eu kina csucstalalkozo merkel michel ursula 200914
Gazdaság

Nyomást gyakorolt Kínára az EU, hogy elősegítse a beruházási megállapodás megkötését

MTI
Ma délután rendezték a koronavírus-járvány miatt elhalasztott EU-Kína csúcstalálkozót, ezúttal online videókonferencia keretében és ennek legfőbb üzenete az, hogy az EU kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszik, nem akar játéktér lenni a hirtelen felemelkedő ázsiai ország számára és pár dologban a kínaiaknak kell lépni, ha év végéig beruházási megállapodást akar kötni az EU-val.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az Európai Unió (EU) kiegyensúlyozott, tisztességes, felelős és alapvető méltányosságon alapuló kapcsolatot kíván kialakítani és ápolni Kínával - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben a tanácskozás után az MTI összefoglalója szerint.

Charles Michel mellett Angela Merkel, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kancellárja és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tárgyalt Hszi Csin-ping kínai államfővel.

Az online sajtóértekezleten Michel aláhúzta, az EU olyan, az eddiginél kiegyensúlyozottabb kereskedelmi kapcsolatokat kíván ápolni Pekinggel, amely egyebek mellett kölcsönösséget és egyenlő versenyfeltételeket jelent.

Európának játékosnak kell lennie, nem pedig játéktérnek a nemzetközi mezőnyben

- mondta.

A Hongkongban július folyamán életbe léptetett nemzetbiztonsági törvénnyel összefüggésben Charles Michel azt mondta, a szabályozás végrehajtása továbbra is komoly aggodalmat vált ki, hasonlóan a kisebbségek kínai helyzetéhez.

Angela Merkel, aki Berlinből kapcsolódott be az online sajtótájékoztatóba, azt mondta, az Európai Unió tisztességes versenyt követel az elmúlt tizenöt évben gazdaságilag jelentősen megerősödött Kínától. Ezzel összefüggésben a tanácskozás során az unió nyomást gyakorolt Kínára egyebek mellett a beruházási megállapodás mihamarabbi megkötése érdekében - közölte.

Merkel kiemelte, Pekingnek el kell köteleznie magát a 2015-ben, Párizsban elfogadott klímastratégia betartása mellett. Központi kérdés a nemzeti kibocsátáscsökkentési célok meghatározása és felülvizsgálata az éghajlatváltozás elleni küzdelem sikeréhez - mondta a kancellár. Mint emlékeztetett, Kína a világon felhasznált szén feléért felelős, ezért különösen fontos, hogy az ázsiai ország más energiaforrások felé forduljon, noha - szavai szerint - Európa tisztában van azzal, hogy ez nehéz folyamat. Hozzátette, az Európai Unió folytatja a megkezdett párbeszédét Kínával a területén élő kisebbségek jogainak biztosításáról.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy

Pekingnek engedményeket kell tennie,

azaz el kell törölnie több piacra jutást gátló szabályozást, egyebek mellett a távközlés, a járműgépgyártás és a számítógépes szolgáltatások terén, amennyiben az év végéig beruházási megállapodást akar kötni Brüsszellel.

Most Kínán a sor, hogy lépéseket tegyen a megállapodás létrehozatala felé, noha nem az idő, hanem a tartalom vet fel kérdéseket

- hangsúlyozta. Pekingnek meg kell győznie az uniót arról, hogy érdemes befektetési megállapodást kötni vele - mondta von der Leyen.

Címlapkép forrása: Andrea Verdelli - Pool/Getty Images. Angela Merkel német kancellár 2019. szeptember 6-án Pekingben a kínai miniszterelnökkel tárgyalt.

forint mnb épület sötét magyar jegybank
bét
bika3
varsó
müller cecília operatív törzs
Aria Hotel Budapest High Note SkyBar
rakéta
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
A-tól Z-ig átvesszük a platform funkcióit és a megbízástípusokat.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
forint mnb épület sötét magyar jegybank