koronavírus tüdő
Gazdaság

Itt a német tartomány válasza a járványra: Disco!

Portfolio
MTI
Egy nap alatt 196 ezer új koronavírusos esetet diagnosztizáltak szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem gyűjtése szerint. Ez érdemben alacsonyabb szám, mint az elmúlt napok 240-320 ezer közötti adata, azonban nagy szerepet játszik ebben a „hétvége-hatás”, vagyis az, hogy kevesebb tesztet végeznek a hét utolsó napjaiban, amelyeknek az eredményei ilyenkor érkeznek be. A régióban - és Magyarországon is - összességében a járvány erősödő trendjét mutatják a friss adatok. Folyamatosan érkeznek a kísérleti vakcinákról szóló hírek, melyek meglehetősen ellentmondásosak. A koronavírus válság hírei pércről percre.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Koronavírus: az adatok szerint újabb helyeken tombolhat Magyarországon a járvány

Székesfehérváron, Budapest északi-, déli és központi területein, Miskolcon, Szolnokon, Nyíregyházán, Tatabányán, Salgótarjánban és Győrben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében - közölte kedden a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A 37. héten végzett szennyvízvizsgálatok alapján Budapest központi területén emelkedett az új koronavírus örökítőanyagnak koncentrációja is.

Tovább a cikkhez

Spanyolországban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 600 ezret

Spanyolországban a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a 600 ezret, a halálos áldozatok száma pedig a 30 ezret - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium keddi jelentéséből.

A tartományokból érkezett adatok alapján készült tájékoztató szerint az elmúlt 24 órában 3022 új fertőzöttet szűrtek ki a vizsgálatok, míg a legutóbbi összesítéshez képest több mint kilencezerrel emelkedett az azonosított esetszám.    

A vírus következtében egy nap alatt 156-an hunytak el, az elmúlt egy hétben pedig 303-an.    

A szaktárca szerint technikai okok miatt az összesítésből ezúttal kimaradt Katalónia, de a többi tartomány közül továbbra is a 6,6 millió lakosú madridi autonóm közösségben a legmagasabb a fertőzöttek száma, ahol több mint 1200 PCR-teszt lett pozitív egy nap alatt.    

Kórházi kezelést az országban több mint 9700-an kapnak, ami az ellátási kapacitások 8,5 százalékát jelenti. Egy nap alatt több mint 1200-an kerültek egészségügyi intézménybe Covid-19 megbetegedéssel, a napi gyógyult esetek száma meghaladta az ezret.

Karanténba vonul az ír kormány

Karanténba vonulnak az ír kormány miniszterei, a törvényhozás pedig egy hétre felfüggesztette működését, miután Stephen Donnelly egészségügyi tárcavezető megbetegedett - közölte kedden a parlamenti házelnök, Séan Ó Fearghail.

Nyolc osztályt zárt be a gimnázium

Kedden digitális tanrendet rendelt el az operatív törzs a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium nyolc osztálya esetében – tudta meg a hvg.hu az illetékes Belső-Pesti Tankerületi Központtól. A lap úgy tudja, hogy a múlt hét közepén 10 fertőzött diákot tartottak nyilván az iskolában.

A fővárosban akadozik leginkább a tesztelés

Budapesten és Pest megyében a legrosszabb a tesztelési helyzet - mondja Facebook posztjában Kunetz Zsombor szakorvos, egészségügyi elemző. Kunetz ezt arra alapozza, hogy hetven háziorvos válaszolt arra a kérdésre, hogy mi a tapasztalatuk, mennyi időn belül érkezik ki a mentő mintavételre.

Vidéken nagyon sokan azt válaszolták, hogy 24-48 órán belül kint is van a mentő, míg volt olyan eset is, ahol a reggel 8:30-kor megrendelt mintát 14:00-kor már le is vették. Itt az eredmények is viszonylag gyorsan 2 napon belül megvannak, általában, azaz ahol nincs terhelés ott már három-négy nap alatt is kiderülhet, hogy valaki fertőzött-e, vagy nem.

Nem így áll a helyzet Budapest és Pest megyében, itt sokszor 5-6 napot is kell várni a mintavételre, míg máskor meglepően gyorsan, akár 24-48 óra alatt is sikerül megugrani ezt a feladatot. Igaz többször vidékről felvezényelt mentőegység segítségével. Mégis az esetek felében-egyharmadában jelentősebb késéssel dolgozik a rendszer. Ez persze a minták feldolgozását is tovább kitolja, ami megint csak ebben a régióban nem a legfényesebb, így előfordul olyan eset is, hogy míg kiderül, hogy a beteg COVID fertőzött volt-e már meggyógyul, panaszmentessé válik - írja Kunetz.

A Vasasnál is találtak két fertőzöttet

Mehet a drukkolás Németországban

Németország szövetségi államai megállapodtak, hogy korlátozott számban visszatérhetnek a szurkolók a lelátókra a német labdarúgó-bajnokság hétvégén rajtoló új idényében.  A keddi egyezség értelmében a hathetes próbaidőszakban a stadionok kapacitásának húsz százalékát használhatják a drukkerek, miközben szigorú higiéniai előírásokat kell betartaniuk, illetve alkoholos italokat nem árulnak majd a létesítményekben.

A koronavírus-járvány miatt márciusban félbeszakadt Bundesligát májustól zárt kapuk mögött fejezték be. A mostani megállapodásig úgy tűnt, hogy a szövetségi államok különböző szabályai miatt, az új idényben nem lesz egységes, hogy mely stadionokban lehetnek nézők és melyekben nem. (MTI)

Itt a német tartomány válasza a járványra: Disco!

Újra megnyithatnak a koronavírus-járvány miatt bezárt zenés-táncos szórakozóhelyek, klubok, diszkók novembertől Szász-Anhaltban - közölte kedden a németországi tartomány kormánya. A vírus viszonylag mérsékelt terjedése és a lakosság fegyelmezettsége révén az élet "széles területeit lehet visszahelyezni a szász-anhaltiak saját felelősségi körébe", vagyis egyre több korlátozó intézkedést vonnak vissza - közölték Magdeburgban a tartományi kormány ülése után.

Az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett csütörtöktől, szeptember 17-től legfeljebb 500 fő, november 1-jétől pedig 1000 fő részvételével lehet rendezvényeket tartani zárt térben. A résztvevők regisztrációjával gondoskodni kell arról, hogy fertőzés esetén feltárható legyen a vírus terjedésének útja. Az ezer főnél nagyobb tömeget vonzó sportversenyek és kulturális rendezvények megtartására külön engedélyt kell kérni a területet felügyelő tárcától és az egészségügyi minisztériumtól. (MTI)

Továbbra is India az első számú góc

Egy nap alatt újabb 83 ezer emberről bizonyosodott be Indiában, hogy koronavírussal fertőzött, velük együtt már csaknem ötmillióan kapták el a kórokozót - adta hírül kedden az indiai egészségügyi kórokozó. Az utóbbi egy hét alatt több mint 600 ezerrel emelkedett a biztosan fertőzöttek száma Indiában. Hétfőről keddre 1054 koronavírusos beteg vesztette életét, így a ragály halottainak száma 80 ezer fölé emelkedett a szubkontinensen. (MTI)

A fehérvári focicsapatnál is felbukkant a vírus

A MOL Fehérvár labdarúgócsapatában egy játékosnak pozitív eredményt hozott a koronavírustesztje, míg Márton Gábor vezetőedzőé kétes minősítést kapott. A klub beszámolója szerint nem került veszélybe az együttes csütörtöki mérkőzése, melyet a máltai Hibernians vendégeként játszik az Európa Liga-selejtező második fordulójában. A kispadon viszont nem Márton Gábor fog ülni, mivel az európai szövetség (UEFA) egészségügyi protokollja - a teljes biztonság érdekében - a kétes eredményt mutató mintát pozitívnak tekinti. (MTI)

Koronavírus nélkül is kitart a home office láz? Új számok érkeztek

A koronavírus-járvány első hullámában a lezárások az otthonról történő munkavégzés elterjedését hozták. Sokáig megjósolhatatlan volt, hogy vajon a home office divatja csak a lezárás idejére erősödik fel, vagy a kikényszerített gyakorlat áttör egy gátat, és a Magyarországon meglehetősen népszerűtlen rugalmas munkavégzés ezen formája tartósabban meghonosodik. Biztosat természetesen még most sem mondhatunk, de a legfrissebb számok alapján úgy tűnik, megmozdult valami.

Tovább a cikkhez

Minden hetedik embernél jelentkeznek mellékhatásai az orosz vakcinának

Az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzésére kifejlesztett Szputnyik V vakcinával beoltott önkéntesek 14 százalékánál - vagyis minden hetedik embernél - egy-másfél napig tartó gyengeség, láz vagy izomfájdalom jelentkezett - jelentette ki Mihail Murasko egészségügyi miniszter újságíróknak kedden Moszkvában. Murasko a tüneteket előrelátható szövődménynek nevezte. Közölte, hogy a klinikai tesztelés harmadik fázisában eddig 300 embert oltottak be.  

Tovább a cikkhez

Közép-európai miniszterek: összehangolt intézkedések kellenek a járvány megfékezésre

Szlovénia, Ausztria, Csehország és Szlovákia külügyminiszterei a szlovéniai Brdo pri Kranjuban kedden megállapodtak, hogy a jövőben összehangolt válaszintézkedéseket hoznak a koronavírus-járvány megfékezésre. Anze Logar szlovén külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón elmondta: országaik 14 naponta rendszeresen egyeztetnek majd az új rendelkezésekről.

Kiemelte: egyetértettek abban is, hogy az Európai Bizottságnak (EB) közös cselekvési mechanizmust és normákat kell kialakítania abban az esetben, ha a fertőzöttek száma növekedne. Mint mondta, kormányaiknak nagy szerepük van abban, hogy amennyire csak lehet, korlátozzák azokat az alkalmakat, amelyek veszélyt jelenthetnek, de nem szorgalmazzák a határok újbóli lezárását.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter úgy fogalmazott: a közép-európai országok közös célja, hogy elkerüljék a márciusi és áprilisi állapotokat, amikor a legtöbb európai ország lezárta határait a járvány miatt. A miniszterek a fehéroroszági helyzetről is tárgyaltak.

Koronavírus-vakcina: Bill Gates szerint idén már nem lesz áttörés

Bill Gates szerint egyik tesztelés alatt álló koronavírus vakcina sem lesz engedélyeztetve október végéig az Egyesült Államokban – ez különösen rossz hír lenne az elnök Donald Trump számára, aki többször beharangozta már, hogy a november 3-án zajló elnökválasztás előtt elkészülhet a várva várt vakcina.

Tovább a cikkhez

Jakab Ferenc: egyszerre lehetne visszaszorítani az influenzát és a koronavírust

Ha betartanánk az egyszerű járványügyi intézkedéseket, akkor mind az influenzától, mind a koronavírustól meg tudnánk magunkat kímálni - mondta a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője.

Tovább a cikkhez

Romániában csökkent a kórházak terheltsége

Romániában keddre jelentősen csökkent az új típusú koronavírussal megfertőződött személyeket kezelő kórházak terheltsége - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs kedden kora délután közzétett adataiból.

Másfél hónap után először csökkent hétezer alá a kórházban ápolt fertőzöttek száma, és az intenzív osztályon ápolt páciensek száma is az augusztus eleji adatokat idézi. A romániai kórházakban jelenleg 6881 beteget kezelnek új típusú koronavírusos fertőzéssel, 253-mal kevesebbet, mint egy nappal korábban. Intenzív terápián jelenleg 460 beteget ápolnak, néggyel többet, mint hétfőn.

A járvány kezdete óta az országban 105 298-an fertőződtek meg, az elmúlt 24 órában 1111 új esetet jegyeztek. Az új fertőzöttek napi száma enyhén elmarad az elmúlt két hét átlagától. Az elmúlt napon jegyzett 51 haláleset viszont meghaladja a kéthetes átlagot. Ezzel a járvány romániai halálos áldozatainak száma 2436-ra emelkedett.

A stratégiai kommunikációs törzs az adatösszesítésben eszközölt technikai módosításra hivatkozva ezúttal sem közölte a gyógyultak számát. A hatóságok feltehetően a közölt hivatalos adatokban rejlő belső ellentmondásokat próbálják kiküszöbölni. A napi rendszerességgel közölt adatok alapján ugyanis két módszerrel is ki lehet számítani az aktív esetek számát, a két számítás viszont jelentősen eltérő eredményt ad.

Horvátországban és Szlovéniában is megkétszereződött az új fertőzöttek száma

Az elmúlt naphoz képest Horvátországban és Szlovéniában is megkétszereződött az új koronavírussal fertőzöttek napi száma - derült ki a válságstábok keddi közleményéből. Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 151-gyel nőtt, és elérte a 13 749-et az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn még 65 esetről számoltak be. Hétfőn három idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 230-ra nőtt, 11 412 pedig már meggyógyultak. A betegek közül 299-en vannak kórházban, közülük 22-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2107, és 8598-an vannak hatósági karanténban.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 82-vel 3831-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn még 47 új esetről számoltak be, ugyanakkor kevesebb tesztet is végeztek a hétvégén. Szlovéniában a múlt héten két egymást követő napon emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma, ami rekordnak számít az országban.

Már több mint egy hete nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 50-en vannak kórházban, és közülük tízet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 907.

Jelko Kacin kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a kórházi ellátásra szoruló betegek számának növekedése miatt egy negyedik úgynevezett Covid-kórházat is nyitnak, amelynek már megkezdődtek az előkészületei. Hozzátette: a számok azt mutatják, hogy a járványhelyzet nem javul, ezért továbbra is szigorúan be kell tartani az előírásokat és korlátozásokat.

Áttörést értek el az amerikai kutatók: teljesen semlegesíti a koronavírust egy antitestkomponens

A Pittsburgh-i Egyetem orvostudományi karának kutatói elkülönítették a legkisebb biológiai molekulát, amely teljesen semlegesíti a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust. Ezt az antitestkomponenst, amelynek mérete egytizede egy teljes méretű antitestnek, felhasználták az Ab8 nevű gyógyszer létrehozásához, amely beválhat a SARS-COV-2 fertőzés okozta betegség kezelésében, illetve annak megelőzésében - olvasható az egyetem közleményében.

Tovább a cikkhez

Áder: a biodiverzitás hanyatlása miatt van egyre több járvány

A járványok egyharmada a Föld-használat változásához köthető - mutatott rá Áder János köztársasági elnök a XVII. Országos Felsőoktatási és Környezettudományi Diákkonferencia keddi ünnepségére küldött videóüzenetében.

Tovább a cikkhez

Varga Mihály újabb gazdaságvédelmi intézkedésekről beszélt

A járvány második hulláma idején a gazdaságpolitika legfőbb feladata a magyar gazdaság működőképességének megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása. A kormány ezért a következő hetekben újabb gazdaságvédelmi intézkedésekkel segíti az újraindulást - jelentette ki Varga Mihály a Joint Venture Szövetség (JVSZ) éves közgyűlésén tartott előadásán a Pénzügyminisztérium közleménye szerint.

Tovább a cikkhez

A maszkok védenek, de jól kell használni őket

A maszkok valóban megelőzhetik a koronavírus-fertőzést, de fontos, hogy jól használják ezeket az emberek - mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Győrfi Pál elmondta, sokan arra panaszkodnak, hogy nem kapnak levegőt, ha a maszk az orrukat is takarja. Ugyanakkor könnyen lehet bizonyítani, hogy a jól felhelyezett maszk nem akadályozza a levegővételt - tette hozzá.

Közölte: minden mentőautóban megtalálható az az eszköz, ami a bőrön keresztül képes mérni a vér oxigéntelítettségét, s az elvégzett kísérletük alapján kijelenthető, hogy nem csökken az oxigénszint a maszkviselés miatt.

Győrfi Pál elmondta azt is, az olyan maszkok, amelyeken szelep található, nem védenek megfelelően, hiszen a résen szabadon áramlik a levegő, így könnyebb továbbadni a fertőzést.

Maruzsa: a tanároknak is kötelező lesz a lázmérés

Nem csak a diákoknak, de a tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolába való belépéskor - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Tovább a cikkhez

Dél-Korea a lakosság mintegy 60 százalékát be akarja oltani

Dél-Korea a lakosságának mintegy 60 százalékát be akarja majd oltani koronavírus ellen - közölte az egészségügyi minisztérium kedden.

A kormány tervei szerint 30 millió embert oltanának be. Tízmillió adag oltóanyagot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által életre hívott COVAX programból fognak biztosítani, a többi vakcinát pedig magán gyógyszercégektől szerzik be. A szöuli hatóságok úgy kalkulálnak, hogy koronavírussal szembeni teljes immunitás megszerzéséhez egy személynek két adag vakcina beadása lesz szükséges.

Az egészségügyi tárca közölte: három olyan helyi vállalatot is kiemelten támogatnak, amelyek saját vakcina kifejlesztésén dolgoznak.

Kedden 106 új koronavírusos esetet jegyeztek fel Dél-Koreában, ahol 22 ezer felett jár a nyilvántartott fertőzöttek száma. Az 51 milliós lakosságú országban 367 ember halt bele a vírus okozta szövődményekbe.

Nem javul a járványhelyzet Boszniában és Montenegróban

Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban nem mérséklődik a napi új fertőzöttek száma, míg a többi nyugat-balkáni országban fokozatos csökkenés tapasztalható. Szerbia veszélyessé nyilvánította a boszniai, a montenegrói és a horvátországi utazásokat, így a hét végétől kezdve orvosi felügyelet alá helyezi azokat, akik ezekből az országokból térnek vissza.

Az Egészségügyi Világszervezet montenegrói irodájának vezetője szerint az Adria-parti országban be kellene tiltani a tömeges rendezvényeket és ünnepléseket, csak így lehet ugyanis megállítani a fertőzés terjedését - közölt a montenegrói közszolgálati televízió kedden.

A Nyugat-Balkánon hétfőről keddre 427-tel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 26-tal nőtt a halálos áldozatok száma. Keddre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 29-cel 32 437-re, Koszovóban 55-tel 14 692-re, Észak-Macedóniában 33-mal 15 827-re, Bosznia-Hercegovinában 122-vel 23 633-ra, Montenegróban pedig 188-cal 6900-ra nőtt.

Szerbiában az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a Covid-19-nek, így a halálos áldozatok száma 733 maradt, míg Koszovóban öttel 600-ra, Észak-Macedóniában néggyel 652-re, Montenegróban eggyel 121-re, Bosznia-Hercegovinában pedig tizenhattal 705-re nőtt a halálos áldozatok száma keddre.

Nagy pofont kapott az építőipar és még mindig nem tudott belőle felállni

Az épületek építésénél viszonylag gyors, az egyéb építmények főcsoportban csak lassú visszapattanás látszott Magyarországon a tavaszi mélypontról és ez okozta azt, hogy júliusban éves alapon az építőipari termelés volumene még mindig 21%-kal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól – derül ki a KSH adatközléséből. Összességében az látszik, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatása a nyár közepén is jelentős volt az építőiparban és a rendelésállományi adatok sem sok jó hírrel kecsegtetnek, részben amiatt, mert közeledünk az uniós fejlesztési ciklus végéhez.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a keddi adatok

726 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt négy idős, krónikus beteg - írja a koronavirus.gov.hu.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília szúrópróbaszerű ellenőrzéseket rendelt el az iskolákban

Az iskolák nem vehetik félvállról a járványügyi szabályok betartását, ugyanis bármikor megjelenhetnek a népegészségügyi szakemberek, hogy ellenőrizzék, rendesen kitakarítottak-e és rendelkezésre áll-e a megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszer – értesült a Magyar Nemzet. A diákok és pedagógusok védelmében elrendelt, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket Müller Cecília országos tiszti főorvos kérésére végezték, illetve végzik a járási hivatalok illetékesei.

Tovább a cikkhez

Milyen válság? Idei csúcsán a kínai ipar növekedése

Idén eddig a legnagyobb mértékben nőtt az ipari termelés Kínában augusztusban, miközben az ország kiskereskedelmi forgalma a koronavírus-járvány óta először bővült a múlt hónapban.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: kevesebb az új fertőzött világszerte, de még nem lélegezhetünk fel

Egy nap alatt 196 ezer új koronavírusos esetet diagnosztizáltak szerte a világon. Ez érdemben alacsonyabb szám, mint az elmúlt időszak 240-320 ezer közötti adata, azonban nagy szerepet játszik ebben a „hétvége-hatás”, vagyis az, hogy kevesebb tesztet végeznek a hét utolsó napjaiban, amelyeknek az eredményei ilyenkor érkeznek be. Jó hír, hogy a csökkenő tendencia második napja tart, és ilyen kevés új esetet utoljára július közepén regisztráltak. A nagy kérdés most az lesz, hogy a világszerte érvényben lévő, általánosságban viszonylag enyhének mondható korlátozó intézkedések megfogják-e a járvány terjedését. A járvány kitörése óta 29,19 millió esetet diagnosztizáltak, miközben az elhunytak száma 927 ezer fő. 

Címlapkép: Getty Images

commerzbank shutter
elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
elefántcsontpart