koronavirus
Gazdaság

A koronavírus-járvány időszakának egyik legnagyobb tömegrendezvényét rendezik meg az Egyesült Államokban

Portfolio
Terjed, de legalább már nem gyorsul tovább a koronavírus-járvány a világban. A nagy gócokban viszont még mindig több tízezer új fertőzöttet találnak naponta. Magyarországon is erősödik a járvány: ahhoz, hogy az esetszám alacsony maradhasson, a korlátozások fegyelmezett betartása szükséges.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Különleges tervvel készülnek az iskolakezdésre a szomszédban

Szeptember 14-én kezdődik az iskola Romániában és már össze is állt, hogyan indulhat újra az élet az oktatási intézményekben. Az adott településen jegyzett új fertőzöttek száma alapján zöld, sárga vagy vörös forgatókönyv lép majd érvénybe.

Tovább a cikkhez

Svédország többé már nem kirívó koronavírus-eset - Mi történt?

Svédország már nem annyira kirívó a koronavírus-helyzet tekintetében, mint korábban. A skandináv országnál már vannak olyan helyek Európában, ahol kevésbé korlátozzák az életet és már a halálesetek tekintetében sem áll az élen - írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: 3 belga tengerparti város is kitiltotta az egy napra érkező strandolókat

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a belga tengerpart három népszerű városa, Oostende, Knokke és Blankenberge vezetése úgy döntött, hogy vasárnaptól nem engedi területére lépni az egy napra érkező fürdőzőket - közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán vasárnap.

Tovább a cikkhez

5200 új fertőzött Oroszországban

Az elmúlt egy nap alatt 5189-cel 887 536-ra emelkedett Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint.

Ez 0,6 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 26,6 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatottan koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (4 998 105), Brazília (3 012 412)és India (2 153 010) után.

Az aktív esetek száma 1897-tel 179 183-ra nőtt. A halálozások száma 77-tel 14 931-ra, a gyógyultaké pedig 3215-tel 693 422-re emelkedett.

(MTI)

Nem lassul a fertőzés terjedése Ukrajnában

Továbbra sem lassul számottevően az új típusú koronavírus terjedése Ukrajnában, vasárnapra is csaknem 1200 új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig velük együtt már megközelítette a 81 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Az elmúlt napban az igazolt fertőzöttek száma 1199 új esettel 80 ezer 949-re, a halálos áldozatoké pedig 18 újabb esettel 1897-re nőtt. Eddig 43 972-en gyógyultak meg, közülük előző nap 317-en. Jelenleg 35 ezer 80 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 864-gyel nőtt egy nap alatt. Most némileg lassult, de az előző napokban gyorsuló ütemben terjedt a fertőzés és sorozatban döntött rekordokat, a pénteken feljegyzett új betegek száma 1489 volt, ami a járvány kitörése óta az eddig legmagasabb napi növekmény.

A legtöbb új beteget, 125-öt, továbbá három újabb halálos áldozatot az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, ahol az igazolt fertőzöttek száma mostanra elérte a 10 ezer 851-et, az elhunytaké pedig 302-re nőtt. A második legtöbb új fertőzéses esetet, 124-et a szintén a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében, a harmadik legtöbbet, 123-at pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel.

Az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből 120 új beteget és két új halálesetet jelentettek. Velük együtt az azonosított fertőzöttek száma a fővárosban megközelítette a 9500-at, az elhunytaké 147-re nőtt.

Kárpátalján a legfrissebb adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 5765-re, az elhunytaké két újabb áldozattal 220-ra emelkedett, miközben eddig 2449-en győzték le a kórt.

(MTI)

Megérkezett a vasárnapi magyar koronavírus-jelentés: 43 új eset

43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4696 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 602 fő, 3499-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 595 fő. Az aktív fertőzöttek 34%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 44%-a budapesti. 73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Az Egyesült Államok megrendezi a koronavírus-járvány egyik legnagyobb tömegrendezvényét

A járvány kitörése óta kevés akkora tömegrendezvény volt a világon, mint ami a hétvégén vette kezdetét az Egyesült Államokban. A motorosok nagy találkozóján, a 80. Strugis Motorcycle Rally-n negyedmillió ember vehet részt - írja a CNN. A tévécsatorna műsorában megszólaló Jonathan Reiner szerint a találkozó a tömeges fertőzéseket okozhat ("super spreading event"), és a vírust a résztvevők hazautazásuk után tovább terjeszthetik.

A találkozónak helyszínt adó Dél-Dakota amúgy egy viszonylag enyhén fertőzött állam az Egyesült Államokban, a helybéliek közül most sokan aggódak, hogy ez nem marad így.

"Az eseményen nem fognak tudni kezelni semmiféle társadalmi távolodást. Jelentős mennyiségű alkohol lesz jelen, ez egy hatalmas parti" - mondta Laura Armstrong, a Sturgis közelében található legnagyobb város, Rapid City városi tanácsának elnöke. "Megfertőzhetik őslakos amerikai lakosságunkat, a rendészeti szerveket, a vendéglátó egységek munkatársait, szállodáinkat és moteljeinket, sőt még az élelmiszerboltjainkat is."

"Hallottuk egy látogatót, aki azt mondta, hogy már belefáradtak a járványba, és szórakozni akarnak. A vírus nem igazán érdekli őket" - mondta Jonathan Reiner. "Ez nevetséges dolog egy világjárvány közepén. A világ többi része rajtunk nevet."

Íme néhány izgalmas részvény, amik profitálhatnak a járvány által felgyorsított technológiai változá

Az UBS stratégái szerint néhány technológiai-, média, és telekomvállalat egy megatrendből profitálva igen jól teljesíthet majd, mivel a virtuális szolgáltatásokat kínáló társaságok előnyre tehetnek szert olyan cégekkel szemben, amelyek fizikai árucikkeket készítenek és értékesítenek. A bankház szakértői tizenhat vállalat részvényeit tartalmazó listát állítottak össze, a listán szereplő cégek részvényeit kivétel nélkül vételre ajánlják, és az UBS várakozásai szerint ezen részvények jól teljesíthetnek majd az előttünk álló időszak folyamán.

Tovább a cikkhez

Új-Zéland sikeres

Új-Zélandon száz napja nem regisztrálták az új típusú koronavírus közösségi terjedésének esetét, vagyis amikor a fertőző személy kiléte pontosan nem állapítható meg - közölték a helyi hatóságok vasárnap.

Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató szerint ünneplésre méltó mérföldkőhöz érkeztek, ugyanakkor éberségre intette az új-zélandiakat. "Láthattuk a tengerentúlon, hogy milyen gyorsan képes ismét felbukkanni és elterjedni a vírus olyan térségekben, ahol korábban sikerült megfékezni, késznek kell lennünk arra, hogy gyorsan felszámoljuk a jövőben jelentkező eseteket Új-Zélandon" - hangsúlyozta Bloomfield.

Új-Zélandon jelenleg 23 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, mindegyiküket a határon szűrték ki és így el lettek különítve. (MTI)

Elnöki rendelettel próbál támogatni Trump

Ötmillió fölé emelkedett szombaton a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Államokban a Reuters hírügynökség összesítése szerint. Statisztikai értelemben ez azt jelenti, hogy a 330 milliós ország 66 lakosára jut egy fertőzött. A kór halálos áldozatainak száma meghaladja a 160 ezret, ami nagyjából negyede a világon a Covid-19-betegségben elhunytak számának.

usa koronavirus

Donald Trump amerikai elnök szombaton rendelettel határozott a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók, munkanélküliek, diákok és bérlők további támogatásáról, miután pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban. Az elnök azzal vádolta a demokrata párti képviselőket, hogy gátolják az észszerű javaslatokat a kongresszusban. "Elég volt" - jelentette ki Trump a rendeletek aláírásakor New Jersey állambeli golfklubjában.

A rendeletek értelmében mérséklik a járulékokat az évi 100 ezer dollárnál kisebb keresetű munkavállalók számára, időlegesen felfüggesztik bizonyos esetekben a kilakoltatásokat, 400 dollárral megemelik a hetente folyósított munkanélküli segélyt az év végéig és felkarolják az eladósodott diákokat is. A kiadásokat részben a tagállamok fedeznék. Trump emellett bejelentette, hogy megvizsgálják a személyi jövedelemadó és a tőkejövedelem-adó mérséklésének lehetőségét, illetve kilátásba helyezett további adócsökkentéseket is újraválasztása esetére.

Az elnök bár bizakodónak mutatkozott, az egyelőre kérdéses, hogy végre tudja-e hajtani a rendeletekben foglalt intézkedéseket, ugyanis az amerikai alkotmány értelmében a kongresszus hatáskörébe tartozik az adók és állami kiadások megállapítása. Trump azzal kerülné meg a problémát, hogy meglévő forrásokat csoportosít át részben korábbi gazdaságélénkítő csomagokból. "Sok pénz van még, amit nem költöttünk el" - mondta. Mindemellett a heti 400 dolláros munkanélküliségi gyorssegély negyedét a tagállamok fedeznék, ami szinte biztosan ellenállásba fog ütközni, hiszen a járvány miatt jelentősen megcsappantak bevételeik.

Közel 50 ezer új fertőzött, csaknem ezer elhunyt Brazíliában

Brazíliában szombaton meghaladta a hárommilliót a koronavírussal fertőzöttek és a százezret az elhunytak  száma - közölte a latin-amerikai ország egészségügyi minisztériuma. Az utóbbi 24 órában 49 ezer 970 új fertőzöttet és 905 halálesetet regisztráltak.

Brazília a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint második helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve. Dél-Amerika legnagyobb és 210 milliós lakossal legnépesebb országában eddig 3 012 412 ember szervezetében mutatták ki a vírust, akik közül 100 447-en hunytak el a kórban. Az egészségügyi tárca adatai szerint a fertőzöttek 70 százaléka (2 millió 94 ezer 293 ember) meggyógyult, míg az aktív fertőzöttek száma 817 ezer 642. (MTI)

gyori audigyar
oltás
pf_lakas_csalad_768x434px_getty-20200714
bet4
koronavírus
koronavírus
GettyImages-1014341478 (1)
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
gyori audigyar