bicikli horvátország járvány koronavírus
Gazdaság

Gyorsulva terjed a régiónkban a koronavírus-járvány

Portfolio
A világon 20 223 306 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 740 276, a gyógyultaké pedig 12 529 198 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítése szerint.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Angliában új módszer szerint számolják a haláleseteket

Angliában új módszer szerint számolják az új koronavírus okozta haláleseteket, így számuk mintegy ötezerrel csökkent szerdára. Spanyolországban és Franciaországban magas volt szerdán az új fertőzöttek száma.

Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy mostantól csak azokat a haláleseteket tekintik koronavírus következményének, amelyek egy pozitív vírustesztet követő 28 napon belül következtek be. Ezzel az angol egészségügy alkalmazkodik az Egyesült Királyság többi részéhez, ahol eddig is ezt a módszert alkalmazták.    

Azokat a betegeket, akik a pozitív vírustesztet követő 28 napon túl, de kevesebb mint 60 napon belül halnak meg, csak akkor számolják a többi koronavírus okozta elhalálozáshoz, ha halotti bizonyítványukon az egészségügyi hatóságok a Covid-19-et tüntetik fel halálokként.    

Az új módszer szerint Nagy-Britanniában 41 329 halálesetet tartanak nyilván, míg a régi rendszer szerint a SARS-CoV-2 vírusnak 46 706 halálos áldozata volt. Ez a szám a legmagasabb Európában.    

Korábban Angliában minden halálesetet a vírus okozta Covid-19-betegségnek tudtak be, ha a pacienst korábban koronavírusra diagnosztizálták. A tudósok szerint kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy valamennyi fertőzött valóban a Covid-19-ben hunyt-e el, vagy valamilyen más betegség okozta a halálát.    

"Az angliai halálesetek ezen számítása mellett azért döntöttek, hogy nehogy alábecsüljék a vírus halálos áldozatainak számát a világjárvány korai szakaszában - közölte John Newton, az Angliai Közegészségügyi Intézet egyik igazgatója.    

Spanyolországban 1700-zal nőtt az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma szerdán, ezért Aragóniában tábori kórház felállítása mellett döntöttek, Galiciában pedig betiltották a dohányzást a nyilvános helyeken.    

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 1680 új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg kedden 1418-at, így a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma 329 784-re nőtt. A szerdai statisztikában nem szerepel Madrid, amely műszaki okokból nem közölt adatokat.    

A karantén mintegy hat hete történő feloldása óta Spanyolország az új fertőzések megfékezéséért küzd, amelyeknek a száma a júniusi napi több mint 150-ről több mint 1500-ra nőtt augusztus első 12 napjában.    

A legtöbb fertőzött Aragóniában van, minden 100 ezer lakosra 571 jut. A második helyen Navarra áll a 100 ezer lakosra jutó 159 fertőzöttel.    

A francia egészségügyi minisztérium szerdai közlése szerint az elmúlt 24 órában 2524 új koronavírus-fertőzést jelentettek, újabb napi rekordot a karantén feloldása után. A járvány kitörése óta 206 696 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus.    

Gabriel Attal kormányszóvivő bejelentette, hogy Franciaország fokozatosan rendőrségi posztokat állít fel annak ellenőrzésére, hogy viselnek-e maszkot az emberek ott, ahol kötelező, és betartják-e a társadalmi távolságtartást.    

Az új fertőzöttek számának emelkedése mellett a kórházban ápolt betegek száma tovább csökken, szerdán 121-gyel 4891-re. Március 19. óta most először csökkent 5000 alá a kórházi ápolást igénylő Covid-19-betegek száma. A legmagasabb április 14-én volt: 32 292.    

A halálesetek száma 18-cal 30 371-re nőtt, kedden ez a szám 14 volt, míg az elmúlt héten átlagosan napi kilenc. (MTI)

Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-fertőzás

Egyre inkább kimutatható a koronavírus örökítő anyaga a szennyvízben, a koronavírus-fertőzés hamarosan a közösségi terjedés fázisába léphet - mondta Pándics Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője az M1 aktuális csatornán szerda este.

Tovább a cikkhez

Több az új napi eset Olaszországban is

Olaszországban nőtt a napi új fertőzöttek száma, az utóbbi napban 481 fertőzöttet jelentettek az előző napi 412 után, így a járvány kezdete óta 251 713 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus. A tíz új halálesettel a járvány áldozatainak száma 35 225-re nőtt. (MTI)

Mi folyik Ausztriában?

Egy nap alatt 194-en fertőződtek meg koronavírussal Ausztriában; április közepe óta nem volt ilyen magas ez a szám az osztrák egészségügyi minisztérium szerdai jelentése szerint.

A legtöbb új esetet Bécsben (91), Felső-Ausztriában (31), Tirolban (28) és Alsó-Ausztriában (21) diagnosztizálták.    

Az országban eddig 22 439 ember koronavírustesztje lett pozitív, közülük 724-en haltak bele a fertőzés okozta betegség szövődményeibe, míg 20 268-an már meggyógyultak. Jelenleg 1447 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 118-an szorulnak kórházi kezelésre.    

Augusztusban az új fertőzöttek csaknem fele (47,7 százalék) családtagoktól, illetve a közös háztartásban élőktől kapta el a koronavírust, míg több mint egyötöde (20,6 százalék) a munkahelyén fertőződött meg. Majdnem egytizedük (8,7 százalék) a külföldön töltött nyaralás során kapta el a vírust.    

Salzburg tartományban nemrég egy család 23 tagja fertőződött meg egy törökországi esküvőn, az eset miatt ötvenen kerültek karanténba. Innsbruckban a szomáliai kulturális közösségben alakult ki fertőzési gócpont, 12-en kapták el a koronavírust. A város vezetése többnyelvű felhívást tett közzé, eszerint azok jelentkezését várják, akik a közelmúltban részt vettek a szomáliai közösség  rendezvényein. (MTI)

Görögország: rekordon a napi esetszám

Rekordmagasra, 262-re nőtt Görögországban a koronavírussal diagnosztizáltan fertőzöttek napi száma - közölte az egészségügyi minisztérium szerdán Athénban.

A járvány görögországi megjelenése, vagyis február vége óta egyszer sem regisztráltak ennyi új fertőzöttet egy nap alatt.    

A tárca közlése szerint az utóbbi 24 órában feljegyzett 262 esetből 22-t az ország határátkelőhelyeiről jelentettek.    

Jelenleg 132 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, 24-en pedig intenzív osztályon vannak.    

Vasszilisz Kikiliasz egészségügyi miniszter a Szkai helyi televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a fertőzöttek átlagéletkora 36 évre mérséklődött. Minisztériumának tájékoztatása szerint a kór halálos áldozatainak átlagéletkora 76 év.    

A fertőzöttek számában az utóbbi hetekben mutatkozó növekedés miatt a hatóságok ismét szigorúbb egészségügyi intézkedéseket voltak kénytelenek életbe léptetni annak ellenére, hogy tart a turisztikai csúcsszezon.    

A turisták kedvelt úti céljának számító országban 6177-re gyarapodott az azonosított fertőzöttek száma, közülük 216-an hunytak el a kórban. (MTI)

Hivatalos bejelentés: Szlovákiát elérte a járvány második hulláma

Szerda reggelre 75-tel, 2690-re nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában. A napi újonnan nyilvántartásba vett fertőzöttek száma április vége óta nem volt ilyen magas északi szomszédunknál. Marek Krajčí egészségügyi miniszter a kormány járványügyi bizottságának ülése után kijelentette: Szlovákiát elérte a járvány második hulláma - derül ki az InfoRádió beszámolójából.

Tovább a cikkhez

Videó: dollármilliárdokat bukott az elektronikus zenei iparág az idei évben

Gyakorlatilag globálisan lehetetlenült el a rendezvényszervező iparág az idei évben. Nem meglepő, hogy a zeneipar számára is komoly károkat jelentett a koronavírus, és a számos országban bevezetett karantén.

Tovább a cikkhez

Hogyan ismerjük fel a koronavírus tüneteit? Itt a magyar segítség!

A koronavírus és az allergia tüneteinek beazonosításához tett közzé tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Facebook-oldalán.

Tovább a cikkhez

Az aktuális horvát és szlovén helyzet

Horvátországban ismét meghaladta a százat a napi új koronavírussal fertőzöttek száma, Szlovéniában pedig az elmúlt 24 órában a legtöbb megbetegedést regisztrálták ebben a hónapban - derült ki a válságstábok szerdai sajtótájékoztatóján.

Horvátországban a testület jelentése szerint kedden 130-cal nőtt, és elérte az 5870-et az eddig megfertőzöttek száma. Hétfőn még 91 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Nem történt új haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 160 maradt.     

Utoljára július 22-én emelkedett száz fölé a napi új fertőzöttek száma, a legtöbb új esetet, 140-et pedig július 10-én regisztrálták az országban. A betegek közül 117-en vannak kórházban, közülük nyolcan lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 686.    

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: a legtöbb fertőzött a fiatal korosztályból került ki. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a Pag szigeti Zrcen, Vodicen és Makarskában, új eseteket regisztráltak ugyanakkor Vir szigetén is.    

Több ország, köztük Ausztria, Olaszország, Csehország és Szlovénia is jelezte Zágrábnak, hogy több fiatal tért vissza úgy horvátországi nyaralásáról, hogy megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal.

Capak kiemelte: kedden új ajánlásokat fogalmaztak meg az éjszakai szórakozóhelyek felé, miszerint zárt térben nem rendezhetnek bulikat. Hozzátette: a szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, amelyeket most sokkal szigorúbban fognak ellenőrizni. A turisták száma Horvátországban augusztusban megközelítette az egymilliót, ami a tavalyi hasonló időszakban mért forgalom 90 százalékát tette ki.    

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 31-gyel 2303-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Ebben a hónapban ez a legmagasabb napi esetszám. Új halálesetet nem regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 23-an vannak kórházban, közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 188 fő.    

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. (MTI)

Címlapkép: Védőmaszkos járókelők Zágrábban 2020. július 13-án. Ettől a naptól a koronavírus-járvány miatt kötelező a szájmaszk viselése az egészségügyi intézményekben, a közösségi közlekedési eszközökön és az üzletekben. Forrása: MTI/EPA/Antonio Bat

Megint rekordközeli új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában

Megint felszökött a koronavírusos fertőzöttek napi növekménye Ukrajnában, szerdára ismét csaknem másfél ezer új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma velük együtt már meghaladta a 84,5 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon az igazolt fertőzöttek száma 1433 új esettel 84 548-ra, az elhunytaké pedig 19-cel 1970-re nőtt. Eddig 45 686-an gyógyultak meg, közülük előző nap 752-en. Jelenleg 36 892 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 662-vel nőtt. A járvány kitörése óta az újonnan azonosított betegek számában az eddigi legmagasabb napi növekményt, 1489-et múlt pénteken jegyezték fel.    

Előző nap a legtöbb új beteget, 182-t ezúttal a fővárosból, Kijevből jelentették, de új haláleset nem történt. A második legtöbbet, 166-ot és egy elhunytat az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből, a harmadik legmagasabb számú új beteget, 139-et, továbbá négy halálos áldozatot pedig a keleti országrészben lévő Harkiv megyéből jelentették.    

Lviv megyében az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 11 300-at, az elhunytaké pedig 310-re nőtt. Az ország második lefertőzöttebb területének számító fővárosban 9869 beteget és 147 elhunytat regisztráltak.    

Kárpátalján az azonosított fertőzöttek száma 5946-ra, az elhunytaké három újabb áldozattal 226-ra emelkedett, miközben eddig 2563-an győzték le a kórt.    

A kormány szerdán Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kérésére egyszerűsített a kritériumokon, amelyek alapján az ukrajnai településeket, illetve régiókat különböző színes - zöld, sárga, narancs és vörös - zónákba sorolják a helyi járványhelyzet szerint.     

Az eddigi négy kritériumból kettőt összevontak, és így három maradt. Továbbra is a kórházi ágyak leterheltségét és az elvégzett tesztek számát veszik számításba, a harmadik mutató pedig a százezer lakosra jutó új betegek száma lesz. Denisz Smihal miniszterelnök szerint ez így érthetőbb a lakosság számára.    

Ahhoz, hogy egy település vagy régió zöld zónába kerüljön, nem haladhatja meg a 40-et az elmúlt két hét hétben százezer lakosra jutó újonnan azonosított betegek száma - tette hozzá. Az elvégzett teszteknek szintén százezer lakosra legalább 24-nek kell lennie a megelőző egy hétben.    

Ha a kórházi ágyak leterheltsége a megelőző öt napban meghaladja az 50 százalékot, narancs, ha a 70 százalékot, akkor vörös besorolásba kerül az adott település, régió.    

Sztepanov napi tájékoztatóján elmondta, hogy előző nap 288 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani az országban. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 65 kapta el a vírust, közülük már 9400-an fertőződtek meg a járvány kitörése óta. Előző nap 38 487 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 19 380 PCR-tesztet és 18 107 antitestszűrést. (MTI)

Lakáshitelt vennél fel? Ezt művelte a piacon a koronavírus

Drágultak a lakáshitelek év eleje óta, hiszen a koronavírus miatt óvatosabban hiteleznek a bankok – gondolhatják sokan. Dehogy drágultak, hiszen csökkent azóta kétszer is az MNB alapkamata – válaszolhatják erre mások. Utánajártunk, hogy a kétféle tényező közül melyik érvényesült eddig jobban a bankok ajánlataiban.  Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Tovább a cikkhez

Nagy összegű megrendelést adott az USA a Moderna vakcinajelöltjére

Nagyot emelkedett a Moderna árfolyama szerdán, miután a gyógyszergyártó cég 1,5 milliárd dolláros szerződést kötött az Egyesült Államok kormányával a cég kísérleti koronavírus-vakcinájára vonatkozóan.

Tovább a cikkhez

Brüsszelben már kötelező a maszk

Szerdától kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése Brüsszel és a hozzá tartozó régió egész területén, miután a 100 ezer lakosra jutó koronavírussal fertőzöttek átlagos száma átlépte az ötvenet - közölte Rudi Vervoort, a brüsszeli regionális kormány szocialista vezetője szerdán.

Tájékoztatása szerint a maszk viselése a 12 évesnél idősebbek számára a fővárosi régió egész területén, minden nyilvános helyen és a nyilvánosság számára is hozzáférhető helyiségekben kötelező. Kivételt a fizikai munkát végzők, a szabad térben sportolók, vagy azok élvezhetnek, akik orvosi okokból erre engedélyt kaptak. Utóbbiak esetében speciális, műanyag arcvédő viselése ajánlott - közölte Vervoort.

Frédérique Jacobs, a koronavírus miatt létrehozott belga válságközpont ideiglenes szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy az egyhetes periódust felölelő adatok szerint a koronavírussal fertőzöttek átlagos napi száma a korábbi 588-ról 604,1-re emelkedett. (MTI)

Koronavírus: két héten belül gyártanák a csodaszerüket az oroszok

A Covid-19 elleni orosz védőoltás első adagjait két héten belül le fogják gyártani, elsősorban az egészségügyben dolgozók számára - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Gyorsulva terjed a járvány Romániában

Romániában újabb 1415 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az utóbbi napon, ezzel szerdán meghaladta a 65 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma.

Tovább a cikkhez

Nem tud talpra állni Kína okostelefon piaca

Az okostelefon értékesítés Kínában 35 százalékkal esett vissza júliusban a tavalyi év azonos időszakához képest – derült ki a kínai kormány adataiból.

Tovább a cikkhez

Szerbiában is jöhet a kötelező teszt vagy karantén

Napról napra csökken a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, keddről szerdára 235 új fertőzöttet regisztráltak, míg a múlt héten a négyszázat is elérte a napi új fertőzöttek száma.

Éppen ezért a járvány kezelésével megbízott válságstáb közölte: Belgrád azt fontolgatja, hogy a bizonyos országokból érkező külföldiek számára hamarosan kötelezővé tenné a negatív koronavírusteszt felmutatását a határon, vagy a kéthetes hatósági karantént, hogy megakadályozza a vírus újbóli behurcolását. A testület egyelőre nem említette, hogy mely országok állampolgárait érintené a korlátozás.

Szerbiában szerdára az előző napi 28 262-ről 28 497-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden hat újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 652-re emelkedett.  (MTI)

Folyamatosan nő az utasforgalom a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Folyamatosan nő a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megfordulók száma, júliusban már 300 ezren utaztak repülővel, augusztusban pedig várhatóan ennél is többen fognak - közölte Valentinyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs vezetője szerdán, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Tovább a cikkhez

Soros György szerint ez a legsúlyosabb válság a második világháború óta

Ma ünnepli 90. születésnapját Soros György magyar származású nagybefektető. A dollármilliárdossal a Népszava készített interjút.

Tovább a cikkhez

A koronavírus miatt nem fogyott el a sör, most megújuló energiát állítanak elő vele

Miközben idén márciusban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések után bezártak Ausztráliában az éttermek és a bárok, nagy mennyiségben maradt eladatlan sör a sörfőzőknél. Viszont ahelyett, hogy kiöntötték volna a megromlott sört, alternatív felhasználási területet találtak, megújuló energiát állítanak elő a segítségével.

Tovább a cikkhez

Tovább tombol a koronavírus a világban

Egy nappal korábban még 20 020 679 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 734 803, a gyógyultaké pedig 12 223 978 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 5 141 193 fertőzött volt eddig, 164 531-en haltak meg és 1 714 960-an gyógyultak meg.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus: aggasztó a helyzet a német egészségügyi miniszter szerint

Aggasztónak nevezte a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedését Jens Spahn német egészségügyi miniszter a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak adott interjújában szerdán.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megjött a szerdai magyar adat

Huszonkét új koronavírus-fertőzést regisztráltak Magyarországon az elmúlt 24 órában – közölték szerda reggel a hivatalos honlapon. Az aktív fertőzöttek száma húsz fővel 634-re emelkedett.

Tovább a cikkhez

Hivatalos: megjelent az új iskolai tanév rendje, itt vannak a részletek

A keddi közlönyben megjelent az EMMI által már előre jelzett rendelet, mely a 2020-2021-es tanév rendjéről szól. Táblázatban gyűjtöttük össze a legfontosabb részleteket a tanévről.

Tovább a cikkhez

Hatalmasat esett a brit GDP

A második negyedévben 20,4%-kal zsugorodott a brit gazdaság az előző negyedévhez képest. Az óriási visszaesés nem okozott meglepetést, a várakozások is ekkora szakadásról szóltak.

Tovább a cikkhez

Viszonylag olcsón megúszta az orosz gazdaság a válság mélypontját

A második negyedévben 8,5%-kal esett vissza az orosz GDP az egy évvel korábbi szintjéhez képest – jelent meg szerda reggel a hír. Ez elmarad az elemzők többsége által várt eséstől, és a világ más részein is látni 10% körüli vagy afeletti zuhanást, így nem minősül kimondottan rossznak az orosz adat.

Tovább a cikkhez
jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
jarmuipar szignicsor