FONTOS Müller Cecília: jó hírnek örülhetünk, lassul a járvány Magyarországon
jarvanytagado virustagado magyarorszag fertozes velemeny cikk 200902
Gazdaság

Ezért nő a vírus- és járványtagadók száma Magyarországon is

„Az agyunkat másodpercenként több mint 40 milliárd információ éri, amiből 40 az, ami tudatos. Ráadásul a döntéseink 90-95%-a érzelmi alapú, mégis a virológusok racionális érvekkel próbálják az embereket meggyőzni. Szemben az ellentáborral, amelynek tagjai tudatosan használják a meggyőzés eszközeit. Ezért nő a vírustagadók száma napról napra.” – hangsúlyozza Dr. Újszászi Bogár László meggyőzéstechnikai szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója a Portfolio-nak küldött vélemény cikkében. A magyar meggyőzéstechnikai kutató szerint a kommunikációs szakembereknek is fel kell venniük a harcot, nem csak a virológusoknak.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Számos magyar virológus hívta fel már a figyelmet arra, hogy mennyire veszélyes, hogy folyamatosan nő a vírus- és járványtagadók, valamint az oltásellenesek száma Magyarországon. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja víruslaborjának vezetője szerint sokan nem veszik már komolyan a maszkhasználatot, a távolságtartást, feleslegesnek tartják az óvintézkedéseket, és inkább azoknak hisznek, akik szerint csak pánikkeltés van, nincs is igazi járvány. Nem csupán Magyarországon van jelen ez a probléma, hanem számos más országban is. A romániai lakosság valamivel több mint 12 százaléka szerint kitaláció a koronavírus – derül ki a Novel Research által a Provident Financial Románia megrendelésére készített közvélemény-kutatásból.

Dr. Újszászi Bogár László szerint ez nem meglepő, mert az emberi agy pontosan ugyanúgy működik a világ bármely részén. A gondolkodás során az agyunk glükózt von el a szervezettől, amit gyorsan le akar állítani az agyunk. A szakemberek még azt is igazolták, hogy amikor választanunk kell alternatívák közül, akkor az agyunkban ugyanaz a rész aktivizálódik, ami a fájdalom érzete során is. 

Tehát jóformán büntet az agyunk, ha sokat gondolkodunk.

A kutató szerint a döntéseink egyszerűsítése mellett az érzelmek kulcsfontosságú szerepére is fel kell hívni a figyelmet. Több agykutató is igazolta, hogy azoknál a pácienseknél, akiknek sérült az agyuk érzelmekért felelős része, nehézséget jelentett a döntések meghozatala, még az olyan egyszerű döntéseké is, hogy mikorra beszéljék meg a következő időpontot.

Tehát, ha az érzelmekre nem apellálunk a meggyőzés során, nem érhetünk el sikert. Mivel ez a szakértőknél sokszor elmarad, ezért az emberek nagy része az áltudományos nézeteket osztja helyettük, amelyek bőven tartalmaznak ilyen elemeket

– emelte ki.

Az ellentábor számtalanszor apellál hatékonyan az érzelmekre. Közös ellenségképet építenek, egyéni történetek használnak statisztikák helyett, konkrét, kézzel-fogható magyarázatokat adnak a kérdésekre, még ha azok szakmailag hamisak is. Az információk ilyen típusú tálalásával kognitív energiát tud spórolni az emberek agya, és ezáltal meggyőzőbbnek találják az elmondottakat. Ezzel szemben a szakemberek, a virológusok statisztikákat használnak, bizonytalan válaszokat adnak, és további kérdéseket tesznek fel, sokszor bizonytalanságot sugallnak.

A maszkhasználat kapcsán képviselt komplex, bizonytalanságot sugalló szakértői nézetek az egyik oka annak, hogy a buszon, boltokban egyre többen nem hordanak maszkot.

„Pedig az igazságot is lehet hatékonyan kommunikálni a meggyőzéstechnika tudományának eszközeivel. Amíg a szakemberek nem kezdenek alkalmazkodni az emberi psziché működéséhez, drasztikusan nőni fog a vírus- és járványtagadók száma Magyarországon” – hangsúlyozza cikkében a szakértő.

Dr. Újszászi Bogár László meggyőzéstechnikai szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

*************

A külső szerző fenti cikkben megfogalmazott véleményével a Portfolio szerkesztőségének véleménye nem feltétlenül egyezik meg.

bika3
varsó
müller cecília operatív törzs
Aria Hotel Budapest High Note SkyBar
rakéta
laptop telefon fintech ember okostelefon alkalmazás startup
GettyImages-507980012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A-tól Z-ig átvesszük a platform funkcióit és a megbízástípusokat.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
müller cecília operatív törzs