worker dolgozó ipar gyári munkás
Gazdaság

Minden eddigi előrejelzést átírt a reggeli adat: nagyobb lehet a visszaesés Magyarországon, mint vártuk

Portfolio
A valóság még a legrosszabb elképzeléseket is képes volt felülmúlni – kommentálta a péntek reggel megjelent második negyedéves GDP-adatot Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. A szakemberek közül senki nem számított ekkora visszaesésre, ezért mindenki rontotta éves előrejelzését is, vagyis nagyobb lehet a gazdaság visszaesése, mint eddig gondoltuk.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Péntek reggel közölte a KSH, hogy szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 13,5%-kal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben az egy évvel korábbi szinthez képest. Az első negyedévhez képest 14,5%-os volt a GDP visszaesése. Az adat jelentősen alulmúlta az elemzői várakozásokat, éves alapon 10,7%-os zsugorodásra számítottak a szakemberek, így nem is meglepő, hogy mindenki ezt emelte ki értékelésében.

Suppan Gergely – Takarékbank

Az első félévben összesen 6,1%-kal csökkent a hazai GDP – emelte ki Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Mivel az ipari termelés második negyedévi közel 25%-os, valamint az építőipar 12%-os visszaesése ismert volt, a negatív meglepetést olyan szolgáltatási ágazatok okozhatták, amelyekről nincsenek havi információk, valamint a termékadók egyenlege is negatív hatással lehetett.

A hazai gazdaság így megközelítően a 2016 második negyedév szintjére eshetett vissza

 - tette hozzá.

Suppan szerint a korlátozások fokozatos feloldásával és az autógyártás újraindulásával már a negyedév közepétől éles felpattanást mutatott a gazdaság, ami a harmadik negyedéves adatokban látványosan meg fog jelenni. A leggyorsabban a kiskereskedelem és más személyes szolgáltatások álltak helyre, az autógyártók pedig július végére érték el a járvány előtti termelési szintet. A vendéglátás a második negyedévben közel 50%-kal esett vissza, azonban júliusban a vendéglátók árbevétele már alig 10%-kal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől.

A szálláshelyszolgáltatás szinte teljesen leállt áprilisban, azonban a belföldi turizmus élénkülése már látszott a júniusi adatokban, noha kifejezetten kedvezőtlen időjárás volt. A vidéki, főleg tóparti szálláshelyforgalom július-augusztusban meghaladhatja a tavalyi szintet. Ezzel szemben a külföldi vendégforgalom csak minimálisan kezdett javulni, ami látszik a budapesti szálláshelyek, valamint idegenforgalomhoz kapcsolódó más szolgáltatások 90-95%-os visszaesésében. elmaradását. A nemzetközi turizmus a leendő vakcina tömeges alkalmazásáig nem fog magához térni, a járvány egyes európai országokban ismételt felfutása is éppen ehhez köthető.   

A magas frekvenciájú, valós idejű adatok szerint a harmadik negyedév elejére a gazdasági tevékenység visszaesése 3-4%-ra mérséklődött, augusztusban pedig tovább javulhatott a gazdaság teljesítménye, amit alátámaszt az áramfogyasztás éves szintű megugrása is.

Így a harmadik negyedévben már érdemi felpattanásra számítunk, a GDP visszaesése 3% közelébe enyhülhet - emelte ki.

Az esetleges második hullámban az elemző már nem számít a tavaszihoz hasonló korlátozásokra. A tavaszihoz hasonló korlátozásokra nem számítunk, mivel mind az egészségügy, mind a társadalom messze jobban fel van készülve. Vagyis az ipar leállásától már nem kell tartani, az újabb korlátozások a szórakozás különböző formáira terjedhetnek ki, ugyanakkor lassíthatják a kilábalást.

A Takarékbank elemzője a második negyedéves adat ismeretében 3,9%-os visszaesést vár az év egészében az eddigi 3,2%-os prognózissal szemben. Ezzel párhuzamosan az alacsonyabb bázis miatt a 2021-es növekedési előrejelzését 6,3%-ról 7,2%-ra javította. Szerinte a jövő évi második negyedévben a GDP növekedése elérheti a 18%-ot is. A járvány esetleges súlyosabb második hulláma lassíthatja a kilábalást, így a kockázatok lefelé mutatnak – teszi hozzá.   

Virovácz Péter – ING Bank

A valóság még a legrosszabb elképzeléseket is képes volt felülmúlni

 - kezdi kommentárját az ING Bank elemzője.

A növekedés szerkezetét illetően a KSH szokásosan szűkszavú első közleménye csak annyit jelez, hogy a járvány okozta rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához. Mindezek alapján tehát, ahogyan várni lehetett, a gazdaság gerincét adó két szektor omlott össze leginkább. Ebből fakadóan várhatóan a fogyasztás és a nettó export is rendkívüli mértékben visszafoghatta a gazdasági növekedést, pontosabban erősítette a visszaesést – vélekedik Virovácz.

Öröm az ürömben, hogy a legfrissebb adatok alapján júliusban már zajlott a kilábalás, köszönhetően az enyhülő járványvédelmi intézkedéseknek. Hátradőlnünk ugyanakkor még nem szabad. Az elmúlt napokban jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma, ami előrevetíti azt is, hogy előbb-utóbb ismét eljöhet a részleges lezárások időszaka. Habár ennek gazdasági hatása meg sem közelíti majd a második negyedévben látottakat, mégis van miért aggódni. A vírus terjedésének bizonytalansága miatt és a részletes adatok hiányában rendkívül nehéz megjósolni, hogy milyen gyors lehet a kilábalás.

Az elemző szintén lefelé módosította idei várakozását: az eddigi 5,1%-os visszaesés helyett 5,5-7,5 százalék lehet szerinte a gazdaság zsugorodása. Jövőre – a koronavírus fejlemények függvényében – valahol 3–5 százalék között lehet a gazdasági növekedés. Mindezek alapján a legjobb forgatókönyv is azt mutatja, hogy 2022 végére érheti el a magyar GDP a válság előtti szintjét.

Nyeste Orsolya - Erste Bank

Természetesen Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője is azt emelte ki, hogy a gazdaság visszaesése nagyobb volt a vártnál, ami elsősorban a szolgáltatások visszaesésének volt köszönhető, hiszen az iparban már ismertek voltak a havi adatok.

A sokkból ma harmadik negyedévben elindulhat a talpra állás, viszont annak sebességével kapcsolatban továbbra is bizonytalanságok vannak főleg a járvány második hullámától való félelem miatt.

Az Erste egyelőre 4,6%-os gazdasági visszaesést vár az idei évre, viszont a vártnál gyengébb második negyedéves számok után ebben lefelé mutató kockázatok vannak.

Címlapkép: Getty Images

tesla
bikuci
ugrás, start
koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
tesla