maszk járvány koronavírus
Gazdaság

Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-fertőzés

MTI
Portfolio
Egyre inkább kimutatható a koronavírus örökítő anyaga a szennyvízben, a koronavírus-fertőzés hamarosan a közösségi terjedés fázisába léphet - mondta Pándics Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője az M1 aktuális csatornán szerda este. A szakértő ugyanakkor azt is hangoztatta egy másik műsorban szerdán, hogy pánikra semmi ok, a lakosság felelősségteljes magatartása és az önmérséklet viszont fontos.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Figyelmeztető jelek

A vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy egyre több lesz a fertőzött, a növekedés mértéke viszont nagyban függ a lakosságtól - figyelmeztetett a szakember.

Az NNK szakértője a hétfőn megjelent vizsgálati adatokra utalt ezzel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok ugyanis a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében.

Reggel a TV2 Mokka című műsorában a szakértő azt mondta, hogy a következő 4-10 napban várhatóan a közösségi terjedés mértéke nagyobb lesz a 32. heti vizsgálatok adatai alapján.

Ezért nagyobb számú megbetegedésre számíthatunk e hét végétől, illetve a jövő hét elejétől

- vetítette előre.

Fontos a felelősségteljes magatartás, a higiéniai szabályok betartása, főként az alapos kézmosás, a távolságtartás és a szájmaszk használata - tette hozzá Pándics Tamás. Elmondta ebben a műsorban is, hogy a lakosság felelősségteljes magatartása és az önmérséklet nagyon fontos és a lakosság érdemben hatással tud lenni a következő hetek eseményeire. "A koronavírus-oltóanyag szennyvízben tapasztalt növekvő mennyisége arra utal, hogy már most nagyobb számban vannak közöttünk koronavírus-fertőzöttek, viszont ennek a terjedését a lakosság hatékonyan tudja korlátozni" - húzta alá.

A vírus közösségi terjedése megindult, a következő hetekben magasabb fertőzött-számokra kell számítani

- emelte ki. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy

pánikra semmi ok, de a felelősségteljes magatartásra igen.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várhatóak a következő szennyvíz-adatok, elárulta az NNK főosztályvezetője, hogy Budapest esetében gyakrabban van mintavétel, ezért már ezen a héten fognak új adatokat publikálni.

Mit tehet a lakosság?

Korábban a Portfolio és Kásler Miklós EMMI-miniszter is hangsúlyozta a lakosság magatartásának fontosságát és a szabályok betartásának szükségességét.

Ezt megelőzően az NNK arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe.

Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a korlátozó intézkedések bevezetését. Az új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy tüneteiket nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek - írta az NNK.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Toutati

néni szegény falu idős mti
traders
playboy
deviza trader forint árfolyam kereskedő
bmw i3
bankkártya pos-terminál fizetés
iroda
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Izgalmas részvények, vételi és eladási pontok.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
korona_vilag