home office
Gazdaság

Koronavírus nélkül is kitart a home office láz? Új számok érkeztek

Portfolio
A koronavírus-járvány első hullámában a lezárások az otthonról történő munkavégzés elterjedését hozták. Sokáig megjósolhatatlan volt, hogy vajon a home office divatja csak a lezárás idejére erősödik fel, vagy a kikényszerített gyakorlat áttör egy gátat, és a Magyarországon meglehetősen népszerűtlen rugalmas munkavégzés ezen formája tartósabban meghonosodik. Biztosat természetesen még most sem mondhatunk, de a legfrissebb számok alapján úgy tűnik, megmozdult valami.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A koronavírus-járvány előtt a 2%-ot is alig haladta meg a legalább alkalmanként távmunkában vagy home-office-ban lévők aránya Magyarországon. A rendszeresen így dolgozók pedig 1%-ot sem tettek ki. Ezek a számok óriásit ugrottak a lezáráskor. Bár a munkába járás természetesen engedélyezett volt, az óvatossági megfontolások és egyéb szempontok tömegeket toltak át home office-ba. Májusban minden hatodik foglalkoztatott dolgozott a munkahelyétől (legalább részben) távol.

A KSH friss számai alapján már arra is lehetőségünk nyílik, hogy a lezárás utáni időszak fejleményeit megismerjük. Nem meglepő módon a home office visszaszorult, azonban a válság előtti 2%-tól még júliusban is távol voltunk. A nyár közepén a foglalkoztatottaknak még mindig 7,5%-a rendszeresen vagy alkalmanként távmunkában dolgozott, vagyis bő háromszor annyian, mint a járvány előtt.

Valószínű, hogy augusztusban tovább csökkent a fenti arány, de a hatás így is tartósnak tűnik. Július-augusztus szinte teljesen korlátozásoktól mentes időszak volt, és bár az óvatosság bizonyos helyeken kitarthatott, valószínű, hogy legalább az olyan cégeknél, ahol a távmunka nehézséget okozott, megtörtént a visszaállás. Sok helyen viszont bizonyára a kedvező tapasztalatok miatt tartottak ki a home office mellett a cégek.

Erre utalhat az is, hogy az alkalmanként távmunkában dolgozók aránya csökkent kisebb mértékben, vagyis sok cég toleránsabban viszonyulhat a home office intézményéhez, mint korábban. Ezek persze a számokból kirajzolódó folyamatok intuitív magyarázatai, a vállalatok és a munkavállalók pontos motivációit mélyebb kutatások világíthatják meg. Annál is inkább, mivel a járvány második hulláma újabb alkalmazkodási kényszert hozhat, így meglehet, hogy az első sokk homoe office-ra kifejtett tartós hatásait nem figyelhetjük tovább.

Mindenesetre a regionális kép is azt sugallja, hogy a home office tartósan népszerűbb lehet, mint a járvány előtt volt. A leglátványosabban ugyanis Budapesten maradt fent a munkahelytől távoli dolgozás. Arányaiban ugyan vidéken is láthatunk érdemi megugrást, hiszen a dolgozók 2,6-5,5 százaléka jóval magasabb, mint a járvány előtti, szinte láthatatlan szint, de a fővárosban még 21,2%-os arány az igazán meggyőző.

tavmunka1

Annak, hogy Budapesten még júliusban is minden 5. ember részben vagy egészben home office-ban dolgozott, nem annyira az eltérő járványhelyzet, mint inkább a gazdaságszerkezeti eltérés lehet a magyarázata. A fővárosban sokkal nagyobb súlyú a szolgáltató szektor, illetve jellemzőbb az irodában végzett szellemi munka, ami könnyebben oldható meg otthonról, mint egy termelő tevékenység. A home office nyár közepi kiterjedtsége arra utalhat, hogy már egyre kevésbé kényszer, és egyre inkább a lehetőség játszott szerepet.

Várható, hogy a koronavírus-járvány után is elsősorban a fővárosban (és annak agglomerációjában) maradhat karakteresebb a távolról dolgozás, nem feltétlenül állandó, mint inkább alkalmi jelleggel. A járványhelyzetet figyelve azonban meglehet, hogy egy ideig még nem látjuk, hogy ezek a változások mennyire maradnak meg „békeidőben”.

Címlapkép: Shutterstock

commerzbank shutter
elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
elefántcsontpart