london nagy britannia city
Gazdaság

A következő napok történelmi jelentőségűek lesznek: most dől el a britek sorsa

Portfolio
Ma kezdi meg a brit törvényhozás a belső piaci törvény tárgyalását, amely akár az EU-brit kereskedelmi tárgyalások végét is jelentheti. A héten emellett kamatdöntő ülést tart több nagy jegybank is, magyar szempontból viszont nem ez lesz a legizgalmasabb hét - legalábbis ami a betervezett eseményeket illeti.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Hétfőn kezdi meg a brit parlament a botrányos belső piaci törvény tárgyalását. A törvénytervezet gyakorlatilag egyoldalúan felülírná a brit kilépési megállapodást, és ezért az EU akár a kereskedelmi tárgyalásokat is felfüggesztheti. Noha valószínű, hogy a héten még nem születik meg a döntés a törvénytervezetről, mindenképpen érdemes figyelemmel követni a vitát, mert kiderülhet belőle, hogy a kormánypárti többség támogatja-e azt, vagy sem (a törvényt a kormánypárti politikusok is bírálták). A vitának a font árfolyamára is hatása lehet.

Kedden Magyarországon a KSH közli az építőipar júliusi teljesítményét. Az MNB kötvényvásárlási aukcióját is érdemes figyelni, a jegybank ugyanis az elmúlt hetekben felpörgette az eszközvásárlásokat és erre számíthatunk ezen a héten is. A világgazdaságban a kínai és az amerikai ipari termelés augusztusi adataira érdemes figyelni, sokat elárulhatnak arról, hogy a világ két legnagyobb gazdasági hol tart a kilábalásban (ez főleg az Egyesült Államoknál érdekes). Érkeznek még hangulatindexek Németországból és az eurózónából.

A szerda magyar szempontból szinte eseménytelen lesz, az MNB szokásos repotenderén kívül nincs említésre érdemes, előzetesen betervezett esemény. Aznap inkább az Egyesült Államokra irányul a figyelmünk: a kiskereskedelmi adat szintén a kilábalás szempontjából érdekes csupán, a Fed esti kamatdöntése viszont sokkal érdekesebb. Az amerikai jegybank többször világossá tette, hogy nem kívánja negatív tartományba tolni a kamatot, egy esetleges vágás most is meglepetés lenne, a közlemény szövegére és az azt követő sajtótájékoztatóra viszont mindenképp oda kell figyelni, hiszen a Fed a gazdaság jelenlegi állapotát is értékelni fogja benne, és közzéteszi friss előrejelzését.

Csütörtökön szintén lesz két kamatdöntés, a brit jegybank és a japán jegybank is összeül - utóbbi már meglehetősen hosszú ideje negatív tartományban tartja a kamatot. Megismerjük még az augusztusi eurózóna inflációt, amely a dezinflációs hatású koronavírus-válság miatt továbbra is nagyon messze lesz a 2%-os céltól, de jó eséllyel pozitív előjelű lesz. Itthon az ÁKK szokásos kötvényaukciója, és az MNB egyhetes betéti tendere lesz érdekes.

Pénteken már igazi hétvége hangulatra számíthatunk, a nemzetközi gazdaságban nem várható említésre méltó esemény, itthon pedig a nemzetközi tartalékok augusztusi alakulásáról érdemes szólni. Nem várt események viszont - ahogy az előző hetekben is - ezen a héten is bármikor felforgathatják a piacokat.

Címlapkép: Getty Images

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
korona_vilag