maszk_GettyImages-1214207063
Gazdaság

Többen lehetnek védettek az új koronavírussal szemben, mint eddig a kutatók sejtették

Portfolio
Vannak olyan emberek, akik ugyan elvileg nem estek át a COVID-19 fertőzésen, mégis olyan T-sejteket mutattak ki a vérmintáikból, amelyeket a korábban az új koronavírusban szenvedőkéből.

Vannak olyan, eddig elvileg az új koronavírus-fertőzésen át nem esett emberek, akiknek vérmintáiból kimutathatók a T-sejtek - írja egy a Nature folyóiratban publikált tanulmány, amely 68, egészséges  német felnőtt vérmintáját elemezve arra jutott, 35 százalákuknál kimutatható volt a koronavírusra reagáló T-sejtek jelenléte. Ugyanezt a sejtet a COVID-19 betegek 83 százalékánál mutatták ki.

A jelenséget kereszt-reaktivitásnak hívják, legalábbis a szakemberek valószínűsítik, hogy erről lehet szó: amikor a test egy másik patogén miatt kialakított védelmi rendszere ugyanúgy reagál egy új, addig ismeretlen patogénre is. A szervezet jó eséllyel egy másik vírussal találkozva fejleszti ki azokat a T-sejteket, amelyek aztán hatékonyak tudnak lenni a most terjedő koronavírussal szemben is - írja a CNN.

Szakértők szerint a kérdés az, hogy ez a kereszt-reaktivitás mennyire befolyásolja azt, hogy milyen súlyos lesz a koronavírus-fertőzés, ha egyszer valaki elkapja a betegséget, és hogy pontosan milyen szerepe lehet a kór legyőzésében a T-sejteknek.

Erre hívta fel a figyelmet Dr. Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztosítási Központ vezető kutatója, aki maga nem vett részt a Nature-ben publikált tanulmány elkészítésében, de úgy reagált, a következtetések helyes levonásához még több kutatásra van szükség.

"Tudjuk, hogy a gyerekek és a fiatal felnőttek általában enyhébb tünetekkel vészelik át a betegséget, és azt gondolom, hogy érdemes lenne megvizsgálni, hogy esetleg ennek oka nem-e abban keresendő, hogy szervezetükben több, vagy aktívabb a speciális T-sejt, mint az idősebb korcsoportoknál" - idézi a lap Adalját, aki megjegyezte, hogy a T-sejtek önmagukban nem adnak védettséget a fertőzéssel szemben, de a kérdés az, hogy milyen hatással vannak annak lefolyására.

A szakember azt is kifejtette, nem lepődött meg a kereszt-reaktivitás kimutatásán, hiszen a SARS-CoV-2 hetedikként csatlakozott a hat eddig már ismert koronavírus családjához, és négy ismert koronavírus felel a "megfázások" 25 százalékáért. 

"A világon szinte minden ember találkozott már koronavírussal, és mivel ezek egy családhoz tartoznak, van valamilyen keresztreaktív immunitás, amely kialakul" - jegyezte meg.

Címlapkép: Getty Images

útépítés építkezés
wall street
london nagy britannia city
bull
ernst n young
factory
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
london nagy britannia city