olaszorszag
Gazdaság

Koronavírus-válság: álomszerű V-alakot vár Olaszország

Portfolio
Olaszország a 3. negyedévben közel 15%-os gazdasági növekedést fog produkálni - nyilatkozta Roberto Gualtieri pénzügyminiszter. Amennyiben a várakozás bejön, a koronavírus által egyik legnagyobb mértékben sújtott európai gazdaság gyorsan ledolgozza a járvány sokkját.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az olasz gazdaság teljesítménye az első negyedévben 5,4%-kal csökkent az előző negyedévhez képest, majd a második negyedévben további 12,4%-kal zuhant a GDP. Utóbbi egyébként valamelyest kedvezőbb volt a várakozásoknál, talán részben ez táplálja a július-szeptemberi időszakkal kapcsolatos kormányzati optimizmust. 

A jó eredmény feltétele természetesen a második járványhullám elkerülése, de a várakozás így is nagy bizakodást tükröz. Az olasz gazdaság ugyanis egy ilyen teljesítménnyel szinte teljesen ledolgozná a koronavírus-válság negatív hatásait, a GDP a 2019 végi szinttől csak mintegy 5%-kal maradna el. Ez esetben Olaszország produkálni tudná az áhított V-alakú kilábalást, vagyis az a forgatókönyv valósulna meg, ami szerint a koronavírus-válság sokkja gyorsan eltűnik. Persze a maradék 5% sorsa sem mindegy. Ma a legfőbb kérdés mindenhol a világon, hogy marad-e tartós negatív gazdasági hatása a vírusnak. Az egyik elképzelés szerint a sokk gyorsan lecseng, és minden visszatér az eredeti kerékvágásba, a másik szerint a munkaerőpiac, a beruházások, az idegenforgalom területén olyan hosszú távú károk keletkeznek, ami miatt a korrekció nem lesz teljes ("incomplete recovery").

Gualtieri azt is elmondta, hogy az olasz kormány jövőre jövedelemadó-csökkentést tervez. (via Reuters)

Címlapkép: Getty Images

jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
jarmuipar szignicsor