelentősége, mint a válság előtt. Kedden az ipar felülvizsgált adatait ismerjük meg, ezen kívül a szokásos módon lesz három hónapos diszkontkincstárjegy-aukció is.

Szerdán az MNB közli a május havi fizetési mérleg adatokat, amelyek a járvány idején kiemelt figyelemnek örvendenek, és az ingadozó forint árfolyamára is nagy hatást gyakorol. Bár itt csak havi mérlegről van szó, amely kevésbé mutat pontos képet, de kiugró adatok esetén mindenképpen érdekes lehet. Fontosabb viszont a májusi építőipari teljesítmény – az ágazat tipikusan lassú reagálású, ezért a válság érthető módon később jelentkezik, mint másutt, fontos lesz emiatt a májusi változásra odafigyelni.

Szerdán ezen kívül az MNB tart még repotendert, csütörtökön pedig egyhetes betéti tendert. Ezen a csütörtökön is lesz kötvényvásárlási aukció.

A világban sok érdekes dolog történik a héten, hétfőn a brit jegybank elnöke tart sajtótájékoztatót, ahol elhangozhat egy két fontos üzenet. A kedd sokkal izgalmasabb lesz: májusi brit GDP-adatok érkeznek, délelőtt pedig az EU ipari termelésének májusi alakulását láthatjuk. Kedden érkezik a ZEW júliusi hangulatindexe, amely azért nagyon fontos, mert sokat elárulhat a német kilábalásról.

Szerdán a japán kamatdöntés is érdemel egy említést, de fontosabb az amerikai ipari termelési adat júniusból, valamint a Fed bézs könyve. Csütörtökön érkezik a második negyedéves kínai GDP-adat, délután az EKB tart kamatdöntő ülést, valamint a szokásos heti amerikai munkanélküliségi adatok érkeznek.

A pénteki nap lesz talán a legfontosabb – ekkor ülnek össze az EU kormány- és államfői. A csúcson szóba kerül majd a következő költségvetés is, de leginkább az újjáépítési alapról lehet szó. A Next Generations névre elkeresztelt, 750 milliárd eurós alappal kapcsolatban úgy néz ki, hogy a tagállamok közelednek a konszenzushoz, de a pénteki ülés sorsdöntő lesz ebből a szempontból, több kérdés sincs ugyanis még lezárva a programmal kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images

bullbear
feher haz washington donald trump koronavirus
usa capitolium koronavirus
koronavírus maszk ruha
ciprus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
feher haz washington donald trump koronavirus