bejrút200804
Gazdaság

A bejrúti robbanás letarolja a teljes gazdaságot: a koronavírus sem volt képes ekkora pusztításra

Portfolio
Az egyébként is nehézségekkel küzdő libanoni gazdaság súlyos visszaesést szenvedhet el, amelynek csak az egyik oka a koronavírus. A múlt heti robbanás teljes költsége elérheti a 7 milliárd dollárt, a GDP 14%-át is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A múlt heti robbanás tovább rontott Libanon egyébként is rossz gazdasági helyzetén, a GDP negyedével eshet vissza idén, miközben az infláció szárnyal, a valuta gyengül

Az 52 milliárdos libanoni gazdaság 24%-kal eshet vissza idén a Institute of International Finance előrejelzése szerint. A robbanást megelőzően a Washingtoni kereskedelmi és pénzügyi inzézet még „csak” 15%-os visszaesést várt. A 150 emberéletet követelő robbanás kára elérheti a 7 milliárd dollárt, a GDP 14%-át.

A közszféra működésével rengeteg probléma volt a jelentés szerint. Az IMF, a Világbank és egyéb szervezetek visszatartották az ország finanszírozását a kormányzat elégtelen működése és a szükséges reformok elmaradása miatt. Gond van többek között a bírói függetlenséggel, az áramszolgáltatók szabályozásával, valamint a korrupcióellenes szabályokkal.

Szintén mai hír, hogy a libanoni kormány lemondott, miután a felháborodott lakosság a robbanás felelőseinek elszámoltatását követeli.

Libanon 10 milliár dolláros segélyért folyamodott az IMF-hez. Az Institute of International Finance jelentése szerint egy új kormány esetén nagyobb lehet a valószínűsége a szükséges reformok végrehajtásának.

(Bloomberg)

Címlapkép: Getty Images

koronavírus
tesla
bikuci
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gyári munkás dolgozó factory worker