koronavirus_beteg
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a keddi adatok

Portfolio
726 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt négy idős, krónikus beteg - írja a koronavirus.gov.hu. Ez a harmadik legnagyobb napi esetszám a járvány kitörése óta. Habár augusztus vége óta érdemben nőnek az esetszámok, az elhunytak száma csak a múlt héten kezdett el emelkedni, ami azzal függ össze, hogy a vírus lefolyása egy-két hét, illetve a betegség újra terjedésnek indult az idősebb korosztály körében. A betegség terjedésével összefüggésben emelkedik azok száma, akik kórházi kezelésre szorulnak. A mai jelentés szerint 9103 aktív fertőzöttek tartanak nyilván, ennél azonban 15-20-szor több vírushordozó lehet az országban.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

726 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13 879 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt négy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 646 fő, 4130-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 9103 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 306 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen - foglalja össze a koronavirus.gov.hu.

A 726 új fertőzött a harmadik legmagasabb szám a járvány kirobbanása óta, ráadásul kedvezőtlen adatnak számít annak tükrében, hogy a hét első napjaiban (általában kedden) érdemi csökkentést szoktunk látni a hétvégi alacsonyabb kapacitások hatására. Mindez azt mutatja, hogy a koronavírus-járvány továbbra is igen erőteljesen terjed az országban, ezért mindenképpen fontos betartani az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket.

A járvány kifejezetten gyors terjedése miatt habár szomorú, de nem meglepő, hogy az elhunytak száma is emelkedik. A tegnapi 5 haláleset után ma 4 elhunytat közölt a kormányzati portál. Augusztus vége óta érdemben nőnek az esetszámok, az elhunytak száma azonban csak a múlt héten kezdett el emelkedni, ami azzal függ össze, hogy a vírus lefolyása egy-két hét, illetve a betegség újra terjedésnek indult az idősebb korosztály körében. A fiatalok esetében döntő többségben enyhe a vírus lefolyása, az idősebbeknél azonban súlyosabb.

A mai napon elhunytak életkora 71 és 89 év között volt, 2 elhunyt esetében a betegségeik listájában pedig megtaláljuk a tüdőgyulladást, amit a koronavírus okoz.

napielhunytakkedd
Forrás: koronavirus.gov.hu

A betegség terjedésével összefüggésben emelkedik azok száma, akik kórházi kezelésre szorulnak. Jelenleg 305 főt ápolnak kórházban, ami 18 fős emelkedést jelent egy nap alatt. Jelenleg 17-en vannak lélegeztetőgépen, egyel többen, mint az előző nap. A kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma amellett emelkedik, hogy az elmúlt napokban megugrott a halálesetek száma. 

A vírus gyors terjedését mutatja, hogy az aktív fertőzöttek száma (éppen betegek) milyen gyorsan emelkedik. A mai jelentés szerint 9103 aktív fertőzöttek tartanak nyilván, ennél azonban 15-20-szor több vírushordozó lehet az országban a szakemberek szerint. Vagyis, a magyar járványügy nagyjából minden 15-20. esetet képes kiszűrni, éppen ezért kifejezetten sokan lehetnek a társadalomban, akik vírushordozók, de nem tesztelték őket koronavírusra.

Szintén a járvány gyors terjedését mutatja, hogy az elvégzett tesztek közül egyre több lesz pozitív. A friss adatok szerint ez meghaladta a 8%-os rátát.

Ami a regionális bontást illeti, Budapesten egy nap alatt 352 új esetet diagnosztizáltak, Pesten 108 a napi új esetek száma. Vagyis a betegség továbbra is intenzíven terjed a sűrűn lakot közép-magyarországi régióban. Azonban a vírus az egész országban jelen van, minden megyében terjed. Csongrádban 53 az új esetek száma, Győr-Moson-Sopronban 45 új esetet diagnosztizáltak, de Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun is 20 feletti adattal rendelkezik.

Az alábbi térképen a heti esetszámokat mutatjuk be:

hetikoronaviruskedd

A következő időszak legnagyobb kérdése az lesz, hogy a bevezetett, enyhe korlátozó intézkedésekkel vissza lehet-e szorítani a betegség terjedését. Az előttünk álló napokban fel kell készülnünk arra, hogy továbbra is magasak lesznek a napi új esetszámok, és halálesetekről is rendszeresen beszámol majd a jelentés. Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén azt mondta, a halálesetek számától teszik majd függővé a védekezés további irányát.

A koronavirus.gov.hu azt írja, a "kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Kérjük, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be! 

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért".

Címlapkép: Getty Images

aranyos ubs 22
GettyImages-166300867
vera jourova megvedte ursula von der leyen 200929
forint mnb épület sötét magyar jegybank
bét
bika3
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
A-tól Z-ig átvesszük a platform funkcióit és a megbízástípusokat.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
gyári munkás dolgozó factory worker