forintdevizaárfolyam
Gazdaság

Nem izgatja a hazai béreket a koronavírus-válság

Portfolio
2020. májusban a bruttó átlagkereset 398 800 forint volt, 9,4%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A bérdinamika a koronavírus-válság ellenére továbbra is magas, a kiáramlás még gyorsult is a tavasz végére. A kereset reálértéke (inflációval szűrt értéke) 7%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A friss adat arra utal, hogy a vállalatok nem igazán fogták vissza a bérpolitikájukat a válság során, ez pedig a belső kereslet várható alakulása szempontjából jó hír.
  •  teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 398 800, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 409 800 forint volt.
  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 265 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 274 500 forintot ért el.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 9,4%-kal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset – összefüggésben a meghatározott szakágazatokban dolgozók bruttó béréből fizetendő járulékok átmeneti mérséklésével, illetve mentesítésével – ennél nagyobb mértékben, 9,9%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 370 600 forintra becsülhető, amely 8,4%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.
  • Az inflációt is figyelembe véve a keresetek reálértéke 7%-kal volt magasabb idén májusban, mint tavaly. Az év eleji visszaesés után tehát a tavasz végére újra a 2019-ben jellemző mértékűre emelkedett a bérdinamika.

A szokatlanul magas kereseti adatnak van egy statisztikai oka is, hívja fel a figyelmet Regös Gábor, a Századvég Gazdaságkutató elemzője. Az elbocsátott dolgozók bére nem kerül bele a statisztikába, a teljes munkaidős foglalkoztatásban maradó munkások bére pedig nem változik:

"Az adatot azonban jelen helyzetben óvatosan kell kezelni, a makroszinten keletkező kép csalóka. Az adatközlésben szereplő adatok a teljes munkaidős munkavállalókra vonatkoznak, akiknek száma szinte minden ágazatban csökkent májusban az előző év azonos időszakához képest, azonban a visszaesés az egyes ágazatokban eltérő mértékű volt. Az átlagosnál jobban, mintegy 40 százalékkal csökkent a turizmusban foglalkoztatottak száma, akiknek átlagkeresete alacsonyabb a más ágazatokban jellemzőnél, így létszámuk mérséklődése az átlagot felfelé húzta. Az átlagot felfelé húzta az is, hogy sok ágazatban az alacsonyabb képzettségű és így alacsonyabb bérű munkavállalókat bocsátották el. "

Regös hozzáteszi: ha az ágazatonkénti béradatokat megnézzük, azt látjuk, hogy összességében minden ágazatot jellemzett valamekkora, bár jelentősen eltérő növekedés. Ezt az magyarázza, hogy  a béremelések a legtöbb helyen még az év elején, a vírus megérkezése előtt megtörténtek. Ugyanakkor ebből látszik a keresetek lefelé való merevsége, miszerint viszonylag kicsi lehetett azon cégek aránya, amelyek jelentősen csökkentették a béreket úgy, hogy a munkaidőt emellett nem mérsékelték. A következő hónapok statisztikája érdekes lehet: a gazdaság újraindulásával visszakerülnek a statisztikába az alacsonyabb végzettségű munkavállalók, ami néhány százalékponttal csökkentheti a béremelkedés ütemét, mely azonban várhatóan így is meghaladja az inflációt. Az év végén a nem rendszeres keresetek (prémiumok) esetleges elmaradása nagyban befolyásolhatja majd az átlagos keresetek alakulását.

Címlapkép: Getty Images

bullbear
Tiktok shutterstock
koronavírus maszk ruha
ferrari
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Tiktok shutterstock