covid koronavírus ellenszer gyógyszer
Gazdaság

Koronavírus: fontos döntéseket hozott a kormány, egyesek már kötelező maszkviselést javasolnak

Portfolio
MTI
Megállíthatatlanul terjed a koronavírus a világban: 13,556 millió fertőzöttet tartanak nyilván a John Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint. 584 ezren meghaltak, 7,559 millióan viszont már meggyógyultak a fertőzöttek közül.

Nem lassul a járvány terjedése

Nem lassul a koronavírus-világjárvány terjedése, Európában a második hullámra készülve szigorítják a járvány elleni intézkedéseket. Csütörtök este világszerte 13 589 273 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván, a halálesetek száma 584 990 volt, és 7 607 033-an gyógyultak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségből a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. A legtöbb fertőzöttet továbbra is az Egyesült Államokban regisztrálták, szám szerint 3 499 771-et, a betegségbe 137 420-an haltak bele.

Olaszországban, ahol 20 új halálesettel csütörtökre meghaladta a 35 ezret járvány áldozatainak száma, és 230 új fertőzöttel a járvány kezdete óta elérte a 243 736-ot a fertőzötteké, katonák zárták le a vöröskereszt központját Jesolo városában, miután az itt tartózkodó menedékkérőkből negyvenketten, valamint a központ egyik olasz munkatársa pozitívnak bizonyultak. Az egészségügyi tárca további három országgal, Szerbiával, Montenegróval és Koszovóval bővítette az úgynevezett vörös kategóriájú, vagyis a koronavírus-járvány szempontjából kiemelten veszélyes országok sorát. Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentése szerint tilos a beutazás Olaszországba, valamint az Olaszországon keresztüli átutazás is mindazok számára, akik az utóbbi tizennégy napban Szerbiában, Koszovóban és Montenegróban tartózkodtak.

Szerbiában egy nap alatt 351 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, az azonosított fertőzöttek száma ezzel már megközelíti a húszezret. Az utóbbi 24 órában 18 983-ról 19 334-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Szerdán 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 429-re nőtt. Montenegróban egy nap alatt 1453-ról 1522-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Nem volt halálos áldozata a vírusnak szerdán, így a halottak száma 26 maradt.

Nagy-Britanniában újabb 66 beteg halt meg egy nap alatt, így csütörtökre a halálos áldozatok száma 45 119-re nőtt. A 642 napi új fertőzöttel a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 292 552-őt.

Hivatalos állami gyászszertartáson búcsúztatták a koronavírus járvány több tízezer halálos áldozatát a spanyol fővárosban csütörtökön. A madridi királyi palota udvarán tartott nagyszabású megemlékezés az áldozati láng meggyújtásával vette kezdetét, amely köré később egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el az esemény meghívottjai. A spanyol egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint a mintegy 47 millió lakosú Spanyolországban eddig több mint 257 ezer embernél igazolták a koronavírus-fertőzést a legelső, január végén azonosított eset óta. A halálos áldozatok száma meghaladja a 28 ezret.

Meghaladta a 200 ezret az igazolt koronavírus-fertőzések száma Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint, az aktív esetek száma viszont csupán ötezer körül van a több mint 83 millió lakosú országban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 9063 regisztrált fertőzött halt meg. A járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll, amelyeket eddig rendre sikerült megfékezni.

Nem mérséklődik jelentősen Horvátországban és Szlovéniában az új koronavírussal fertőzöttek napi száma. Horvátországban szerdán 86-tal nőtt és elérte a 4039-et az új fertőzöttek száma. Kedden ez a szám 92 volt. Nem történt újabb haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt. Szlovéniában az elmúlt 24 órában 19-cel 1897-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Ez megegyezik az előző napi adattal. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt.

Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa. A csütörtökön kora délután közölt adatok szerint a járvány kezdete óta 35 003-an fertőződtek meg az országban az új típusú koronavírussal. Közülük 22 189-en meggyógyultak, 1971-en meghaltak (19-en az elmúlt 24 órában). Jelenleg 10843 aktív fertőzöttet tartanak számon, közülük 8697-et kórházban kezelnek.

Litvánia szigorítani tervezi az Európai Unió határain túlról és meg egy sor országból érkező állampolgárok beutazásának feltételeit, miután nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma. Az Európai Unión és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezeten (OECD) kívüli államok polgárai számára kötelezővé teszik a koronavírus-tesztet és a 14 napos karantént a beutazást követően.

A lett kormány mintegy egymilliárd eurót szabadított fel a koronavírus-világjárvány okozta válság következményeinek enyhítésére.

Az előző napihoz hasonlóan csütörtökre megint nyolcszáznál több új koronavírusos beteget regisztráltak Ukrajnában, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már meghaladta az 56 ezret az országban. A járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma az előző napi 848 új esettel együtt elérte az 56 ezer 455-öt. Előző nap 18 újabb haláleset történt, így már 1445-en haltak bele a betegségbe.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 6428-cal 752 797-re emelkedett. Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 499 741, Brazília (1 966 748) és India (968 876) után. Az aktív esetek száma 2182-vel 209 168-re csökkent. A halálozások száma 167-tel 11 937-re, a gyógyultaké pedig 8443-mal 531 692-re emelkedett. A járvány miatt elmarad a július 26-ra kitűzött, úgynevezett Halhatatlan Ezred-felvonulás. Az országos szinten milliókat megmozgató megemlékezésen, amelyen az utódok a második világháborús veteránok portréival vonulnak fel, hagyományosan a győzelem napján, május 9-én szokták megrendezni.

Kiderült: rengeteg magyar kapta el koronavírust kórházakban, akik közül sokan meg is haltak

Több mint ezren kórházban kapták el a betegséget Magyarországon.

Tovább a cikkhez

Litvánia ismét szigorít a beutazási feltételeken

Litvánia szigorítani tervezi az Európai Unió határain túlról és meg egy sor országból érkező állampolgárok beutazásának feltételeit, miután nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma - jelentette be csütörtökön a vilniusi kormány.

Az Európai Unión és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezeten (OECD) kívüli államok polgárai számára kötelezővé teszik a koronavírus-tesztet és a 14 napos karantént a beutazást követően - közölte Saulius Skvernelis miniszterelnök Facebook-oldalán. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Kaunasban, Litvánia második legnagyobb városában járványgócpont alakult ki egy közlekedési vállalatnál, s a fertőzést Üzbegisztánból érkezett alkalmazottak hurcolták be.

Az utazási korlátozásokról a kormány koronavírus-válságbizottsága hozott döntést, de azt még a kormány egészének is jóvá kell hagynia. A bizottság egyúttal arra utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy állapítson meg egy olyan járványügyi küszöbértéket, amely fölött azonnal be kell vezetni az arc eltakarását a nyilvános helyeken, mint például a bevásárlóközpontokban.

Litvániában eddig a hivatalos adatok szerint 1902 koronavírusos fertőzést és 79 ezzel összefüggő halálesetet regisztráltak. A legutóbbi fertőzöttek külföldről érkeztek az országba. Június elejétől feloldották a járványügyi korlátozások nagy részét.

Lettország mintegy egymilliárd eurót fordít a válság okozta károk mérséklésére

A lett kormány mintegy egymilliárd eurót szabadított fel a koronavírus-világjárvány okozta válság következményeinek enyhítésére - jelentette be csütörtökön a balti állam pénzügyminisztériuma.

 A tárca tájékoztatása szerint a kormány július közepén 925,95 millió eurót szabadított fel a válság okozta károk enyhítésére. Az összeg több mint felét (472,6 millió euró) az "előre nem látható esetek" elnevezésű költségvetési programra fordítják, a fennmaradó 453,3 millió euróból  pedig más feladatokat finanszíroznak.

Lettországban március 2-án észlelték az első koronavírusos megbetegedést. Azóta 1178 fertőzöttet jelentettek, 31 haláleset történt, 1022 ember meggyógyult. A kormány március közepén április 14-ig rendkívüli állapotot vezetett be, amelyet május 12-ig, majd június 9-ig meghosszabbítottak.

Megtorpant az amerikai munkaerőpiac kilábalása a koronavírus-válságból

Július második hetében a járvány óta látott legalacsonyabb szintre, 1,3 millióra esett az újonnan beadott munkanélküli segély iránti kérelmek száma az Egyesült Államokban – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: 86 új beteg Horvátországban egy nap alatt

Nem mérséklődik jelentősen Horvátországban és Szlovéniában az új koronavírussal fertőzöttek napi száma - derült ki a válságstábok csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Orosz hackerek támadtak meg koronavírus-védőoltáson dolgozó kutatócégeket

Orosz titkosszolgálatokhoz köthető hackerek információkat próbáltak meg ellopni kanadai és amerikai védőoltás-fejlesztésről – jelentették amerikai védelmi hatóságok.

Tovább a cikkhez

Sosem látott adatok a magyar koronavírus-helyzetről: 4 megyében nincs beteg

A legtöbb aktív fertőzött Budapesten van, majd ezt követi Zala, Pest és Borsod megye, négy megyében (Baranya, Somogy, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok) nincs aktív fertőzött. Minden ötödik aktív beteg kórházban van, és jelenleg 5-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

"Kettős védelmet" biztosíthat a vírussal szemben egy vakcinajelölt

"Kettős védelmet" biztosíthat a koronavírussal szemben az Oxfordi Egyetem kutatói által kifejlesztett vakcinajelölt a korai fázisban lévő klinikai vizsgálatok eredményei alapján. A The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása által idézett forrás szerint a beoltott önkéntesektől származó vérminták elemzéséből kiderült, hogy az oltóanyagjelölt egyrészt antitestek, másrészt úgynevezett gyilkos T-sejtek - ezek felismerik és elpusztítják az abnormális vagy fertőzött sejteket - termelésére ösztönzi a szervezetet. Ezek együttes jelenléte "kettős védelmet" biztosít a Covid-19 ellen. Az eredmények nagy reményekkel kecsegtetnek, ugyanis korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy az ellenanyagok mindössze néhány hónapon belül kiürülhetnek a szervezetből, míg a T-sejtek évekig is a vérkeringésben maradhatnak. (MTI)

200 ezer fertőzött Németországban

Meghaladta a 200 ezret az igazolt koronavírus-fertőzések száma Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint, az aktív esetek száma viszont csupán ötezer körül van a több mint 83 millió lakosú országban. Szerdáról csütörtökre 534 új esetet jelentettek a járási és városi egészségügyi hivatalokból. A gyógyultnak minősülők becsült száma 500-zal 186 ezerre emelkedett.  A vírus okozta betegséggel összefüggésben 9063 regisztrált fertőzött halt meg, ez héttel több az egy nappal korábbinál. Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 5200 alatt van.  A nagyjából 200 ezer fertőzöttet csaknem hétmillió teszt elvégzésével szűrték ki. (MTI)

Világújdonságnak számító koronavírustesztet dolgoztak ki szegedi kutatók

Világújdonságnak számító módszert fejlesztettek ki szegedi kutatók a koronavírus-fertőzés diagnosztikájára. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban fejlesztett, mesterséges intelligenciára és automatikus mikroszkópiára épülő szerológiai tesztelési modell nagy pontosságú, gyors és költséghatékony - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága.

Tovább a cikkhez

Az európai légiközlekedés még évekig nem fogja kiheverni a koronavírus-sokkot

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) európai divíziója szerint a korábban vártnál egy évvel később, csak 2024-ben állhat vissza a 2019-es szintre az utasforgalom az európai repülőtereken.

Tovább a cikkhez

A pandémia elérte az Amazonas perui bennszülöttjeit is

Elérte a koronavírus okozta világjárvány az Amazonas perui bennszülöttjeit is, hiába próbálták elszigetelni a behurcolt fertőzésekre nagyon érzékeny indiánokat. A perui nahua törzsből legalább hatan megfertőződtek, pedig a törzs a világtól elzártan él azóta is, hogy az 1980-as években először felvette velük a kapcsolatot a külvilág. A törzs alig ezer fős közössége a Kugapakori-Nahua-Nanti természetvédelmi területen él, amely 4556 négyzetkilométeren terül el a Amazonas perui térségében. (MTI)

Olaszország vörös kategóriába sorolta Szerbiát, Montenegrót és Koszovót

További három országgal, Szerbiával, Montenegróval és Koszovóval bővítette az úgynevezett vörös kategóriájú, vagyis a koronavírus-járvány szempontjából kiemelten veszélyes országok sorát az olasz egészségügyi minisztérium csütörtökön. Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentése szerint tilos a beutazás Olaszországba, valamint az Olaszországon keresztüli átutazás is mindazok számára, akik az utóbbi tizennégy napban Szerbiában, Koszovóban és Montenegróban tartózkodtak. (MTI)

Van, ahol 645 ezret drágult 2,5 év alatt a lakások négyzetméterára

Hiába gondolják a legtöbben azt, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai törték le Budapesten az egekbe törő lakáspiac szárnyait, a visszaesés enélkül is várható volt, és nem csak a kedvezményes lakásáfa bedarálása miatt. Az elmúlt 2,5 év fővárosi statisztikái alapján mutatjuk, mi is történt valójában az új építésű lakóingatlanok piacán.

Tovább a cikkhez

Új magánegészségügyi szolgáltató nyílt Budapesten

Hárommilliárd forintos beruházással új magánegészségügyi szolgáltató központ nyílt Budapesten, a Wáberer Medical Centerben (WMC) a mintegy 30 féle szakorvosi ellátás és a műtéti szolgáltatások mellett specializált központokat is létrehoztak.

Tovább a cikkhez

Szerbia: csaknem 20 ezer fertőzött

Szerbiában egy nap alatt 351 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, az azonosított fertőzöttek száma ezzel már megközelíti a húszezret. Szerbiában az utóbbi 24 órában 18 983-ról 19 334-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Szerdán 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 429-re nőtt. Az aktív esetek száma 4858. A járványhelyzet súlyosbodása miatt péntektől nemcsak a járványgócokban, hanem Szerbia egész területén kötelező a maszk viselete zárt térben, illetve nyílt helyiségekben is, ha nem tartható az ott tartózkodók közti másfél méteres távolság. Emellett az egész országban tilos lesz tíz résztvevőnél tömegesebb rendezvényeket szervezni. (MTI)

Figyelmeztet az Európai Tanács elnöke: itt az idő megállapodni az EU-s helyreállítási alapról és 202

Itt az idő, az Európai Unió következő, 2021 után érvényes hétéves költségvetésének és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomag elfogadása elengedhetetlen - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek csütörtökre virradóra küldött levelében.

Tovább a cikkhez

Elárulták a bankok, mekkora veszteségeket várnak ingatlanhiteleiken

Lassú kilábalásra számítanak az európai bankok ingatlanfinanszírozási vezetői a COVID-19 vírus okozta válságból.  Várakozásuk szerint a szállodai és kiskereskedelmi ingatlanhitelek jóval jobban megszenvedik majd a krízist, mint az iroda vagy más eszközkategóriában folyósított banki kölcsönök, ugyanakkor többségük szerint összességében 10% alatt maradhat a válsághoz köthető értékvesztés. Többek között ezek a megállapítások emelhetők ki a KPMG 2020 őszén megjelenő éves kiadványának - járványspecifikus kérdésekre vonatkozó - előzetes elemzéséből.

Tovább a cikkhez

Valamire nagyon készül a kormány az egészségügyben: most a szakellátásban dolgozók véleményét kérik

Az intézményvezetők után a szakellátásban dolgozó orvosok és kórházi gyógyszerészek előtt nyílik meg a lehetőség arra, hogy hét napon keresztül kifejthessék álláspontjukat az egészségügyi ellátórendszer hatékonyabbá tételével kapcsolatban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Tovább a cikkhez

Élő adásban mondta be Merkely Béla: zárt térben újra maszkot kellene hordanunk

Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra - mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Tovább a cikkhez

Újabb döntéseket hozott a kormány – Hamarosan megszólal Gulyás Gergely

A szerdai kormányülés döntéseit ismertetheti délelőtt 10 órától a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: két megyében és Budapesten találtak több új fertőzöttet is

16 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon az elmúlt 24 órában, ilyen magas számra június 7-e óta csak egyszer, július 7-én volt példa. 7 Csongrád-Csanád megyei, 5 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és 4 budapesti fertőzést regisztráltak, haláleset ezúttal sem volt.

Tovább a cikkhez

Nem csillapodik a járvány a környékünkön, íme a látványos ábrák

Az osztrák, a szerb, a horvát, az ukrán és a román koronavírusos napi esetszámok továbbra is nyugtalanítóan magasak, sőt egyes esetekben emelkednek, így továbbra is fokozott az esélye annak, hogy a külföldiek, vagy a külföldre látogató magyarok „behurcolják” magukkal a fertőzést – derül ki a szerdai adatok alapján készített gyors körképünkből. Közben a magyar kormány friss rendeletével módosított a beutazási szabályokon, igyekszik földrajzi térségenként még inkább differenciálni, hogy mely országok mely térségei kaphatnak zöld jelzést és így szabadon be lehessen utazni. Ennek ellenőrzése azonban a magyar határon nagy kérdéseket vet fel, így a „behurcolási veszély” továbbra is magas.

Tovább a cikkhez

Vallomást tett Svédország: messze vagyunk a nyájimmunitástól

Annak ellenére, hogy nem vezetett be teljes lezárásokat, a koronavírussal szembeni immunitás messze nem éri el azt a szintet Svédországban, hogy a jövőben ne okozhatna a járvány komoly károkat – közölte a skandináv ország közegészségügyi hatósága.

Tovább a cikkhez

Már egymillióan meggyógyultak a koronavírusból az USA-ban

A fertőzöttek számában az USA, Brazília és India vezet továbbra is, előbbi az összes globális fertőzés több mint negyedét regisztrálta eddig.

A legtöbb halottat is az Egyesült Államokban regisztrálták: 137 ezer koronavírusos beteg hunyt már el náluk. Brazília és az Egyesült Királyság áll a második-harmadik helyen.

A gyógyulások számát illetően ugyanaz a három ország vezet, mint a fertőzéseket illetően, de más sorrendben: a legtöbben Brazíliában gyógyultak meg eddig, a dél-amerikai országhoz köthető a gyógyulások több mint hatoda, de már az USA is átlépte az egymilliós számot.

Címlapkép: Getty Images

A járványügyi aggodalmak árnyékában Európában eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés

Emelkedéssel fejezték a szerdai napot az amerikai részvényindexek, egy erősebb banki gyorsjelentés mellett a befektetők kedvezően fogadták az egyik potenciális koronavírus-vakcina felől érkező jó híreket is. Ázsiában lejjebb kerültek a tőzsdék csütörtökön, a vártnál kedvezőbb kínai GDP adat ellenére a hangulatra a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot, a határidős árfolyamok alapján Európában eséssel indulhat a nap.

Tovább a cikkhez

Áll a bál az euróra készülő Bulgáriában: az elnök lemondásra szólította fel a kormányt

Rumen Radev bolgár államfő szerdán az ország népéhez intézett beszédében úgy foglalt állást, hogy a Bulgáriában zajló politikai folyamat újraindítására van szükség, amihez szerinte elengedhetetlen a kormány és a főügyész lemondása. Bojko Boriszov miniszterelnök később három kulcstárca vezetőjét távozásra kérte fel.

Tovább a cikkhez

Máris módosított a kormány a beutazási korlátozásokon

Ha egy sárga vagy piros jelzéssel ellátott ország valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség alacsony, akkor az országos tisztifőorvos azt zöld jelzéssel láthatja el - olvasható a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben. Vagyis a mostani módosítás után nem csak országokra, de akár tartományokra, megyékre vagy városokra is adhat ki külön beutazási korlátozást a kormány.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egyszeri pénzjuttatást kapnak az izraeli állampolgárok

Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyszeri pénzjuttatást ígért minden izraeli állampolgárnak szerdán a koronavírus-járvány okozta pénzügyi válság enyhítésére.

Tovább a cikkhez

A kínai gazdaság már vissza is tért a növekedéshez

A vártnál nagyobb mértékben növekedett a kínai gazdaság a második negyedévben, a világ gazdaságai közül elsőként visszatérve a növekedési pályára, miután az első negyedévben a koronavírus-járvány következtében jelentős zsugorodást regisztráltak.

Tovább a cikkhez
koronavírus maszk ruha
bullbear
ciprus
vakcina__koronavirus
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
getty, kamion, raktár, logisztika, ipari ingatlan, csarnok
volkswagenshutterstock
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
koronavírus maszk ruha