svédország járvány
Gazdaság

Svédország többé már nem kirívó koronavírus-eset - Mi történt?

Portfolio
Svédország már nem annyira kirívó a koronavírus-helyzet tekintetében, mint korábban. A skandináv országnál már vannak olyan helyek Európában, ahol kevésbé korlátozzák az életet és már a halálesetek tekintetében sem áll az élen - írja a Financial Times.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az FT cikke azt is megállapítja, hogy az elmúlt hónapokban az európai átlagnál mérsékeltebb veszteségeket szenvedett el a svéd gazdaság, ám hasonló teljesítményt mutatott, mint a többi skandináv ország.

Most kaptunk egy új esélyt, és nem szeretnénk, hogy újra elinduljon a járvány. Most van lehetőségünk tanulni és új megközelítést alkalmazni, hogy megakadályozzuk a fertőzés felfutását - jelentette ki a lapnak Cecilia Soderberg-Nauclér, a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház celluláris és molekuláris immunológusának professzora, aki eddig kritizálta az egyedi svéd járványkezelést.

A lap szerint még mindig heves vita folyik az egyedi svéd megközelítés eredményességéről, miközben nyárra lecsillapodott a járvány.

Az egy főre jutó pozitív koronavírus-esetek száma június végétől számítva egy hónap alatt 86%-kal csökkent, igaz az európai számokhoz képest viszonylag magas szinten stabilizálódtak a számok.

A fertőzés enyhe növekedése az ősz folyamán többé-kevésbé elkerülhetetlen. Nem gondoljuk ugyanakkor, hogy a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedni fog és elérjük a tavasszal látott adatokat - jelezte az FT-nek Anders Tegnell svéd állami járványtani orvos.

Egyelőre nem tudni, hogy a fertőzöttek számának csökkenése milyen okokra vezethető vissza. A járványügyi szakember úgy vélekedett, hogy elképzelhető, hogy van kapcsolat a visszaeső számok és a fokozódó immunitás között. 

A svéd közegészségügyi hatóságok becslései szerint a főváros, Stockholm közel lehet ahhoz, hogy kialakuljon a kollektív immunitás, ám ezeket az érveket más epidemiológusok vitatják.

Szerintük a javuló járványadatok annak köszönhetőek, hogy Svédország gyakorlatilag a nyári szünetre teljesen leállt. Lena Einhorn virológus és a svéd stratégia vezető kritikusa úgy vélekedett, hogy nem lehet számítani a nyájimmunitásra, ha pedig Svédország nem változtat a járványpolitikáján, akkor a számok emelkedni fognak.

Szerinte Svédországnak különösen két területen kellene felhagynia azzal, hogy szembemegy a nemzetközi trendekkel: a maszk kötelező használatának megtagadását és a fertőzöttek kapcsolatainak karanténba helyezésének megtagadását.

Az FT cikke arra is kitér, hogy az Oxford Egyetem kimutatása szerint mára már

Franciaország, Ausztria, Horvátország, Norvégia és Finnország országai mind kevesebb korlátozással rendelkeznek, mint Svédország.

De arra is rámutat a brit lap anyaga, hogy a második negyedévben a svéd GDP 8,6%-kal esett, miközben az EU átlaga 11,9% volt. Közgazdászok azt mondják, hogy egyelőre korai lenne még következtetéseket levonni a svéd járványügyi stratégia hatásossága kapcsán, ami a gazdasági következményeket illeti.

Címlapkép: A fertőzésveszély miatt egymástól megfelelő távolságot tartva edzenek az emberek a stockholmi régi parlament előtti gyepen a koronavírus-járvány idején, 2020. április 21-én. Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Fredrik Sandberg

jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
jarmuipar szignicsor