vlagyimir_putyin_shutter
Gazdaság

Putyin oldja meg a fehérorosz válságot? Megszólalt a Kreml

MTI
Portfolio
Orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

"Szükség van arra, hogy kapcsolatba lépjek Vlagyimir Putyinnal, mert a tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést" - fogalmazott szombaton délelőtt Minszkben Lukasenka. Szavait egyes elemzők úgy értékelték, hogy Lukasenka Putyinhoz fordul segítségért.

A BeLta fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenka egyúttal kijelentette: 2004-es, ukrajnai "narancsos forradalomhoz" hasonló események zajlanak Fehéroroszországban.

Kora délután kiderült, hogy telefonon vitatta meg Putyin és Lukasenka a Fehéroroszországban és az ország körül kialakult helyzetet.

Fehéroroszországban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul, miután sokan azzal vádolják Lukasenkát, hogy csalással maradt hatalmon. A hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.

Szombaton ismét több ezren vonultak utcára Minszkben, az emberek ismét a Puskinszkaja metróállomásnál gyülekeztek, ahol a héten egy tüntető életét vesztette a megmozdulások során.

Később a Kreml közölte, biztos abban, hogy találnak megoldást a fehéroroszországi problémákra. Vlagyimir Putyin orosz elnök és fehérorosz hivatali partnere, Aljakszandr Lukasenka kifejezték meggyőződésüket, hogy hamarosan megoldást találnak minden problémára, amely az elmúlt időszakban felmerült Fehéroroszországban - közölte a Kreml szombaton a két vezető telefonbeszélgetéséről kiadott közleményben.

"Nem szabad, hogy ezeket a problémákat kihasználva destruktív erők kárt tegyenek a két ország (Fehéroroszország és Oroszország) közötti, az unió keretén belül megvalósuló, kölcsönösen előnyös együttműködésben" - fogalmazott a moszkvai elnöki hivatal a számos megfigyelő szerint elcsalt fehérorosz elnökválasztás miatt kirobbant tiltakozásokra utalva.

Címlapkép: Shutterstock

fehérorosz zászló
tothistvandij
traders
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Izgalmas részvények, vételi és eladási pontok.
korona_vilag