Előfizetői tartalom

Bréking: kész megosztani a hatalmát a fehérorosz elnök!

Portfolio
Nem hajlandó új választások kiírására a tüntetők nyomása ellenére sem Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, de új elemként azt jelentette be hétfőn az MZKT traktorgyárban a munkások előtti gyűlésen, hogy kész megosztani a hatalmát és ennek érdekében hajlandó módosítani az alkotmányt – tudósított a Reuters a fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva. A tit.by független fehérorosz hírportál beszámolója szerint Lukasenka azt mondta, hogy a népszavazásra vitt alkotmánymódosítással kész átadni (nem megosztani) a funkcióit, és a néptől függ, hogy ez mikor lesz a következő években. A feszült hangulatú eseményen egyébként azt skandálták a beszélni próbáló elnöknek a munkások, hogy "mondjon le!", míg az elnök azt mondta, hogy addig nem lesznek újabb elnökválasztások, "amíg meg nem öltök". A portál szerint számos nagy fehérorosz állami vállalat munkásai sztrájkba kezdtek a mai naptól, illetve csatlakoznak az egyre nagyobb tüntetésekhez és az elnök lemondását, a bebörtönzött foglyok szabadon bocsátását, illetve új, független megfigyelők által ellenőrzött elnökválasztások kiírását követelik. Hétfőn délelőtt egyébként a fehérorosz főügyészség azt közölte, hogy szinte az összes olyan embert szabadon bocsátották, akiket az elnökválasztások óta bebörtönöztek, azaz a tüntetők egyik fő követelése teljesülhetett.

Mit mondott a fehérorosz elnök a gyári munkásoknak? A Tut.by hírportál videóval is alátámasztott beszámolója szerint Lukasenka hétfőn azután látogatott a minszki traktorgyárba, hogy múlt pénteken a gyári munkások csatlakoztak a tüntetőkhöz és mától sztrájkot hirdettek. A gyári munkások előtt tartott beszédében arra kérte az embereket, hogy dolgozzanak tovább, ne kezdjenek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái