tokaj turisztikai terseg kormanyrendelet budapest
Gazdaság

Teljesen átszabta a turisztikai térségek körét a kormány, Budapest környéke is felkerült a listára

Portfolio
Eddig csak 3 turisztikai térség volt Magyarországon, amelyek egyúttal kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek is számítottak, de ezt a 2016-os kormányrendeletet most teljes egészében hatályon helyezi a kormány és helyére egy 11 turisztikai térséget tartalmazó új rendeletet hozott, amelyen Budapest közvetlen környéke is felbukkan. Bár a rendelet nem említi, de feltehetően a mostani új besorolás lesz majd az alapja a következő időszak turisztikai jellegű támogatási rendszereinek és ezért fontosak az új térségek, illetve a hozzájuk tartozó településnevek pontos megjelölése.
A magyar gazdaság kilátásairól részletesen szó lesz a Portfolio október 8-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a 429/2020. (IX. 14.) számú kormányrendelet a turisztikai térségek meghatározásáról, amely egyúttal hatályon kívül helyezte a hasonló nevű 2016-os rendeletet, amelyben még három turisztikai térség szerepelt (1. Balaton, 2. Sopron-Fertő, 3. Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség) és amelyek egyúttal kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek is számítottak.

Most ezt a kormányrendeletet teljes egészében hatályon kívül helyezte a kormány és a közzétételt követő 15 napon az a kormányrendelet fog hatályba lépni, amely

már az egész ország területén tartalmaz kijelölt turisztikai térségeket, összesen 11 ilyen térséget és konkrét településeket nevesít a rendelet.

Az újonnan meghatározott turisztikai térségek az alábbiak:

 1. Balaton turisztikai térség
 2. Sopron–Fertő turisztikai térség
 3. Bük–Sárvár turisztikai térség
 4. Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térség, ezen belül (a korábbiakhoz hasonlóan most is három alegység van: 4.a. Tokaj térsége, 4.b. Felső-Tisza térsége, 4.c. Nyírség térsége)
 5. Mátra–Bükk turisztikai térség, itt is van két alegység: 5.a. Bükk térsége, 5.b. Mátra térsége.
 6. Gyula és térsége turisztikai térség
 7. Győr–Pannonhalma turisztikai térség
 8. Szeged és térsége turisztikai térség
 9. Pécs–Villány turisztikai térség
 10. Debrecen és térsége turisztikai térség, itt is két alegységet határoztak meg: 10.a. Debrecen–Hajdúszoboszló térsége, 10.b. Tisza-tó–Hortobágy térsége.
 11. Budapest környéke turisztikai térség, itt konkrétan a főváros neve nem szerepel a településlistán, de szinte a teljes agglomeráció és Pest megye településeinek jelentős része igen.

A kormányrendelet második melléklete azokat az ingatlanokat tartalmazza, amelyeket a kiemelt állami turisztikai beruházások megvalósítási helyszíneivé nyilvánított a kormány.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila. Budapestről érkezett családok kenuznak a Tiszán Tokaj határában 2013. augusztus 23-án. A hétvégén befejeződik a nagy tiszai vízitúrák szezonja.

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orvos kórház egészségügy