FONTOS Nagy meglepetés a magyar inflációban!
Belgrád panoráma
Gazdaság

Koronavírus: leveheti a biztonságos országok listájáról Szerbiát az EU

Portfolio
Leveheti a koronavírus szempontjából biztonságos országok listájáról Szerbiát és Montenegrót, miközben az USA státuszának megváltoztatásáról nem is tárgyaltak a fertőzések ottani meredek emelkedése miatt – számolt be a Reuters.

A hírügynökség forrásai szerint hétfőn este az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország javasolta Szerbiával és Montenegróval kapcsolatban a szigorító lépé megtételét, amit számos másik ország, többek között Franciaország, Spanyolország és Hollandia is támogatott.

A döntést az EU diplomatái formálisan még a mai napon jóváhagyhatják, a lista ugyanakkor csak ajánlást jelent, az EU országai nem kötelesek követni. A Reutersnek nyilatkozó tisztségviselők a járvány balkáni terjedésével indokolták a Szerbiával és Montenegróval szembeni szigort. Magyarországon egyébként Szerbia sárga jelzéssel, Montenegró piros jelzéssel bír, vagyis előbbi enyhébb elbírálás alá esik.

covid

A tagállamok Algéria és Marokkó státuszáról is tárgyaltak, de elvetették a biztonságos listáról való levételüket, mondván, viszonylag alacsonyak még ezen országokban a fertőzés számai. Elvetették az Arab Emírségek és a Ciprus által javasolt Izrael, Líbia és Jordánia felvételét is a listára.

Szerbia és Montenegró levétele után 13 ország marad csak az EU által biztonságosnak tekintett nem EU-s országok listáján: Algéria, Ausztrália, Kanada, Kína, Georgia, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay. Bár Kína rajta van ezen a listán, kínai beutazókat csak akkor fogad az EU, ha ők is beengedik az EU-tagállamok látogatóit. Ezt a reciprocitást más országoktól nem követeli meg az EU – írja a Reuters.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
cimlapkep
elelmiszerboltkisker1500shutter
koronaviruscoronavirus
nikola
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
elelmiszerboltkisker1500shutter