amerika_feher_haz
Gazdaság

Megugrottak az amerikai fogyasztók kiadásai

MTI
Jelentősen nőttek az amerikai fogyasztók kiadásai júniusban, de az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedése megakadályozhatja a további bővülést.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a fogyasztói kiadások havi összevetésben 5,6 százalékkal emelkedtek. Elemzők 5,5 százalékos növekedésre számítottak a májusi 8,5 százalékos emelkedés után.

Áprilisban még 12,6 százalékkal, márciusban pedig 6,9 százalékkal csökkentek a kiadások, amikor is a koronavírus-járvány miatt számos vállalat állt le, milliók kerültek utcára, és recesszióba került a gazdaság. Bár a május és a június erős volt, éves összevetésben így is 34,6 százalékkal csökkentek a fogyasztók kiadásai a második negyedévben.

Eközben a személyi jövedelmek 1,1 százalékkal, 222,8 milliárd dollárral csökkentek júniusban. Elemzők 0,5 százalékos visszaesést vártak az előző havi 4,4 százalékos csökkenés után.

A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések 2,2 százalékkal nőttek júniusban, míg májusban 2,6 százalékkal. Áprilisban 7,8 százalékos, márciusban pedig 3,1 százalékos volt a csökkenés.

A megtakarítási ráta a májusi 24,2 százalékról 19,0 százalékra csökkent. Januárban még 7,6, februárban 8,3, márciusban 12,8, áprilisban pedig 33,5 százalékon állt a megtakarítási ráta.

A személyes fogyasztási kiadások havi összevetésű árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) 0,4 százalékkal emelkedett a májusi 0,1 százalék után. Elemzők 0 százalékra számítottak. Éves összevetésben a személyes fogyasztási kiadások árindexe 0,8 százalékra gyorsult júniusban. Elemzők az előző havival megegyező értéket, 0,5 százalékot vártak.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index havi szinten 0,2 százalékkal nőtt, csakúgy mint májusban. Éves összevetésben a maginfláció 0,9 százalékra rúgott júniusban, lassult kissé az ütem a májusi 1,0 százalékhoz képest.

Elemzők havi szinten 0,2 százalékos, éves összehasonlításban pedig 0,5 százalékos emelkedést vártak.

Az amerikai gazdaság teljesítménye meredeken csökkent a második negyedévben. A bruttó hazai termék (GDP) szezonális kiigazítással számolva 32,9 százalékos évesített ütemben csökkent április-júniusban, ami a legrosszabb érték a negyedéves GDP-adatok számításának kezdete, 1947 óta. Elemzők átlagosan 34,1 százalékos visszaesésre számítottak az első negyedévben mért 5,0 százalékos csökkenés után.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus
oroszorszag
románia bukarest zászló
bull
útépítés építkezés
wall street
london nagy britannia city
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Koronavírus