koronavírus járvány sejt betegség
Gazdaság

Miért romlik a koronavírus-helyzet? Itt van három lehetséges ok

MTI
Az intézkedések enyhülésének, a gyakoribb tesztelésnek, és nyári szabadságok idején tanúsított lazább magatartásnak is köszönhető a koronavírusos fertőzöttek számának újbóli emelkedése Európában - mondta csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik járványügyi szakértője.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A fiatalok, akiknél a fertőzés kevésbé súlyos, így alacsonyabb a halálozási arányszámuk is, részben felelősek a fertőzöttek számának növekedéséért, de a vírus nem gyengül, és nem következtethetünk arra, hogy a járvány súlyossága globálisan változna" - hangsúlyozta Richard Peabody, a WHO európai szervezete nagy veszélyességű patogén anyagokkal foglalkozó kutatócsoportjának vezetője.

A szakosított ENSZ-szervezet 55 európai és közép-ázsiai országot magában foglaló összesítése szerint Európában a világjárvány kezdete óta közel 3,7 millió fertőzöttet jelentettek, közülük 218 383 ember halt meg.

Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója szerint a koronavírus elleni harc lényege, hogy megakadályozzák: a gócokon belüli fertőzés ne váljék közösségi szintű fertőzéssé.    

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra figyelmeztetett, hogy "védőoltás-nacionalizmus" fenyeget a világjárvány ellenszere elleni kutatás hevében. A SARS-CoV-2 nevű vírus eddig a világban közel 20,7 millió embert fertőzött meg.    

"A rendkívüli kereslet védőoltás-nacionalizmust idézett elő, amelynek az a veszélye, hogy az árak növekednek. Hozzátette, hogy a WHO el szeretné kerülni az ezzel kapcsolatos spekulációt az olyan kezdeményezések segítségével, amelyek keretében általánossá és elérhetővé válnak a védőoltások, a kezelések és a diagnosztika a fejlődő országokban.    

Az WHO és az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF szerint 818 millió gyerek nem tud kezet mosni az iskolában víz és szappan híján. Ez a világ iskoláinak mintegy 43 százalékét jelenti.    

"A vízszolgáltatásokhoz és a higiéniához való hozzáférés létfontosságú a fertőzések megelőzése szempontjából minden körülmények közepette, így az iskolákban is" - hangsúlyozta közleményében Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Címlapkép forrása: Getty Images

ugrás, start
tőzsde, dollár, árfolyam
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
hitelkonfi
szijjarto_fbvideo
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
roma_colosseum
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Aktualitások, elemzések, ötletek egy helyen.
brusszel europai unio