Előfizetői tartalom

Brexit: a legdurvább zsarolással álltak elő a britek, kiakadtak Brüsszelben

Portfolio
Ha október 15-ig nem tudunk megállapodni a januártól érvényes EU-brit szabadkereskedelmi szabályrendszerben, akkor nincs értelme tovább tárgyalni, nem lesz megállapodás és ez is jó kimenet az Egyesült Királyságnak – hangsúlyozza a ma adásba kerülő üzenetében Boris Johnson brit miniszterelnök az EU-brit tárgyalások holnapi újabb fordulója előtt. Erre a nyomásgyakorlási kísérletére a Financial Times információi szerint azzal tesz még rá egy jó nagy lapáttal Johnson, hogy egy olyan brit törvénytervezet készül, amely egyoldalúan felülírná az EU-val megkötött és már mindkét oldalon ratifikált kilépési megállapodást, ha az a bizonyos szabadkereskedelmi megállapodás nem jön létre október közepéig. Azzal zsarolnának tehát a britek, hogy a megállapodásban rögzített állami támogatási és északír vámbeszedési szabályokat nem tartják be. Innentől kezdve az a legfontosabb kérdés, hogy blöfföl-e Johnson, azaz tényleg bevállalja-e a kereskedelmi megállapodás nélküli januári kilépést, mert ha nem, akkor ebből végül tényleg az lesz. Az eddigi legdurvább zsarolási kísérletre máris erős üzenetek jöttek hétfőn Brüsszelből: Ursula von der Leyen bizottsági elnök azt üzente: ha nem tartják be a britek a kilépési megállapodást, akkor ne is álmodjanak arról, hogy szabadkereskedelmi megállapodást köt velük az EU és más névtelenséget kérő diplomaták is önsorsrontó brit stratégiáról beszéltek. Ezek láttán a brit kormányszóvivő sietett leszögezni, hogy a kormány be szeretné tartani a kilépési megállapodást és csak néhány technikai jellegű, a végrehajtást segítő változtatást szeretnének az új törvényjavaslattal.

Felpörgött az üzengetés Az EU-brit kereskedelmi tárgyalások nyolcadik, most kedden kezdődő londoni fordulója előtt igencsak felpörgött az üzengetés a Brexit ügyében és ennek lényege az, hogy a brit kormány próbál maximális nyomásgyakorlással, zsarolással engedményeket kicsikarni az eddigi két legnagyobb ütközőpontban: a januártól érvényes brit állami támogatási...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés