Előfizetői tartalom

Micsoda?! Robbannak a magyar keresetek a válság kellős közepén?!

Portfolio
Júniusban a bruttó átlagkereset 422 ezer forint volt, 15,6%-kal magasabb, mint egy évvel korábban – jelentette a KSH. Az elmúlt hónapok 8-9%-os növekedése után igen meglepő ez az adat, azonban van rá magyarázat: a kiugró növekedés jelentős részben az egészségügyi dolgozóknak kiosztott 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatással volt összefüggésben. Vagyis a következő hónapban újra lassabb ütemre kapcsolhat a keresetek emelkedése. Mi több, a KSH adata csak a teljes állásban foglalkoztatottakra terjed ki, miközben sokaknak csökkentették a munkaidejét a válságban, illetve igen erőteljes leépítések voltak, így sokan joggal érezhetik, hogy a számok becsapósak.

Gyorsabban nőtt az átlagkereset Magyarországon a soha nem látott recesszió és a koronavírus-válság közepette, mint a dinamikus gazdasági növekedéssel jellemezhető, súlyos munkaerőhiánnyal terhelt és jelentős minimálbér-emelésekkel megerősített 2017-2018-as időszakban. Nem csoda, ha ezt a növekedést csak kevesen érezték, ugyanis a 15,6%-os nemzetgazdasági béremelkedés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés