György László itm
Gazdaság

Belengették az 5000 milliárd forintos új gazdasági akciótervet

Portfolio
Zajlik a következő körös gazdaságfejlesztési terv kidolgozása, legalábbis az Innovációs és Technológiai Minisztériumban zajló események alapján.
György László ott lesz a szeptember 2-i járműipari konferenciánkon.

Az előkészítő munkába György László, a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára engedett bepillantást.

"A munka nem állhat meg, ugyanakkor felelősséggel tartozunk egymásért. Bár másfél méteres távolságból és maszkban, de rendületlenül zajlik az 5000 milliárd forintos gazdaságfejlesztési terv részleteinek kidolgozása" - írta a Facebook-oldalán György László, az ITM miniszterhelyettese.

Azt már néhány napja tudjuk Orbán Viktor rádióinterjúja óta, hogy a kormány a következő hetekben új programot készít a gazdasági növekedés támogatása érdekében.

A most belengetett 5000 milliárd forintos méret első ránézésre gigantikusnak tűnik, az előző körben összesen 9000 milliárd forint volt az intézkedéssorozat (ebben akkor alig volt költségvetési élénkítő intézkedés, amely az államot terhelte volna, főként a hitelelengedés, garanciaelemek, kedvezményes hiteltermékek váltak elérhetővé, valamint uniós forrásokat allokált a program mögé a kormány). 

Főleg annak fényében tűnik az 5000 milliárd forint méretesnek, hogy a költségvetésbe idén 500 milliárd forintnyi szabad mozgástér lehet a gazdaság élénkítésére a Pénzügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint. Elképzelhető, hogy az államtitkár által említett 5000 milliárd forint több évre vonatkozik, valamint tartalmaz költségvetést közvetlenül nem terhelő gazdaságösztönző intézkedéseket, ahogyan az előző körben is láthattuk. Ha pedig több évre vonatkozik, akkor nem mellékes, hogy mennyiben lesz új és többletintézkedés, az eddig ismert 2020-2022-es tervekhez és támogatási összegekhez képest.

Címlapkép forrása: ITM

aranyos ubs 22
GettyImages-166300867
vera jourova europai bizottsag magyarorszag orban viktor lemondas felszolit
forint mnb épület sötét magyar jegybank
bét
bika3
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A-tól Z-ig átvesszük a platform funkcióit és a megbízástípusokat.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
gyári munkás dolgozó factory worker