parlamentalkonyat
Gazdaság

Hirtelen a ranglista másik végén találta magát Magyarország – Kevesen zuhantak nálunk nagyobbat Európában

Portfolio
Az utóbbi években európai szinten is kiemelkedően teljesítő magyar gazdaságot az átlagnál jobban érintette a koronavírus-járvány, legalábbis az első negyedévhez képest csak Spanyolország és az Egyesült Királyság esett nálunk nagyobbat – derül ki az Eurostat pénteki adataiból. Éves összehasonlításban kedvezőbb a kép, abban a rangsorban még az európai átlagot is sikerült kicsit felülteljesítenünk.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A péntek reggel megjelent magyar GDP-adatot követően az Eurostat is közölte első beszámolóját a tagállamok gazdasági teljesítményéről. Ebben egyelőre hét tagállam (Észtország, Írország, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Málta és Szlovénia) adatai nem szerepelnek, náluk csak később jelenik majd meg az első becslés.

Negyedéves összevetésben, vagyis az első negyedévhez képest a magyar gazdaság 14,5%-os visszaesése a harmadik legnagyobb volt Európában az eddig ismert adatok szerint.

A grafikonon látszik, hogy csak az Egyesült Királyság és Spanyolország gazdasági teljesítménye zsugorodott nagyobb mértékben. Ráadásul a régiós országokat is alulteljesítettük, hiszen Románia 12,3 százalékos, Lengyelország 8,9 százalékos, Csehország 8,4 százalékos, Szlovákia pedig 8,3 százalékos visszaesésről számolt be.

Jól jelzi a válság hatását, hogy Európában egyetlen ország gazdasága sem tudott növekedni, ami persze nem is csoda a korlátozások és lezárások miatt. A legkisebb visszaeséssel egyelőre Finnország, Dánia és Litvánia úszta meg a második negyedévet.

Éves összevetésben, vagyis a tavalyi második negyedévhez viszonyítva magyar szempontból kedvezőbb a kép. Az uniós módszertan szerint számított 13,5 százalékos gazdasági visszaesésünk ugyanis inkább a középmezőnybe tartozik. A spanyolok és a britek ebben is a legrosszabb teljesítményt mutatták, és a régióban sem regisztráltak sehol a magyarnál nagyobb visszaesést.

Ahogy említettük, hét ország adatai még nem ismertek, azok változtathatnak később a rangsoron, de az egyelőre látszik, hogy

Magyarország a régióban a válság vesztesei között van.

Címlapkép: Getty Images

tesla
bikuci
ugrás, start
koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
tesla