dunaferr vasas szakszervezet
Gazdaság

A Dunaferr felmondta a kollektív szerződést

Portfolio
A Dunaferr Vasas Szakszerveztei Szövetsége pénteken jelezte: a Dunaferr-társaságcsoport felbontja a határozatlan idejű kollektív szerződéseket, illetve azok mellékleteit is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A szakszervezet oldalán található tájékoztatás szerint az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, Evgeny Tankhilevich ezt pénteken közölte a szakszervezetekkel.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Győri Gábor a 24.hu-nak arról is beszélt, hogy szakszervezetek ragaszkodnak a kollektív szerződésekben már elért vívmányokhoz, mert azok mindig valamilyen lemondás ellenében születtek. "Ha a tárgyalások végén nem lesznek benne a megállapodásban azok a pontok, amikhez a szakszervezet ragaszkodik, akkor akkor a Munka Törvénykönyve szerint jogosan lehet sztrájkot indítani, és ha kell, élni is fognak ezzel a lehetőséggel" - fogalmazott a portálnak. A kollektív szerződést egyébként hat hónap felmondási idővel bármelyik fél (a cég és a szakszervezet is) felmondhatja. A mostani szerződések így még február 14-ig érvényesek, addig a társaság vezetése köteles tárgyalni a szakszervezetekkel. A cégvezető a levélben is azt hangoztatja, hogy a felmondási idő lejártáig a munkavállalók vonatkozásában semmiféle változás nem fog történni, a szabályok még érvényesek.

A Dunaferr Vasas oldalán közzétettek két levelet is. A cégvezető a levelében úgy fogalmaz, hogy a Vasas Szakszervezet részéről a válság alatt olyan magatartás volt tapasztalható, amely túlmutatott minden ésszerű vitán, és gyakorlatilag a Dunaferr társaságcsoport működésére jelentett már veszélyt. Tankhilevich ezt úgy folytatta, hogy a társaságok ilyen szakszervezettel nem kívánnak és nem fognak fenntartani szerződéses kapcsolatot.

A levél végén megismétli a kollektív szerződés felmondásának fő okát: a szakszervezettel megszűnt minden együttműködés, a szakszervezet elszakadt a valóságtól. A cégvezető szerint a szakszervezet nem volt hajlandó még figyelembe venni sem a válság hatásait és a munkavállalók érdekeit.

Az érdekképviseletek válaszlevelükben visszautasították, hogy a cégvezetés őket tegye meg bűnbanknak, nem tudják elfogadni, hogy a cég nehéz helyzetében a juttatások jelentik a legnagyobb anyagi problémát.

A szakszervezetek szerint a kollektív szerződés felmondása olyan lavinát fog elindítani, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

A szakszervezet közzétette Sevcsik Mónika HR igazgató levelét is a kollektív szerződés felmondásával kapcsolatban. Ebbe 5 fő okot sorolt fel a lépés kapcsán, többek között azt írta, hogy a Dunaferr életében sosem volt példa arra, hogy a szakszervezeti vezetők semmibe vették volna a vállalat helyzetét, főként, hogy semmibe vették volna a vállalatot időről-időre sújtó válságok hatását. "Arra pedig főként nem volt példa, hogy magatartásukkal még fokozzák is a problémákat" - írta.

Címlapkép: Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas szakszervezet helyi vezetője beszél a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség a középtávú bérmegállapodás végrehajtásáért tartott demonstrációján a dunaújvárosi gyár előtt 2017. február 15-én. Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

MNB épület getty
ugrás, start
tőzsde, dollár, árfolyam
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
hitelkonfi
szijjarto_fbvideo
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Aktualitások, elemzések, ötletek egy helyen.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
MNB épület getty