epitoipar epulat beruhazas ksh magyarorszag koronavirus jarvany
Gazdaság

Nagy pofont kapott az építőipar és még mindig nem tudott belőle felállni

Portfolio
Az épületek építésénél viszonylag gyors, az egyéb építmények főcsoportban csak lassú visszapattanás látszott Magyarországon a tavaszi mélypontról júliusban és ez okozta azt, hogy éves alapon az építőipari termelés volumene még mindig 21%-kal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól – derül ki a KSH adatközléséből. Összességében az látszik, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatása még a nyár közepén is jelentős volt az építőiparban és a rendelésállományi adatok sem sok jó hírrel kecsegtetnek, részben amiatt, mert közeledünk az uniós fejlesztési ciklus végéhez.
A magyar gazdaság kilátásairól részletesen szó lesz a Portfolio október 8-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Az év/év adatok szerint mindkét építményfőcsoport termelése csökkent júliusban: az épületeké 18,8, az egyéb építményeké 22,9%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a júniusihoz mérten 3,5%-kal emelkedett. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,7, az egyéb építmények építésében 23,8, a speciális szaképítésben 14,8%-kal esett vissza a termelés. Az év első 7 hónapjában átlagosan 9,8%-kal esett az építőipari termelés volumene a tavalyi első 7 hónaphoz viszonyítva.

Ha viszont fix bázison, 2015-höz képest viszonyítjuk a két építményfőcsoport teljesítményét, azért látszik az elválás és az, hogy az épületek építésénél viszonylag gyors a visszapattanás (a májusi 128%-os mélypontról mostanra 147%-ig emelkedett a fix bázisú mutató, míg az egyéb épületeknél 117-ről csak 121%-ig). Az egyéb építményeknél a lassú kilábalás lehúzza az egész szektor teljesítményét. Ezt egyébként részben az is magyarázza, hogy közeledünk az uniós fejlesztési ciklus végéhez, amikor egyre kevesebb az egyéb építmény építés, és a magyar finanszírozású nagyobb állami beruházások ezt a jelek szerint nem tudják ellensúlyozni.

Nagy kérdés, hogy az épületek építésénél a visszapattanás mennyire lesz tartós és jelentős, hiszen júliusban a megkötött új szerződések volumene 41,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 38,7, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 43,6%-kal zuhant a tavaly júliusihoz képest. Ez is összefügg az uniós ciklus végével. Emiatt az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 21%-kal elmaradt a 2019. július végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5%-kal magasabb, az egyéb építményeké 31,4%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az egyre gyengülő új rendelési számok már a 12 havi gördülő összeget is elkezdték lehúzni a nyáron, ez is mutatja, hogy a járvány hatásának enyhülésével sem feltétlenül szépek az építőipar kilátásai.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Balaton József. Budapest, 2020. augusztus 24. Multifunkcionális Sport és Rendezvénycsarnok épül az Üllői út és Gyáli út közötti területen a Népligetben, ami alkalmas lesz a 2022-ben megrendezendő férfi kézilabda Európa-bajnokság megrendezésére is. Az új létesítmény több mint 20 000 fő befogadására lesz alkalmas.

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
korona_vilag