europaibirosag2020
Gazdaság

Ez még hatalmasat szólhat: megkérdőjelezte egy holland bíróság a lengyel bírósági rendszer függetlenségét

Portfolio
Egy később akár még igen nagy hullámokat kiváltó döntést hozott pénteken egy amszterdami kerületi bíróság, ugyanis az Európai Bírósághoz fordult annak megállapítására, hogy vajon függetlennek tekinthető-e a lengyel bírósági rendszer. Mert szerintük már régen nem.

Úgy jutottunk el idáig, hogy Hollandiában drogügybe keveredett egy lengyel személy és mielőtt kiadnák Lengyelországnak, az amszterdami kerületi bíróság nemzetközi kamarája beadvánnyal fordult az Európai Bírósághoz. Ebben annak a megállapításuknak adnak hangot, hogy

a lengyel bírósági rendszer már nem független a kormánytól és a parlamenttől.

Ezért addig nem adják ki a személyt a lengyeleknek, amíg az EU Bírósága ki nem mondja, hogy mégis tegye ezt - írja a Reuters. A holland hatóságok gyanúja szerint egyébként a szóban forgó lengyel személy körülbelül 200 kiló lágy és kemény drogot vásárolt másokkal együtt Hollandiában, és Lengyelországba importálta őket.

A holland bírósági határozat arra emlékeztet, hogy 2017 óta a lengyel bíróságok függetlensége és ennek eredményeként a tisztességes eljáráshoz való jog egyre nagyobb nyomás alá került. A holland bíróság szerint többek között politikai beavatkozás van a bírói kinevezések terén, illetve 2019 végén új jogszabály született a bírák fegyelmi joga területén.

Mindezek a fejlemények együtt olyan mértékben érintik a lengyel bíróságok függetlenségét, hogy az IRK (ez a szóban forgó holland bíróság nemzetközi kamarája- a szerk.) szerint már nem lehetnek függetlenek a lengyel kormánytól és a lengyel parlamenttől.

A határozat is elismeri, hogy ez az ügy messzemenő következményekkel járhat, de ezzel együtt is benyújtotta kérdéseit az Európai Bíróságnak, hogy az foglaljon állást. "Az IRK meg akarja tudni, vajon valóban meg kell-e tagadnia egy gyanúsított EU-tagállamnak való átadását, ha az adott tagállam bíróságai már nem képesek önállóan működni. Első alkalommal kérik fel a Bíróságot ezekre a kérdésekre."

Ez azt jelenti, hogy a luxemburgi bíróságnak kell majd abban állást foglalnia, hogy a lengyel bírósági rendszer függetlenül működik-e a kormánytól, azaz a kiadatásra váró személy a megfelelő igazságszolgáltatási következményekkel néz-e szembe Lengyelországban, vagy inkább ne is adják ki az illetőt.

Ahogy maga a holland bírósági határozat szövege is utal rá, mi is úgy látjuk, hogy ez az ügy tényleg messzemenő következményekkel járhat, hiszen így először nyílt lehetősége az EU legfelsőbb bírói fórumának arra, hogy nyilvánosan állást foglaljon a lengyel bírósági rendszer egészéről. Mint ismert: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az országgal szemben többek között a lengyel bírósági rendszerbeli vezető posztokon történt kényszerű nyugdíjazási és kinevezési átalakítások ügyében és amellett érvelt, hogy ezek a lépések sértik a függetlenséget. Ez a holland döntés most bevonja ebbe a vitába a luxemburgi Európai Bíróságot, hogy az foglaljon állást a lengyel helyzetről.

Az Európai Bizottság a lengyel kormánnyal évek óta folytatott vitákban amellett érvel, hogy a kormánytól függetlenül működő bírósági rendszer azért is fontos, mert ez garantálja azt is, hogy az uniós joganyagot mindenhol egységesen betartják (a Bizottság őrködik ennek betartása felett), és így például a más tagállamokbeli magánszemélyek/cégek ügyeiben egy lengyelországi jogvitában mindenkinek biztosnak kell lennie az ügy pártatlan elbírálásában. Ha viszont ezt nem lehet kijelenteni, az az egységes piac egészében bizonytalanságot kelt, és így valójában az egész EU-ra hatása van, hogy egy-egy tagállamban sérül a bírósági rendszer függetlenségének alapelve.

A mostani holland bírósági döntés éppen másfél héttel azután érkezett, hogy az uniós állam- és kormányfők megteremtették a jogi lehetőségét az EU-s pénzek és a jogállamisági alapfeltételek összekötésének, igaz a részletszabályok és eljárásrendek végső formájáról még nincs döntés. Év végéig ez biztosan megszületik, így ha majd az EU Bíróságának állásfoglalása megérkezik a lengyel bíróság függetlensége ügyében (valószínűleg jövőre, bár sürgős állásfoglalást kért a holland bíróság) és ha az esetleg elmarasztaló lesz, akkor az bizony akár a lengyeleknek folyósítandó uniós támogatások teljes felfüggesztéséhez, esetleges megvágásához is elvezethet. Egyelőre erre a kilátásra a lengyel zloty nem reagált, stabil a péntek délutáni kereskedésben az euróval szemben.

Az Európai Parlament 2018 őszén indított jogállamisági eljárást Magyarország ellen, amelynek ügyében már többedik alkalommal tartottak meghallgatást az Európai Tanácsban a magyar (és egyúttal a lengyel) ügyben. Aztán tavaly júliusban egyébként szintén az Európai Unió Bíróságához fordult a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája: felfüggesztett egy büntetőügyet azért, hogy a luxemburgi testület meg tudja vizsgálni: összeférnek-e az európai joggal a magyar bírósági rendszer problémái. Ezután novemberben fegyelmi eljárást kezdeményeztek a magyar bíró ellen, ami miatt tiltakozó közleményt adott ki a Magyar Bírói Egyesület. Ebben a testület arra hívta fel a figyelmet, hogy „Súlyosan veszélyezteti a bírói függetlenséget, ha bírót egy konkrét ügyben hozott határozata miatt igazgatási vezetője részéről retorzió érheti, mert ez ellentétes az Alaptörvényben és az Európai Unió alapokmányaiban lefektetett jogállamisági kritériumokkal.”

Ezután pár napra rá visszavonták a fegyelmi eljárást a szóban forgó bíró ellen, de a MABIE elnöke, volt törvényszéki elnök még ezzel együtt is így nyilatkozott az Indexnek:

rendszerszintű problémát éreznek a bírók. Tehát a konkrét ügynél sokkal nagyobb a baj. Egy olyan kedvezőtlen folyamat elindulását vélelmezik, amely nem következhet be egy jogállamban.

Aztán év végén az Amnesty International adott ki egy terjedelmes anyagot a magyar bírósági rendszerben érzékelt erősödő kontrollról.   

Címlapkép forrása: Shutterstock

commerzbank shutter
donaldtrump
koronavirus usa
google
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
arany ezüst
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Felülünk a trendvonatra és közben vételi és eladási zónákat azonosítunk.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika