jerome powell
Gazdaság

Itt a Fed forradalmi lépése: átalakítja az inflációs célkövetést a jegybank!

Portfolio
A Fed a jövőben „átlagosan 2 százalékos” inflációt tűz ki céljául – jelentette be csütörtökön Jerome Powell jegybankelnök a Jackson Hole-i konferencián tartott beszédében. Egyelőre a szakértők is csak találgatják, hogy ez a gyakorlatban hogyan befolyásolja majd az amerikai jegybank lépéseit, Powell szerint lehetőség lesz átmenetileg a 2%-os eddigi inflációs cél túllépésére, amit a laza monetáris politika jeleként értelmezhetünk.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Fed eddigi 2%-os inflációs célja „szimmetrikus” volt, erről térnek át az átlagos inflációt célzó monetáris politikára, bár egyelőre nem teljesen világos, hogy a gyakorlatban mi lesz a különbség a kettő között. Powell szerint a legfontosabb változás, hogy a jövőben az infláció átmenetileg 2% fölé is emelkedhet, hogy azzal támogassa a gazdaságot és a munkaerőpiacot. Az utóbbi években azonban nem a cél feletti, hanem épp ellenkezőleg, a cél alatti inflációval gyűlt meg a jegybank baja.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen időtávon nézi majd az átlagos inflációt a jegybank, illetve mekkora kilengéseket tolerál a 2%-os célhoz képest.

Beszédében Jerome Powell arról beszélt, hogy az "átlagos infláció" számítására nem lesz egzakt képlete a jegybanknak, de nem haboznak majd lépni, ha az infláció veszélyesen túllő a célon. Annyit tett még hozzá, hogy ez a túllövés mérsékelt és korlátozott idejű lehet. 

A CNBC értelmezése szerint a változtatás azt jelenti, hogy a munkanélküliség esésével kevésbé lesz majd elkötelezett a szigorításra a Fed. Eddig ugyanis az volt a Nyíltpiaci Bizottság alapállása, hogy a csökkenő munkanélküliség erősödő inflációs nyomáshoz vezethet, ezt megelőzendő pedig kamatot kell emelni. 

Powell kiemelte, hogy sokak szerint kontraproduktív, ha a Fed az infláció emelését akarja elérni, ugyanakkor szerinte a túl alacsony infláció is veszélyes a gazdaságra nézve, nem csak a túl magas. Az elnök szerint a jelenlegi helyzetben félő, hogy tartósan alacsony inflációs várakozások épülnek ki, ami még lejjebb nyomhatja a pénzromlás ütemét. 

Előzetesen komoly várakozások előzték meg Powell mai szavait, a szakértők szerint ugyanis a változtatás nem csak a Fed, hanem a többi jegybank politikájára is hatással lehet, mások is alkalmazhatják az új inflációs célkövetést.

A Fed elnökének szavait a piac is a laza monetáris politika melletti kiállásként értelmezi, percek alatt több mint fél százalékkal zuhant a dollár az euróval szemben. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Shutterstock

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
korona_vilag