koronavírus orosz járvány vakcina
Gazdaság

Koronavírus: Magyarország szomszédainál rekordon a napi esetszám

MTI
Portfolio
A világon eddig 20 553 702 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 748 416, a gyógyultaké pedig 12 770 518 a Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint. Az előzpő napihoz képest 277 ezerrel nőtt a világon a felderített koronavírusos esetek száma, ez magas szám, de nem számít rekordnak, volt már példa olyan napra is, amikor 280 ezer fertőzöttet találtak. A legnagyobb gócpont az Egyesült Államok, ahol közel 5,2 millió fertőzöttet tartanak nyilván, míg a második legtöbb eset Brazíliában (3,16 millió), a harmadik legtöbb Indiában van (közel 2,4 millió). A koronavírus-járványról szóló híreinket percről percre  ebben a cikkünkben gyűjtjük össze.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Kerülhet be Magyarországra orosz koronavírus-vakcina?

Egyelőre csak orosz törzskönyve van a vakcinának, ezért az csak Oroszországban hozható forgalomba - írta a Népszava.

Tovább a cikkhez

Miért romlik a koronavírus-helyzet? Itt van három lehetséges ok

Az intézkedések enyhülésének, a gyakoribb tesztelésnek, és nyári szabadságok idején tanúsított lazább magatartásnak is köszönhető a koronavírusos fertőzöttek számának újbóli emelkedése Európában - mondta csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik járványügyi szakértője.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: elindult idehaza a második hullám, de mikor jöhetnek újabb korlátozások?

Újabb korlátozó intézkedésre lehet szükség, ha a napi friss esetek száma 60-80-ra emelkedik. Az RTL által megszólaltatott virológus szerint az is kérdés, hogyan viselnék azokat az emberek.

Tovább a cikkhez

Peruban ismét szigorítanak

A latin-amerikai országok többségével ellentétben Peruban ismét szigorításokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezésére.

Martín Vizcarra elnök bejelentette a vasárnapi kijárási tilalom visszaállítását és a magán-összejövetelek tilalmát. Hozzátette: az óvintézkedések betartását a perui hadsereg fogja ismét felügyelni.

Az ország új miniszterelnöke, Walter Martos, aki kedden kapott bizalmat a törvényhozásban, drákói büntetésekkel fenyegette az előírások megsértőit. A kijárási tilalom idején utcákon feltartóztatottakat például őrizetbe vehetik, és egy napon át fogva tarthatják a hatóságok. A vasárnapi korlátozások alól egyedül a gyógyszertárak és az ételkiszállítást végző éttermek élveznek kivételt.

Korábban Peruban már igen szigorú korlátozások voltak érvényben, férfiak és nők például csak eltérő napokon hagyhatták el a lakásokat. Az intézkedések feloldása nyomán jelentősen megemelkedett a fertőzöttek száma.

Peru Brazíliát és Mexikót követően a járványtól leginkább sújtott ország Latin-Amerikában, csaknem félmillió ember fertőződött meg igazoltan koronavírussal, ami miatt több mint húszezren hunytak el.

(MTI)

Koronavírus: szuperolcsó 1 másodperces tesztet fejlesztenek Izraelben

A koronavírus-fertőzöttséget kevesebb mint egy másodperc alatt kimutató nyálteszt klinikai vizsgálatát végzik Izrael legnagyobb egészségügyi központjában.

Tovább a cikkhez

Beindult a járvány újra Franciaországban, de most a fiatalabbak körében

A második egymást követő napon számol be 2500 feletti új napi fertőzöttről Franciaország, ilyen magas napi esetszámokat utoljára április közepén lehetett látni, amikor szigorú lezárások voltak országszerte. Az esetszámok emelkedése miatt Nagy-Britannia leveheti a biztonságos országok listájáról Franciaországot.

A fertőzések emelkedése ellenére a koronavírus miatt kórházba került betegek száma csökken és március közepe óta először esett 5000 fő alá. Ez annak köszönhető szakértők szerint, hogy a fertőzöttek között több a fiatal, akik nem szorulnak kórházi kezelésre.

Hivatalosan eddig összesen 209 365 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az országban. A napi új fertőzések számának hétnapos mozgóátlaga 1962-re emelkedett, ez a duplája a két héttel ezelőtti szintnek és április vége óta nem látott magasságot jelent.

Az elmúlt egy napon 17 áldozatot követelt a koronavírus, ami jóval alacsonyabb az áprilisban látott szinteknél, amikor naponta átlagosan 695 fő hunyt el a koronavírus miatt. Eddig összesen 30 388 áldozatot követelt a koronavírus az országban.

(Reuters)

2021 elején kezdené a vakcinagyártást az AstraZeneca

2021 első negyedévében megkezdheti az AstraZeneca a most még fejlesztés alatt álló koronavírus-vakcinája gyártását a mexikói és az argentin kormánnyal kötött megállapodás értelmében – mondta el az AstraZeneca vezetése a Reuters tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

Lisszabonban augusztus végéig maradnak a szigorú korlátozások

Lisszabonban szigorúbb korlátozások maradnak érvényben legalább augusztus végéig, mint az ország többi részében - közölte csütörtökön a portugál kormány az MTI tudósítása szerint.

Portugáliában 53 223 igazolt koronavírus-fertőzöttről és 1764 halálesetről tudnak, sokkal kevesebbről, mint más nyugat- és dél-európai országokban.

A Lisszabonban és környékén júniusban és júliusban észlelt napi több száz fertőzés miatt a hatóságok ismét bevezettek egyes korlátozásokat. Lisszabonban és az agglomerációban az üzletek és éttermek este nyolcig tarthatnak nyitva. A gyűléseken legfeljebb tíz ember vehet részt, míg az ország többi részében húsz.

António Costa kormányfő ugyanakkor bátorította a szurkolókat és a turistákat, hogy látogassanak az országba a szerdán kezdődött Bajnokok Ligája torna idejére, még ha nem is mehetnek be a stadionokba.

Portugália gazdasága nagyban függ az idegenforgalomtól, amelynek a bevételei a központi bank számításai szerint várhatóan 9,5 százalékkal csökkennek idén.

WHO: az étellel nem terjed a koronavírus

Nincs rá bizonyíték, hogy élelmiszerekkel terjedne a koronavírus – közölte ma a WHO.

Tovább a cikkhez

Nem ütötte meg annyira a Graphisoft Parkot a koronavírus-válság, mint várták

A vártnál kisebb mértékben érintette a koronavírus-járvány első hulláma a Graphisoft Parkot, a cég bevétele és működési eredménye is emelkedett a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A menedzsment felfelé módosította a 2020-as és 2021-es várakozásait, ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy még mindig nagy a bizonytalanság az idei és a jövő évvel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Iskolakezdés: így képzelik el a pedagógusok a koronavírus alatti újranyitást

A Pedagógusok Szakszervezete kéri a kormányt, hogy az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokollt legkésőbb 2020. augusztus 24-ig hozza nyilvánosságra, hogy az óvodák és az iskolák felkészülten tudják elkezdeni a 2020/21-es tanévet.

Tovább a cikkhez

Megvan a koronavírus gyenge pontja?

Kutatók úgy vélik, hogy sikerült megtalálni a SARS-CoV-2 vírus gyenge pontját, vagyis egy lépéssel közelebb járnak, hogy ezen keresztül el tudják pusztítani – azaz legyen gyógymód. Felfedezésüket az ACS Nano szaklapban tették közzé.

Tovább a cikkhez

Horvátországban új rekordot döntött a koronavírusos fertőzöttek száma

Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki közleményéből. Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.

Tovább a cikkhez

Csúcson Romániában az új koronavírusos esetek száma

Romániában ismét csúcsot döntött az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek, valamint a 24 óra alatt bekövetkezett halálesetek száma.

Tovább a cikkhez

Új autós koronavírus-tesztállomás nyílt Újbudán

Érintésmentes, áthajtásos koronavírus tesztelőállomás nyílt Újbudán, a Bikás parkban. Az online regisztrációt és a visszaigazolást követően bárki, az autójában ülve elvégezheti a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztet hétfőtől péntekig 8 és 12 óra között - olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Tovább a cikkhez

A koronavírus-válság kirobbanása óta nem volt ilyen az amerikai munkaerőpiacon

Kedvesebben veszítették el az állásukat az USA-ban, mint amire a szakértők számítottak.

Tovább a cikkhez

Ismét rekordot döntött Ukrajnában az új betegek száma

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, amely megközelítette az 1600-at - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által csütörtökön közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

A járvány kitörése óta azonosítottak száma Ukrajnában így meghaladta a 86 ezret. Az elmúlt napon az igazolt fertőzöttek száma 1592 új esettel 86 140-re, az elhunytaké pedig 22-vel 1992-re nőtt. Eddig 46 216-an gyógyultak meg, közülük előző nap 530-an. Jelenleg 37 932 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk egy nap alatt több mint ezerrel nőtt. Az újonnan azonosított betegek számában a mostanit megelőző korábbi legmagasabb napi növekményt, 1489-et múlt pénteken jegyezték fel.

(MTI)

Címlapkép forrása: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Rekordot döntött a fertőzöttek száma Németországban

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Németországban csütörtökön: a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) tájékoztatása szerint 1445 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Május elseje óta nem jegyeztek fel ennyi új fertőzöttet egy nap alatt.

Az országban múlt csütörtökön lépte át újra az ezres határt a Covid-19-betegek száma, és azóta napról napra egyre több az új fertőzött. Április elején, a járvány csúcsán több mint hatezer volt a napi új esetek száma.

A 83 millió lakosú Németországban 219 964 fertőzöttje és 9211 halálos áldozata van a koronavírusnak az RKI legfrissebb adatai szerint. A közegészségügyi intézet nyugtalanítónak nevezte a trendet.

"Sürgősen meg kell akadályozni a helyzet további romlását" - tette hozzá az RKI.

A járvány Hamburgban és Észak-Rajna-Vesztfáliában a legerősebb. Szakértők aggódnak, hogy a számok erőteljesebb emelkedése ellehetetleníti a kontaktkutatást.

A koronavírus reprodukciós rátája 0,88. A ráta, amely azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, a tíz nappal korábbi állapotokat tükrözi. Az RKI aláhúzta: 1 alatt kell tartani az arányt ahhoz, hogy alábbhagyjon a járvány terjedése.

Az összes fertőzöttből a gyógyultak és a halottak számának kivonásával kiszámított aktív fertőzők száma hetek óta növekszik. A szakértőket aggasztja, hogy - szemben a korábbiakkal - a fertőzések nem köthetők egy-egy góchoz, hanem az ország egész területén terjed a járvány.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter felszólította az embereket, hogy tartsák be a higiéniai előírásokat, hordjanak maszkot, és tartsák meg a kért fizikai távolságot honfitársaiktól.

Koronavírus: háromhavi csúcson a magyar új fertőzöttek száma

A magyar koronavírus-járvány még mindig enyhének számít a világon, ugyanakkor az elmúlt 24 órában 45 új esetet regisztráltak, ami háromhavi csúcsnak számít. Ezzel 4813 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel az elhunytak száma 607 főre emelkedett, 3561-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 645 fő – közölte a kormányzati koronavírus-portál.

Tovább a cikkhez

Harc a koronavírus ellen: fontos bejelentést tett a neves magyar kutató és csapata

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Barabási Albert-László neves hálózatkutató, fizikus által vezetett kutatócsoport koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos munkája. A csapat ugyanis közzétette az eredményeit arra vonatkozóan, hogy melyek azok a már piacon lévő gyógyszerek, amelyek hatásosak lehetnek az új járvány megfékezése érdekében. Ez az új megközelítés alapvetően gyorsíthatja fel a koronavírus elleni gyógyszerfejlesztés folyamatát.

Tovább a cikkhez

Rengeteg hitel dőlhet be idén Kínában a koronavírus-válság miatt

A kínai hírügynökség szerint a kínai bankszektor idén 3400 milliárd jüannyi, tehát mintegy 490 milliárd dollárnyi rossz hiteltől szabadulhat meg, a nemteljesítő állomány megugrása egyértelműen a koronavírus-válság hatása – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Argentína és Mexikó az AstraZeneca COVID-oltását gyártja majd

Argentína és Mexikó az AstraZeneca brit gyógyszeripari csoport és az oxfordi egyetem által kidolgozott Covid-19 elleni védőoltást fogja gyártani, hogy azt Brazília kivételével Latin-Amerikában forgalmazza - jelentette be Alberto Frenández argentin elnök.

Elmondta: az AstraZeneca csoport megállapodást írt alá a Slim nevű alapítvánnyal arról, hogy 150-200 millió adag, Latin-Amerikának szánt védőoltást állítson elő. Egy adag ára 3-4 amerikai dollár (900-1200 Ft) körül várható.

A vakcina már 2021 első félévében elérhető lesz a térség kormányai, államai számára. Hozzátette, hogy az elosztást igazságosan végzik majd a térség kormányainak igényei szerint. A védőoltás latin-amerikai gyártását Argentína és Mexikó veszi kézbe, ez teszi lehetővé azt, hogy a térség országai gyorsan és hatékonyan hozzájussanak.

Az AstraZeneca számításai szerint a védőoltás klinikai vizsgálatai ősszel fejeződnek be. A brit gyógyszeripari csoport már több megállapodást kötött arról, hogy a vakcinából szállítson az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába, Franciaországba, Hollandiába, Japánba, Németországba és Olaszországba.

(MTI) 

Gyorsan terjed a koronavírus, egyetlen nap alatt újabb 277 ezer fertőzöttet találtak

jhu0101

A címlapkép forrása: Getty Images. 

jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
hitel és maszk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
jarmuipar szignicsor