kiskeruzletbolt1500shutter-20171219
Gazdaság

Március óta nem látott áremelkedést hozhatott a július Magyarországon

Újra 3% fölé emelkedhetett az infláció júliusban Magyarországon – vélik a Portfolio által megkérdezett szakemberek. Vagyis március után először haladhatta meg a jegybanki célsáv közepét az áremelkedési ütem, ami az elemzők szerint a következő hónapokban is hasonló szinten maradhat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Újra a lélektani határ felett

A Portfolio által megkérdezett elemzők egyhangúlag arra számítanak, hogy a júniusi 2,9%-ról felfelé mozdult az infláció, és újra átlépte a 3%-os határt. Ez azért fontos, mert az MNB célsávjának közepe, utoljára márciusban volt példa ezt meghaladó áremelkedési ütemre.

Elemzői felmérés az inflációs* prognózisokról (év/év, %)
név intézmény 2020. júl. 2020. dec. 2021. dec.
Török Zoltán Raiffeisen Bank 3,1 3,1 3,4
Trippon Mariann CIB Bank 3,2 2,8 3,1
Kuti Ákos MKB Bank 3,4 - -
Suppan Gergely Takarékbank 3,5 3,3 3,2
Nyeste Orsolya Erste Bank 3,1 2,7 3,2
Virovácz Péter ING Bank 3,3 2,6 2,9
konszenzus (medián)   3,25 2,80 3,20
Forrás: Portfolio * fogyasztóiár-index    

A külső, azaz az eurózóna felől érkező inflációs nyomás továbbra is alacsony, ugyanakkor az üzemanyagárak dinamikusan emelkedtek júliusban is – válaszolta a kilátásokkal kapcsolatban Kuti Ákos. Az MKB Bank elemzője szerint elsősorban a gazdaságok járvány utáni helyreállása okozott növekvő keresletet az üzemanyagok piacán. Emellett a jövedéki adó emelkedése is szerepet játszhatott a drágulásban.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője azt emelte ki, hogy az üzemanyagárak mellett még egy fontos tényező hatott az infláció emelkedése irányába: a szezonális zöldségek és gyümölcsök drágulása felfelé hajthatta az élelmiszerek áremelkedési ütemét.

A KSH ismételten egyre teljesebb körű árfelmérést végezhetett, ami jelentősen növeli az előrejelzések bizonytalanságát

 - hangsúlyozta Virovácz.

Maradhat még jó ideig 3 százalék körül

A júliusi csúcsot követően az év hátralévő részében enyhülő inflációs mutatókat láthatunk majd egyrészt a bázishatás, másrészt pedig a gyengébb kereslet oldali inflációs nyomás miatt – véli Virovácz Péter. Az ING elemzője szerint így az MNB kezét az infláció alakulása nem köti majd meg a következő időszakban. Bátran nyúlhatnak újabb gazdaságösztönző lépésekhez, támogatva a gazdaság kilábalási folyamatát. A szakember szerint az elsődleges eszköze ennek továbbra is a hitelezési csatorna lesz az NKP-NHP duóval. Emellett azonban a deficitfinanszírozás is egyre inkább előtérbe kerülhet, vagyis az állampapír vásárlásokat is jelentősen megnövelheti a jegybank.

Előretekintve elsősorban a vírushelyzet, illetve a gazdaság talpra állása határozhatja meg az infláció alakulását. Alapesetben az MKB Bank szakemberei az idei 3,2% után 2021-ben 2,3%-os, majd 2022-ben 2,6%-os áremelkedéssel számolnak. Ha nagyobb lesz a gazdaság visszaesése vagy lassabban talál magára a gazdaság, akkor az infláció is alacsonyabb lehet.

Összességében elmondható, hogy a változatlanul borús gazdasági kilátások ellenére a hazai inflációs nyomás továbbra is megmarad, nem várható az előttünk álló években defláció a világgazdaságban várható extrémen alacsony inflációs környezet ellenére sem – emelte ki Kuti Ákos.

Címlapkép: Shutterstock

ugrás, start
tőzsde, dollár, árfolyam
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
hitelkonfi
szijjarto_fbvideo
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
roma_colosseum
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Aktualitások, elemzések, ötletek egy helyen.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
brusszel europai unio