amerikaitozsdeshutterstock
Gazdaság

Egy újabb mutató, amely szerint Amerika júliusban fordulóponthoz ért a koronavírus-válságban

Portfolio
Több jel utal arra, hogy az amerikai gazdaság kilábalása a koronavírus-válságból lassult idén júliusban, és a New York-i Fed friss felmérése is ezt támasztja alá. A lakosság hangulata a munkaerőpiacot illetően két hónap javulás után júliusban ismét romlott.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Miután az előző két hónapban az amerikaik többsége javulást érzékelt a saját esélyeit illetően a munkaerőpiacon, júliusban ismét pesszimistábbá váltak az amerikaiak - idézi a New York-i Fed felmérését a Reuters.

A változás annak is betudható, hogy a központi és a helyi kormányok a közelmúltban intézkedéseket hozott a járvány ismételt terjedése miatt. A munkanélküliség csökkenése érezhetően lassult júliusban, előre vetítve ezzel a lassulást az gazdaság kilábalásában. Júniusban még 4,8 millióval nőtt a dolgozók száma, ugyanez júliusban már csak 1,8 millió volt.

A New York-i Fed friss felmérése szerint a lakosság 16%-a tartja lehetségesnek, hogy idén elveszíti a munkáját, ugyanez júniusban még 15% volt. 2019 átlagában 14,3% volt ez az arány.

Az amerikai munkanélküliségi ráta a lakosság 39,3%-a szerint magasabb lesz egy év múlva, júniusban csak 35,1% gondolta így. Három hónapja július volt az első hónap, amikor a lakosság szerint nőtt ennek az esélye. A csúcspont márciusban volt, akkor 50,9% várt magasabb munkanélküliséget.

Annak a valószínűsége, hogy a munkavállaló mond fel, 18,9% volt júliusban - pont annyi, mint egy hónappal korábban. A tavalyi év átlagában ez 21% volt. Az inflációs várakozások nőttek, a lakosság 2,9%-os áremelkedésre számít év végéig, az előző hónapban ez 2,7% volt, és a következő három évre várt mediáninfláció is 2,7% volt. Főleg a 40 alatti lakosok vártak magasabb inflációt.

A felmérést 1300 háztartás megkérdezésével végezték.

Címlapkép: Getty Images

jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
jarmuipar szignicsor