kína usa
Gazdaság

Egyre forróbb a helyzet: Kína volt amerikai elnökjelölteket sújtott szankciókkal

Portfolio
Kína a hongkongi vezetők ellen a nemzetbiztonsági törvény miatt hozott amerikai szankciókra válaszuk 11 amerikai állampolgárra vetett ki szankciót, köztük republikánus politikusokra is - számol be a Reuters. A kínai lépések célszemélyei között van két korábbi amerikai elnökjelölt is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A 11 szankcióval sújtott személy közül 6 republikánus szentáror is van, például Ted Cruz és Marco Rubio, akik a 2016-os republikánus előválasztáson Trump ellenfelei voltak az elnökválasztásért folytatott küzdelemben. Ezen kívül nonprofit és jogvédő szervezetek tagjait érintik a kínai intézkedések.

A helytelen amerikai fellépésre válaszul Kína úgy döntött, hogy a Hongkongi üggyel kapcsolatban arcátlanul megnyilvánuló személyeket szankció alá vonja

- nyilatkozta Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő nem árulta el részletesen, hogy a szankciók mit takarnak.

A két ország viszonya meredeken romlott az elmúlt hónapokban a kereskedelmi viszonyok, a hongkongi nemzetbiztonsági törvény, valamint a koronavírus eredetéről szóló vita miatt, Donald Trump amerikai elnök rendszeresen Kínát vádolja, hogy rosszul kezelte a járványhelyzetet. Várhatóan az amerikai elnökválasztásig nem is fog javulni a két ország viszonya. Az amerikai vezetés pénteken hozott intézkedéseket Hongkong vezetője, Carrie Lam és a város jelenlegi és korábbi vezető tisztségviselői ellen.

A most szankcionált személyek a hongkongi nemzetbiztonsági törvény amerikai kritikusai közé tartoztak. A júniusban elfogadott nemzetbiztonsági törvény erőteljesen korlátozza a város autonómiáját.

A republikánus szenátorok nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a bejelentésnek, Josh Hawley (aki szintén a 11 személy egyike) például közleményében azt írta, hogy ez nem tántorítja őt el az amerikai érdekek védelmétől. Kína egyébként már korábbin is elfogadott szankciókat republikánus politikusok ellen a konfliktusos helyzet kezdete óta.

Címlapkép: Getty Images

pf_biztosito-173681134-20200913
mullerceliai
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
orbanvarga
hitel és maszk
vakcina oltás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
pf_biztosito-173681134-20200913