FONTOS Május óta nem látott csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
ipar szallitas
Gazdaság

Érdekes magyar exportszámok érkeztek

Portfolio
Forintban számolva 4,2%-kal magasabb volt a júniusi magyar export, mint egy évvel korábban. Az adat még úgy is egész biztató a gazdasági kilátásokat illetően, hogy a szám értékelésekor sok korrekciós tényezőt érdemes figyelembe venni.

A kivitel 4,2%-kal, a behozatal 1,4%-kal nőtt júniusban (éves szinten, forintban számolva) - számolt be az előzetes adatokról honlapján a KSH. A külkereskedelmi egyenleg mintegy 240 milliárd többlet mutatott a nyár első hónapjában.

Ezek a számok nagyon erősek a megelőző hónapok erőteljes zuhanása után, a kiviteli dinamika egyenesen azt sejteti, hogy a válság előtti szinten pörög az exportszektorunk. Ennyire azért nem jó a helyzet:

  • A forint egy év alatt 8%-ot gyengült az euróval szemben, vagyis az exportszámláink összértéke valószínűleg még mindig alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Becslésünk szerint az euróban kifejezett exportváltozás -2% körül lehetett júniusban. Ez még mindig sokkal jobb, mint a tavaszi hónapok -25%-os eredménye.
  • A szép adathoz az is hozzájárult, hogy a tavaly június egy lyukas hónap volt az exportszektor életében, közel 8%-kal volt kisebb a kivitelünk akkor, mint egy évvel korábban. Vagyis a mostani viszonyítási alapunk nagyon alacsony, ehhez képest kell értékelni a 2% körüli csökkenést.
Az utolsó havi adat a Portfolio becslése.

Az adatok ezzel együtt azt mutatják, hogy a június sokkal jobb eredményeket hozott az exportértékesítésben, mint a tavaszi hónapok, vagyis egyértelműen a korrekció jelei mutatkoznak a koronavírus-járvány sokkja után. A termelési problémák enyhültek, a felvevőpiacok kereslete is javult.

További jó hír, hogy a külkereskedelmi mérlegünk júniusban 700 millió euró körüli többletet mutathatott, ezzel pedig három gyenge hónap után újra nagyobb az aktívumunk, mint egy évvel korábban. Itt is érdemes megjegyezni, hogy a tavaly június gyenge volt, a megelőző években jellemzően 1000 millió euró körül volt a júniusi külkereskedelmi többletük, amitől még elmaradt az idei eredmény, amit ráadásul a gyenge importdinamika is segített.

külker2

Címlapkép: Getty Images 

Frankfurti tőzsde
unicredit shutter
deviza trader forint árfolyam kereskedő
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
gazdaság kilábalás ipar fellendülés