Előfizetői tartalom

Hatalmas sztrájk kezdődött a fehéroroszoknál, megroppant az elnök hatalma

Portfolio
Kész módosítani az alkotmányt, azt népszavazásra vinni és ezen keresztül átadni a hatalmát Alakszandr Lukasenka, de csak akkor lesz új elnökválasztás, ha őt megölik – ezt maga a fehérorosz elnök jelentette be hétfőn egy minszki traktorgyárban, ahol a sztrájkra készülő munkásokat akarta lecsillapítani, de ők hangosan a lemondását skandálták. A beszéd után a Lukasenka fontos támogatói bázisának számító nagy állami gyárakban sztrájk indult azután, hogy vasárnap több százezres tüntetések zajlottak országszerte és a Litvániába menekült ellenzéki vezető hétfőn bejelentette: kész átmeneti időre, egy tisztességes választások lebonyolításáig átvenni a hatalmat. Hétfőn a fehérorosz legfőbb ügyészség bejelentette, hogy szinte az összes tüntetőt szabadon engedték és közben megnyitották az utat a rendfenntartó erőknél történt hatalmi visszaélések kivizsgálásához. Az Európai Tanács elnöke a helyzetre tekintettel rendkívüli EU-csúcsot hívott össze szerdára, amelyen felszólítják majd Oroszországot a katonai beavatkozás elkerülésére, és fehérorosz szankciókról, illetve uniós pénzes támogatásokról is határoznak. Az országot 26 éve vaskézzel irányíró Lukasenka elnök hatalma hétfőn tehát láthatóan megroppant. Kövesse velünk a főbb eseményeket hírfolyamunkban.

2020. augusztus 17. 18:11 Megosztás Vizsgálatot sürget az EU Az Európai Unió alapos és átlátható vizsgálatokat sürget a több ezer jogellenesen fogva tartott fehérorosz tüntetőt sújtó hatósági visszaélésekkel kapcsolatban - közölte hétfőn...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés