magyar falu
Gazdaság

Koronavírus-válság: a régió pozitív meglepetést okozhat, de Magyarország nagyobbat zuhanhat a vártnál

Portfolio
Egyedül Magyarországra vonatkozóan módosította lefelé az előrejelzéseit az Erste Bank, míg több régiós országban is az előzetesen jelzetthez képest jobb gazdasági növekedést várnak. A bank elemzői szerint a magyar gazdaság idén 5,8%-ot zuhan, ezzel a régióban a középmezőnyben leszünk.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A második negyedéves GDP-adatok birtokában felülvizsgálta az éves növekedési előrejelzését az Erste Bank. A pénzintézet elemzői javítottak a kilátásokon Szlovákiára, Szlovéniára, Lengyelországra és Szerbiára vonatkozóan (a bank -6,5%-os, -6,9%-os, -3,2%-os és egészen alacsony, -1%-os visszaesést vár az előbb felsorolt országokban). Csehországra, Horvátországra és Romániára nem módosította előrejelzését a bank,

egyedül Magyarországon vár a korábban előrejelzettnél mélyebb recessziót a bank.

Az Erste elemzői szerint Magyarország gazdasági teljesítménye idén 5,8%-ot zuhan (korábbi előrejelzésükben -4,6%-ot vártak). A régión belül Románia lesz az utolsó ország, amely közzéteszi a részletes GDP adatot. A -5,8%-os idei GDP-vel az Erste a középmezőnybe várja Magyarországot, Horvátországban ennél meredekebb, 9%-os lehet a visszaesés, de Szlovákia, Csehország és Szlovénia is nagyobb ütést szenvedhet el. Lengyelország és Szerbia viszont relatíve olcsón megúszhatják a koronavírus-válságot.

cee előrejelzés
Forrás: Erste Group Research

Ezen kívül az inflációra kell odafigyelni az Erste szerint. Az elemzésben megjegyzik, hogy a meglepő júliusi emelkedés után augusztusban ismét nőhet az irányadó inflációs ráta, éves alapon ez szerintük 3,9% lesz Magyarországon. Csehországban ezzel szemben enyhül az inflációs nyomás, Romániában pedig nem vár változást a bank. Szerbiában az alapkamatot változatlanul hagyhatják (1,25%), miután az inflációs ráta jó eséllyel a célsávon belül marad. A fentieken kívül Csehországból, Szlovákiából és Szlovéniából júliusi ipari termelési adat érkezik a héten.

Visszaesést mutat a bank helyreállási indexe

Az Erste Bank készített egy helyreállási indexet a régióra vonatkozóan, amellyel különféle indikátorok alapján megpróbálja előrejelezni a régiós gazdaságok kilábalását. Az augusztus 29-cel végződő héten az index ismét visszaesett, amely az elektromos áram fogyasztásának visszaesésével és a nitrogénkibocsátás csökkenésével magyarázható, előzőre nagy hatása lehetett az időjárási viszonyoknak is.

A lakosság mobilitása a kiskereskedelmi egységek adatai szerint továbbra is meghaladja a járvány előtti szintet. A nyár végeztével a munkahelyekre való visszatérés növelte a lakossági mobilitást. Az autóipar kapacitáskihasználtsága változatlan maradt augusztusban, és nagyon közel áll a járvány előtti szinthez.

Rájár a rúd a régiós devizákra

A múlt hét nem alakult jól a régiós valuták számára. Az EURUSD az 1,20-as szint elérése után "délnek vette az irányt", és ez jelentős eladásokat okozott a régiós devizapiacon is. A bank kiemeli, hogy a koronavírus-esetszámok megugrottak a régióban, főleg Magyarországon és Csehországban, mi ráadásul a határokat is lezártuk, ezek pedig kockázatokkal terhelik a gazdasági kilábalást. A cseh korona, forint és a zloty 1,3-1,6 százalékot gyengült múlt héten péntekig, ezek közül a forint mutatja a legnagyobb volatilitást. A bank szerint fontos lesz, hogy hogyan alakul a járvány terjedése, és érdemes figyelni az erre adott kormányzati válaszokat is. A bank kiemeli még az amerikai technológiai részvények esését is - ha ez tovább folytatódik, az nem jelent jót a régiós devizáknak sem.

A magyar kötvénypiaccal kapcsolatban az Erste kiemeli, hogy a kereslet jelentős, de a kibocsátott összeg is hatalmas. A múlt csütörtökön az ÁKK majdnem minden ajánlatot elfogadott a 15 éves kötvényre, ezzel majdnem 50%-kal növelte az eladott összeget az előzetesen tervezetthez képest. A 10 éves hozamok minimális emelkedést mutattak múlt héten Magyarországon.

erste fx bond
Forrás: Erste Group Research

A bank hosszú távú előrejelzése szerint továbbra is 350 es euró/forint árfolyamot vár, a tízéves hozamoknál sem várnak érdemi emelkedést - szerintük 2,3-2,5% között alakul a kötvények hozama.

Címlapkép: Getty Images

vera jourova europai bizottsag magyarorszag orban viktor lemondas felszolit
forint mnb épület sötét magyar jegybank
bét
bika3
varsó
müller cecília operatív törzs
Aria Hotel Budapest High Note SkyBar
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
A-tól Z-ig átvesszük a platform funkcióit és a megbízástípusokat.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
forint mnb épület sötét magyar jegybank