subran
Gazdaság

Sztárközgazdász a Portfolio konferenciáján: ez most nem 2008-2009

Portfolio
2021-ben erős visszapattanás jöhet a gazdaságban, nincs olyan elhúzódó gazdasági válságra vonatkozó várakozásunk, mint 2008-2009-ben. A legnagyobb kérdés az, hogy a politikát miként változtatja meg a vírus – mondta online előadásában a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján Ludovic Subran, az Allianz Group vezető közgazdásza.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ludovic Subran, az Allianz Group vezető közgazdásza többek között az alábbiakról beszélt előadásában:

 • Nem egyszerűen a koronavírus gazdasági hatásai, hanem a (gazdaság)politikára gyakorolt komplex és országonként eltérő hatása most a legérdekesebb kérdés, és az, hogy miként tudunk együtt élni ezzel a vírussal.
 • Jelenleg 40 millió európai vesz részt valamilyen bértámogató programban. Ha nem sikerül kifejleszteni a vakcinát, a problémák eszkalálódhatnak.
 • Technikai jellegű visszapattanás látható csak a világban, a turizmus, logisztika, stb. számos szegmense várhatóan 2023-ig nem fog teljesen helyreállni.
 • A kamatok emelkedése 2025 előtt nem várható, ez nagyon jó pénzügyi és monetáris feltételeket teremt a feltörekvő országok számára, lökést adhat az ingatlanszektornak, a részvényeknek és az alternatív eszközöknek is. Hamarosan az EKB tulajdonában lehet az eurózóna kötvényeinek az 50%-a.
 • Az eurózóna „japanifikációja” 2015-2016-ban már elkezdődött, most ismét ebben a sarokba szorulhat bele a kontinens.
 • Az idei első félév erőltetett megtakarításokat hozott a lakosságnál, most már tudnának költeni a háztartások, de a második hullámtól való félelmükben nem teszik.
 • A kormányok rengeteg gazdaságösztönző intézkedést hoztak, ezek valóban jelentős hatást gyakorolhatnak a gazdasági növekedésre. Az egyetlen aggály azzal kapcsolatos, hogy milyen gyorsasággal érkeznek meg a források, 2021-ben például az európai helyreállítási alap mindössze 30%-a kerülhet folyósításra.
 • A negatív fiskális hatásokkal kapcsolatos érzékenység, kockázatértékelés egyelőre nem eléggé erős.
 • 2021-ben erős visszapattanás jöhet a gazdaságban, nincs olyan elhúzódó gazdasági válságra vonatkozó várakozásunk, mint 2008-2009-ben. Persze a 2020-as recesszió hatását még nem tudjuk 2021-ben eltüntetni.
 • A közép- és kelet-európai régió nagy része jövőre már 4%-os gazdasági növekedést mutathat. Az egyik legnagyobb aggály azzal a munkaerővel kapcsolatos, amely a járvány után nem térhet vissza korábbi állásába. A kelet-európai ellátási láncok a fiskális ösztönzők hiánya ellenére erősnek mondhatók.
 • Az optimista gazdasági várakozások persze csak akkor teljesülhetnek, ha sikerül kordában tartani a vírus terjedését.

Címlapkép: Shutterstock

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
korona_vilag