usa hadsereg katona
Gazdaság

A hidegháború legforróbb szakaszát idéző kijelentést tett az amerikai külügyminiszter Kínáról

Portfolio
Amerika támogatni fogja azokat az országokat, amelyek fenyegetve érzik magukat Kína által utóbbi Dél-kínai-tengeri követelései miatt - jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter. Pompeo inkább diplomáciai, mint katonai úton történő beavatkozást vetített előre.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja világ országait, amelyek fenyegetve érzik magukat Kína tengeri és szárazföldi követelései miatt - írja a Reuters.

Biztosítani fogjuk számukra a támogatást, akár a multilaterális együttműködések, akár az ASEAN keretében, minden lehetőséget megragadunk

- mondta az amerikai külügyminiszter egy szerdai sajtótájékoztatón.

Az Egyesült Államok és Kína között utóbbi Dél-kínai-tengeri követelései miatt hétfőn már sok került egy szóváltásra, a hétfői amerikai nyilatkozat volt az első, amelyben az Egyesült Államok a térség kínai követeléseit jogellenesnek nevezte.

Kína igényt tart a Dél-kínai-tenger 90%-ára, de Brunei, Malajzia, Fülöp-szigetek és Tajvan szintén a sajátjának tartja a stratégiailag és gazdaságilag fontos térséget.

Szerdán a vietnami külügyminisztérium szóvivője, Le Thi Thu Hang a hétfői amerikai nyilatkozattal kapcsolatban elmondta, hogy üdvözöl minden megnyilvánulást, amely a nemzetközi joggal összhangban áll.

A helyzet ugyan jelenleg össze sem hasonlítható az '50-es évek hidegháborús időszakával, de Pompeo kijelentése nagyon hasonlít a Truman-elvhez, amelyben az amerikai elnök a status quo szovjetek általi felrúgása esetén válaszlépéseket ígért. Kína és az Egyesült Államok konfliktusa rohamosan mélyül, és az amerikai elnökválasztásig nem is várható javulás, hiszen Donald Trump elnök népszerűségét növelheti a Kína-ellenes retorika, amelyet Kína válaszlépései tovább fűtenének.

Címlapkép: Getty Images

Kína
koronavírus orosz járvány vakcina
bull bear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Koronavírus