Gazdaság

Megint romlott kicsit a német üzleti hangulat

Portfolio
A júniusi 63,4 pontról júliusban 59,3 pontra süllyedt vissza a német ZEW gazdasági hangulatindex értéke, míg a Reuters piaci konszenzusa 60 pontos értéket valószínűsített. Ezzel szemben az egész eurózónára vonatkozó ZEW hangulatindex a júniusi 58,6 pontról a várt 55,8 pontra süllyedés helyett 59,6 pontra emelkedett, azaz a vártnál jobban alakult.

Németországban a jelenlegi helyzetmegítélés alindexe húzta le a főindexet, hiszen az a várt mínusz 65 pontra emelkedés helyett csak mínusz 80,9 pontig „kapaszkodott fel” a júniusi mínusz 83,1 pontról. Utóbbi jól érzékelteti, hogy a gazdasági szakértők körében még mindig hatalmas a bizonytalanság és fokozott az óvatosság a termelési folyamatok helyreállásával kapcsolatban.

Az mindenesetre jól látszik az adatok alapján, hogy a március-áprilisi hangulati összeomlás után van már javulás, és ez arra utal, hogy a gazdasági aktivitás is élénkül, és a ZEW szakértője szerint összességében úgy írható le most az elemzők várakozása a német gazdasággal kapcsolatban, hogy a második negyedévi zuhanás után az év második felétől elindul a fokozatos kilábalás. A német kormány és az Európai Bizottság most hivatalosan az egész évre 6,3%-os átlagos recessziót vár a gazdaságtól, ami a második világháború óta a legnagyobb lenne. Ezt jövőre egy 5,25% körüli szárnyalás követheti a Bizottság előrejelzése szerint, amiben fontos szerepe lesz a német kormánypártok által összerakott 130 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagnak is.

Fontos persze hozzátenni, hogy még ha tényleg ilyen ütemű is lenne a jövő évi növekedés, a gazdaság kibocsátási szintje várhatóan csak 2022-re érné el a koronavírus-járvány kitörése előtti szintet, és ha azóta töretlen lenne a növekedést, azt a hipotetikus kibocsátási szintet még később tudja majd csak elérni a német gazdaság.

Frankfurti tőzsde
nikola
generációváltás cégeladás vállalkozás kkv
deviza trader forint árfolyam kereskedő
izernorbertmti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
izernorbertmti