ksh ipar majus200714
Gazdaság

Hatalmasat zuhant májusban a magyar ipar, és nem lesz gyors a feltámadása

Portfolio
Az előzetes adatokkal összhangban az áprilisi 36,6% után májusban 27,6%-kal zuhant az ipari termelés volumene év/év alapon munkanaphatástól megtisztítva, és bár havi alapon már látszott az élénkülés (15,6%-os ugrás), de a KSH most közzétett új megrendelésekre és rendelésállományra vonatkozó adatai egyelőre nem sok biztatót mutatnak. A járműgyártásban például az egy évvel ezelőttihez képest 65%-kal alacsonyabb az új megrendelések értéke (az exportrendeléseké 69%-kal), a rendelésállomány így 6,6%-kal alacsonyabb a tavaly májusinál; az összes kiemelt ágazat új megrendelése pedig 38,1%-kal marad el az egy évvel ezelőttinél, így a rendelésállomány 8,5%-kal kisebb.

A KSH a mai adatközléssel együtt felülvizsgálta a 2019 elejétől közölt ipari termelési adatokat és ezzel függhet össze, hogy bár havi alapon májusra 13,8%-os ugrást közölt múlt héten, ezt most 15,6%-osra növelte, mégsem változott az év/év index: maradt 27,6%-os az esés mértéke. Mindez úgy jött össze, hogy:

  • Az ipari export volumene 32%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 27%-át képviselő járműgyártás kivitele kiugróan, 51%-kal, míg a 17%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 18,3%-kal esett vissza.
  • Az ipar belföldi értékesítése 19,7, ezen belül a feldolgozóiparé 24%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő súlyt (95%) képviselő feldolgozóipar termelése 32, a csekély súlyú bányászaté 18,5%-kal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,2%-kal csökkent.

Amennyiben fix bázison (2015=100) vizsgáljuk a folyamatokat, azt látjuk, hogy a termelés volumenének mélybe szakadása után májusban már elindult az élénkülés, ahogy egyre több üzem újra elkezdett termelni és a kijárási korlátozások is enyhültek. Összességében még az 5 évvel ezelőtti termelési szinttől közel 16%-kal elmaradt az idén májusi termelési volumen.

Érdemes megvizsgálni, hogy a kiemelt ipari ágazatok teljesítménye mennyire széttartott a vírusjárvány időszakában, hiszen míg a járműgyártás csaknem teljesen leállt az országban, így a hozzá kapcsolódó termelés is zuhant, addig például az elektronikai termékek piacán jóval szerényebb volt a visszaesés mértéke.

A KSH év/év alapú kimutatása szerint:

  • A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene. A legnagyobb mértékben, 53%-kal a feldolgozóipari termelés 21%-át képviselő (a legnagyobb súlyú) járműgyártás maradt el az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásának volumene 55, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 54%- kal esett vissza.
  • A feldolgozóipari termelés 13%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21%-kal csökkent. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 22%-kal nőtt, ugyanakkor a kisebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25%-kal visszaesett.
  • A feldolgozóipari termelésből 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 12,0%-kal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 19,5 a második legjelentősebb italgyártás 10,1%-kal csökkent. Mindössze három alágazatban nőtt a termelés. A két legkisebb súlyú közül, a halfeldolgozás, -tartósítás 12,9, a dohánytermék gyártása 5,6%-kal emelkedett, míg a nagyobb súlyú növényi, állati olaj gyártása 9,8%-kal bővült.
  • A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 27, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 33%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
  • A legkisebb mértékben, 3,4%-kal a gyógyszergyártás csökkent, itt az előző hónapban még növekedést mért a hivatal.

A KSH májusi részletes ipari termelési adatai közül talán a legérdekesebb információk most azok, amelyek a jövőre adhatnak némi indikációt: az új (export és belföldi) megrendelési és a rendelésállományi adatok. Ezeket átnézve továbbra sincs kimondottan jó hírünk, így az ipari termelésünk várhatóan nem tud gyorsan talpra állni.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes, új rendelésének volumene ugyanis 38%-kal kisebb volt a 2019. májusinál. Az új belföldi rendelések 30, az új exportrendelések 39%-kal visszaestek. Az összes rendelésállomány május végén 8,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Amint a bevezetőben jeleztük: az új megrendelések még mindig a mélyben vannak, ami így lehúzza a teljes rendelésállományi statisztikát, de persze itt is látunk jókora különbségeket az egyes ágazatok rendelési adatainál. Míg a járműgyártás új exportrendelése a tavaly májusinál 69%-kal alacsonyabb, addig a vegyianyagok iránt 7%-kal több volt májusban a kereslet. Előbbi adat arra utal, hogy májusban még a főbb nyugat-európai és ázsiai piacokon sem állt helyre a kereslet a járművek iránt, így egyelőre nyomottabb termelési aktivitás, lassan felpörgő gyártás a legvalószínűbb. Erre utalt a Suzuki-gyár tegnapi bejelentése és a Mercedes-gyár nyári újbóli leállása is.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

koronavirus
nagyerdei stadion debrecen
worker dolgozó gyár ipar
koronaviruscoronavirus
balaton balatonfüred
Palkovics Laszlo unios tamogatas gazdasagfejlesztes200815
koronavirus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus