koronavirus nyaralás
Gazdaság

Tombol a koronavírus a világban, de a magyarok nem igazán tartanak tőle

Portfolio
Kedd reggelre átlépte a 13 milliót a koronavírus-fertőzések száma a világban. 573 ezer halálesetet és 7,257 millió gyógyultat tartanak számon a világ országai a John Hopkins Egyetem friss adatai szerint. Az USA-ban már bőven 3 millió felett jár a fertőzöttek száma.

Olcsó koronavírus gyorstesztet fejlesztenek Amerikában

A 3M nevű ipari konglomerátum és az MIT egy gyors antigén-teszt fejlesztése érdekében kötött partnerséget – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Kaliforniában ismét jelentős szigorítások léptek érvénybe

Kaliforniában kedd reggeltől ismét jelentős szigorítások léptek érvénybe a koronavírusos fertőzöttek számának ugrásszerű emelkedése miatt.

Gavin Newsom, a nyugati parti amerikai tagállam demokrata párti kormányzója előző este rendelte el az éttermek, presszók, szórakozóhelyek, múzeumok és állatkertek ismételt lezárását. A leginkább fertőzött megyékben be kellett zárniuk a templomoknak, fitnesztermeknek és fodrászatoknak is.

Kalifornia két legnagyobb iskolakerülete - Los Angelesben és a déli San Diegóban - bejelentette, hogy a tanév őszi újrakezdésekor a járvány miatt csakis online oktatás lesz. A kormányzó hangsúlyozta: "ez a vírus nem fog eltűnni egyhamar".

A mintegy 40 millió lakost számláló Kaliforniában több mint 300 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, és a koronavírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben több mint 7 ezren haltak meg. Az elmúlt két hétben 20 százalékkal emelkedett az újonnan regisztrált fertőzöttek aránya, és egyre többen kerülnek a kórházak intenzív osztályaira.

Kalifornia mellett továbbra is folyamatosan nő a fertőzöttek száma Arizonában, Texasban és Floridában. Floridában egyedül hétfőn 12 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Miamit járványügyi szakemberek a járvány új gócpontjaként említik. Aileen Marty, a Florida Nemzetközi Egyetem epidemiológusa újságíróknak úgy nyilatkozott: az állam déli vidékein "különösen súlyos a helyzet". Mint mondta: az emberek nem veszik elég komolyan a vírust, nem tartják be az óvintézkedéseket, azaz a társadalmi távolságtartást és a szájmaszk viselését.

(MTI)

A vakcinafejlesztés szempontjából ígéretes ellenanyagot azonosítottak

A koronavírus elleni vakcinák fejlesztése szempontjából ígéretes ellenanyagot azonosítottak amerikai kutatók, akik a Science című tudományos folyóiratban ismertették az eredményeiket.

A koronavírus ellen készülő vakcinák jelentős részének vizsgálata mostanra elérte a klinikai fázist. A leghatékonyabb ellenanyagválaszhoz szükséges molekuláris sajátosságok feltérképezése azonban még mindig tart.

A SARS-CoV-2 koronavírus úgynevezett receptorkötő domén (RBD) segítségével kapcsolódik a megfertőzendő sejtek felszínén kifejeződő ACE2-receptorhoz. A tanulmány szerint a kutatók nagy erőkkel keresik és már sikerült is felfedezniük néhány olyan antitestet, amely képes megcélozni ezt az RBD-t és blokkolni az ACE2-höz való kapcsolódást.

A kaliforniai Scripps Kutatóintézet szakemberei 294 ilyen ellenanyagot tanulmányozva mutatták ki, hogy az IGHV3-53 nevű gén a leggyakrabban alkalmazott IGHV gén a vírus felületén lévő tüskeszerű fehérjék RBD-jének megcélzására. A szakemberek mostani eredményei nagy reményekkel kecsegtetnek a vakcinafejlesztés területén.

(MTI)

Belgiumban március eleje óta most először nem volt a járványhoz köthető haláleset

Belgiumban az elmúlt 24 órában, március eleje óta először, nem volt a koronavírus-járványhoz köthető haláleset.  A járvány eddig közel 9800 halálos áldozatot követelt a 11,5 millió lakost számláló országban, napi számuk április 12-én tetőzött 343-mal.

A sajtó mindazonáltal arról is beszámolt, hogy az újonnan azonosított fertőzöttek száma, hirtelen csökkenés után, ismét növekszik az országban, az előző hét adataihoz képest 11 százalékkal több embernél mutatták ki a kórokozó jelenlétét.

A szomszédos Hollandiában a kedden közzétett statisztikák szerint a múlt héten 8-an haltak bele a járvány okozta betegségbe, illetve 534 ember tesztje lett pozitív, ami enyhe növekedést jelent a megelőző két héthez képest.

A Benelux-államok harmadik tagjában, Luxemburgban is növekszik az új fertőzöttek száma: hétfőn további 31 új esetről számoltak be az egészségügyi hatóságok, ami majdnem a dupláját jelenti a megelőző hetekben mért adatoknak. A sajtó arról is beszámolt, hogy a valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegség a szomszédos Belgiumban a sárga, azaz a "mérsékelten veszélyes" besorolásba került a beutazások szempontjából. 

(MTI)

Az iskolák jóval kevésbé terjesztik a koronavírust, mint korábban gondolták

Egy kétezer fős, diákokat és tanárokat is vizsgáló, májusban elvégzett német kutatás szerint nagyon kevés antitestet találtak a vizsgáltak vérében, ami arra enged következtetni, hogy az iskolák jóval kisebb szerepet játszanak a koronavírus terjesztésében, mint korábban gondolták.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: leveheti a biztonságos országok listájáról Szerbiát az EU

Leveheti a koronavírus szempontjából biztonságos országok listájáról Szerbiát és Montenegrót, miközben az USA státuszának megváltoztatásáról nem is tárgyaltak a fertőzések ottani meredek emelkedése miatt – számolt be a Reuters.

Tovább a cikkhez

Oroszország eltörli a kéthetes karanténkötelezettséget a tesztelt beutazók esetében

Oroszország szerdától eltörli a kötelező kéthetes karanténba vonulást azon beutazó orosz és külföldi állampolgárok esetében, akik háromnaposnál nem régebbi negatív Covid-19-tesztet tudnak felmutatni.    Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnedzor) vezetője által aláírt rendelet értelmében az érintetteknek orosz vagy angol nyelvű igazolással kell rendelkezniük arról, polimeráz láncreakció (PRC) módszerével elvégzett laboratóriumi vizsgálaton estek át, nem fertőzöttek, vagy hogy G immunoglobulin (IgG) antitest termelődött a szervezetükben.  (MTI)

Béres Gyógyszergyár: a magyarok nem igazán tartanak a koronavírustól

Online felmérés készül a Béres Gyógyszergyár megbízásából a koronavírusról. A megkérdezettek nem tartanak különösebben attól, hogy valamikor is megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal - egy 1-től 10-ig terjedő skálán átlagosan 3,6-es értékben jelölték meg a megfertőződés valószínűségét. A válaszolók több mint egynegyede (26,51%) egyenesen az 1-es értéket jelölte meg, azaz egyáltalán nem tart attól, hogy megfertőződhetne. Talán azért is gondolják úgy a legtöbben, hogy őket nem veszélyezteti a koronavírus, mert igyekeztek betartani a legtöbb ajánlott óvintézkedést. A válaszolók háromnegyede (75,62%) a legfontosabbnak a maszk viselését jelölte meg, közel ilyen arányban (74,03%) választották a gyakori kézmosást, míg 65,05% úgy vélte, hogy az immunrendszerének támogatásával is veszi fel a harcot a vírusok ellen. A kézfertőtlenítő használata (64,24%), a lakásban lévő felületek fertőtlenítése (38,56%), vagy a vásárláshoz gumikesztyű viselése (28%) csak ezután következett a sorban. Az 55 év felettiek jóval nagyobb arányban (84,22%) jelölték meg a maszkviselést, mint az átlag. (MTI)

Elárulta a kormány, hogy indulhat el szeptemberben a tanév

Amennyiben a járványhelyzet újabb intézkedések meghozatalát teszi szükségessé, intézményi, helyi vagy regionális szinten kezelik majd azokat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Népszavával.

Tovább a cikkhez

A légkondicionálók miatt már alig látszik a járványhatás az áramfogyasztáson

Nem kis részben a kánikula, illetve a légkondicionálók használata miatt már a tavalyi hasonló időszak értékeit közelíti a hazai áramfogyasztás; július eddig eltelt részében már csak kevesebb mint 5 százalékkal használt fel kevesebb villamos energiát az ország, mint egy évvel korábban.

Tovább a cikkhez

A válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások is jól járhatnak: a körkörös gazdaság lehet a me

Noha a COVID-19 okozta gazdasági válság nagyon sok piaci szereplőt hozott nehéz helyzetbe, és talán sokak számára most a környezetvédelem nem tűnik elsődleges fontosságúnak, érdemes erre is figyelni. A körkörös gazdaságra való átállás ugyanis új kapcsolatokat, új üzletet, így bevételt is jelenthet a kis- és középvállalkozások számára – hangzott el a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány Otthon is Műhely c. beszélgetésében.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília: soron kívül is elveszthetik a koronavírus-besorolásukat egyes országok

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint hetente értékeli újra az országok koronavírus-járvány szerinti besorolását az operatív törzs, ám ha olyan esemény adódik, ami hirtelen megnöveli a fertőzések számát egy adott országban, soron kívül is reagálnak - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: több megyében is találtak új fertőzötteket

Négy megyében és a fővárosban találtak hétfőről keddre új koronavírus-fertőzötteket a koroanvirus.gov.hu legfrissebb adatai szerint. Országosan 11 új fertőzésről számolt be a kormányzati portál, új haláleset nem volt. Öt ábrán foglaljuk össze a jelenlegi magyar helyzetet.

Tovább a cikkhez

Rekordokat döntöget a hitelfedezeti biztosítás

Az elmúlt hónapokban az OTP reprezentatív kutatásában megkérdezettek 44 százaléka növelte az egészsége megőrzésére fordított kiadásokat. A megkérdezettek elenyésző része, 4 százaléka tud koronavírusos fertőzöttről az ismerősei körében, miközben a háztartások felének csökkent a jövedelme.

Tovább a cikkhez

Elképesztő arcátlanság: a gazdag családok vagyonkezelői is felvették a kiscégek megsegítését célzó h

Ha már van, miért ne vennénk fel? – gondolhatták a gazdag családok vagyonkezelői, miközben olyan állami garanciás hiteleket vettek fel, amelyek eredetileg azt a célt szolgálták volna, hogy a koronavírus miatt nehéz anyagi helyzetbe került kiscégeket mentsék meg – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Tombol a koronavírus, de 7 millióan már meggyógyultak

A világ legtöbb fertőzöttet regisztráló országai az USA és Brazília, és az első ötben találjuk még Indiát, Oroszországot és Perut is.

A gyógyulások számát tekintve viszont Brazília, az USA és India áll a dobogón, majd Oroszország és Chile következik.

Ami az elhunytakat illeti, az USA-ban már 136 ezer halottja van a járványnak, majd Brazília és az Egyesült Királyság következik, a negyedik-ötödik helyen Mexikó és Olaszország található.

Címlapkép: Getty Images

Elmondta Amerika elsőszámú koronavírus-szakértője, hogy miért nem tudták megfogni a járványt

Anthony Fauci, a Fehér Ház elsőszámú koronavírus-szakértője szerint azért terjedt el a koronavírus ennyire az Egyesült Államokban, mert az ország soha nem zárt be teljesen – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Ez is a járvány hatása: egyre népszerűbbek az irodai albérletek

A nagyobb bérleményt fenntartó vállalatok a járvány hatására átgondolják ingatlanhasználatukat, és akár 15-20 százaléknyi területre is beengednek más cégeket. Az albérlet vonzó lehet azoknak a cégeknek, amelyek jó lokációban, jól felszerelt, de olcsóbb bérleti díjú irodát keresnek – állapítja meg júliusi tanulmányában a VLK Cresa ingatlantanácsadó.

Tovább a cikkhez

Megjött az első adat a koronavírus pusztításáról: összeomlott az ázsiai mintaország gazdasága

Technikai recesszióba süllyedt a szingapúri gazdaság miután a második negyedévben 41,2%-kal zuhant az előző időszakhoz képest – jelentették be kedden. A tavalyi második negyedévhez képest 12,6 százalékos volt az esés.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a kínai gazdaság lassan teljesen talpra áll?

A várt további zsugorodás helyett növekedett Kína exportja és importja is júniusban, vagyis újabb pozitív adat jelent meg a koronavírus-válságból való kilábalás kapcsán.

Tovább a cikkhez

8 milliárd euró pluszpénzt harcoltak ki a francia egészségügyi dolgozók

Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után hétfő este aláírták Franciaországban a kormány és a szakszervezetek megállapodását, amely évi több mint 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) növeli az egészségügy dolgozóinak járó juttatásokat.

Tovább a cikkhez
Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bejrút200804