koronavirus nyaralas tengerpart maszk200713
Gazdaság

Új napi csúcson a járvány világszintű terjedése, mutatjuk a főbb gócpontokat és a régiós országok folyamatait

Portfolio
A WHO szerint vasárnap több mint 230 ezer új igazolt koronavírusos esetet fedeztek fel a világban, ami új napi csúcsot jelent és ennek legnagyobb része az amerikai és indiai esetszámok gyorsulásához köthető, de több kisebb-nagyobb gócpont is felfedezhető a világban Japántól kezdve a Kolumbiáig. A mi régióban a megelőző napok gyors felfutása után vasárnap több országból is alacsonyabb új esetszámokat közölte, ami a szokásos hétvége-hatással (kevesebb teszteléssel) is összefügghet, így nem árt továbbra is résen lenni és figyelni. A magyarok által kedvelt külföldi, tengerparttal rendelkező kedvelt nyaralóhelyek közül a spanyol, olasz és görög helyzet stabilnak mondható, a portugál és a horvát nagy kilengéseket mutat, így fokozott a bizonytalanság. Közben az osztrák, ukrán, román és lengyel napi új esetszám nyugtalanítóan magasnak mondható, a magyar viszont egyelőre továbbra is örvendetesen alacsony.

Az alábbiakban a John Hopkins Egyetem koronavírusos adatbázisából dolgozunk és bemutatjuk a mi régiónk, illetve a főbb (korábbi) gócpont országok friss járványügyi folyamatait. A régióban az utóbbi napok esetszám-megugrása és az arra vasárnap bejelentett magyar szigorítások miatt inkább a napos grafikonokat, a távolabbi országoknál inkább a 7 napos mozgóátlagot mutatjuk be a tendenciák jobb érzékeltetése érdekében.

Ahogy eddig is írtuk, azért foglalkozunk kiemelten az esetszámok bemutatásával, mert azokból következtetni lehet az esetleges szigorítások újbóli szükségességére és az indikációt adhat arra, hogy a gazdasági kilábalás milyen ütemű lehet.

Kezdjük előbb a globális grafikonnal, ami a nagy és egyúttal szomorú képet mutatja: még mindig 200 ezer körüli embernél igazolják naponta a fertőzést, ami nagyon magas szám. A WHO vasárnap esti adatai szerint 230 ezer feletti volt vasárnapra az érték, ami új napi csúcsnak számított, a John Hopkins Egyetem adatbázisa ettől eltérő értékeket mutat, de sajnos a tendencia a kétféle adatbázis között nagyon hasonló, így egyelőre nem ad okot a bizakodásra. Világszerte összesen már csaknem 13 millióan kapták el a betegséget és naponta sajnos bő 5 ezerrel emelkedik a vírus miatt elhunytak száma is.

A legtöbb új esetet naponta az Egyesült Államokban fedezik fel, ahol például pénteken 823 ezer tesztet végeztek el és abból pénteken 66 ezer feletti, vasárnap az egyetemi adatbázis szerint 59 ezer új eset lett pozitív, azaz 8% körüli az elvégzett teszteknél a pozitivitás. Floridában például csak vasárnap több mint 15 ezer embernél mutatták ki a vírust, ami több, mint a legtöbb országban a világon a járvány tetőfokán volt. Nem véletlen, hogy például 8 ezer rabot is kiengedtek egészségügyi és biztonsági okok miatt a börtönből.

A hétvégén egyébként már Donald Trump amerikai elnök is maszkban jelent meg egy eseményen, ami szintén jelzi a helyzet súlyosságát.

Nagyon gyorsan nő az új esetek száma Indiában, a világ legnépesebb országában, immár a 7 napos mozgóátlag is 25 ezer fő felett jár, az összes esetszám pedig a 900 ezret közelíti. Az ábrán mutatott többi távol-keleti ország járványgörbéje szerencsére továbbra is azt jelzi, hogy kontrollált a terjedés üteme.
Közben a japán görbe egyre intenzívebben emelkedik, a fülöp-szigeteki viszont remélhetőleg elindul délnek.
Átugorva Dél-Amerikára, a kolumbiai helyzet kezd egyre rosszabbul kinézni, de az argentin és brazil görbét sem tudták még meggyőzően lefelé nyomni a hatóságok.
A Közel-Keleten az iraki és iráni görbe nem meggyőző még, a szaúdi és egyiptomi viszont örvendetesen elkezdett süllyedni.

A mi régiónkban nagy figyelmet kapnak például az osztrák, a horvát, a román, a szlovén, a bolgár, a görög, a szerb, és az ukrán koronavírusos járványügyi folyamatok, így ezeket szintén bemutatjuk, immár napos grafikonokon (a 7 napos mozgóátlag jobb a tendenciák megragadására, a napos grafikonok az elmúlt napok híráramlását, illetve a hirtelen változó helyzetet tükrözik jobban, igaz olykor nagyon cikáznak a vonalak).

A magyarok körében a horvát és görög tengerpartok mellett szintén nagyon kedvelt olasz, spanyol és portugál úticélok közül utóbbinál országosan egyre kedvezőtlenebb hírek érkeznek.

Címlapkép forrása: Salvatore Laporta/KONTROLAB/LightRocket via Getty Images

koronaviruscoronavirus
Frankfurti tőzsde
cimlapkep
elelmiszerboltkisker1500shutter
nikola
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
kína kínai katonák peking