Gazdaság

Kína tagadja, hogy területi követelése lennének a Dél-kínai-tengeren

MTI
Peking szerint alaptalan vádakat fogalmazott meg Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Kína területi követeléseiről a Dél-kínai-tengeren.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: Kínának nem áll szándékában "tengeri birodalommá" válni, szomszédjait pedig egyenlő félként kezeli. A szóvivő szerint az Egyesült Államok tölt be destabilizáló szerepet a Dél-kínai-tengeren, mert annak ellenére, hogy nem tart igényt a területre, rendszeresen küldi oda hadihajóit. Csao mindazonáltal arra figyelmeztette Washingtont, hogy hiába igyekszik ellenségeskedést kelteni Kína és a térség többi országa között.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

Pompeo hétfőn kiadott közleményében azonban törvénytelennek nevezte Peking területi követeléseit, és úgy vélekedett: Kínának nincs joga arra, hogy kiaknázza a part menti erőforrásokat. Az amerikai külügyminiszter továbbá azzal vádolta meg Kínát, hogy "megfélemlítő propagandát" folytat a térség államai ellen.

Álláspontjának alátámasztásakor az amerikai kormányzat rendszeresen hivatkozik arra a 2016-ban született nemzetközi bírósági döntésre, miszerint Kínának nincs jogi alapja a követelt területek feletti szuverenitásra.

koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
bullbear
shutterstock_526779460hotel bécs
vakcina oltás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
donaldtrump