lengyelorszag_shutter-20181119
Gazdaság

A lengyeleknek és a cseheknek nem tetszik Ursula von der Leyen új ötlete

MTI
Aggasztónak találta a lengyel klímavédelmi tárca az Európai Bizottság (EB) elnökének, Ursula von der Leyennek szerdai javaslatát, miszerint 2030-ig a jelenleg tervezett 40 helyett legalább 55 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.
A jövő Európájáról is szó lesz október 8-án a Portfolio konferenciáján.

Von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén előadott, az Európai Unió (EU) helyzetét értékelő beszédében szorgalmazta a 2030-ig megfogalmazott uniós környezetvédelmi, köztük a kibocsátáscsökkentési célkitűzések szigorítását.

A lengyel klímaügyi minisztérium nyugtalanítónak nevezte, hogy Ursula von der Leyen nem mutatta be az új célkitűzés megvalósítását szolgáló eszközöket, nem indokolta meg az általa említett 55 százalékos kibocsátáscsökkentési értéket, és nem tért ki az energetikai palettájukat átalakító országoknak járó támogatásokra sem.

A nyilatkozatban azzal érveltek, hogy az új kibocsátáscsökkentési célkitűzés nyomán a tagállamok között egyenletlenül oszlanának meg a terhek, jobban sújtanák a magasabb kibocsátásokat jegyző országokat, köztük Lengyelországot.

A tárca egyúttal elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy von der Leyen a beszédében érintette a határokon történő szén-dioxid-kiigazítási mechanizmus (CBAM) szerepét. Varsó szerint ez a mechanizmus globálisan az egyik legfontosabb tényező lehet az éghajlatváltozás elleni harcban.

Varsó szerint az EB-elnök javaslatának lehetséges hatásait alaposan elemezni kell, ebben a vonatkozásban kulcsfontosságú lesz az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban folytatandó vita.

A szénalapú energiapolitikáját egyéni ütemben átalakítani kívánó Lengyelország a tavaly decemberi, majd az idén júliusi EU-csúcstalálkozón nem akadályozta meg ugyan az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról is szóló állásfoglalást, de nem vállalt kötelezettséget a karbonsemlegesség 2050-es elérésére.

Csehország nem tudja teljesíteni az Európai Bizottság új elvárását, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását - jelentette ki Karel Havlícek cseh kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

"Csehország számára az Európai Bizottság elvárása irreális. Csehország ezt csak később tudja teljesíteni, amennyiben meg akarja tartani energetikai önállóságát, nem akarja tönkretenni iparát" - vélekedett Karel Havlícek.

"Értjük az Európai Unió környezetvédelmi ambícióit, de a leglényegesebb az, milyen hatással lesz mindez az egyes államokra. Mindegyiknek más az ipari, energetikai és közlekedési struktúrája. A vízió nem lehet puszta ideológia vagy elvárás, konkrét és reális intézkedéseken kellene alapulnia" - fejtette ki Havlícek. Úgy vélte: előbb a szakértőkkel kell a témát megtárgyalni, utána lehet csak kitűzni valamilyen célokat. "Az Európai Bizottság ebben az esetben éppen fordítva cselekedett" - mutatott rá a cseh kormányfőhelyettes.

Címlapkép: Shutterstock

arany
bikuci
koronavírus
gyori audigyar
oltás
pf_lakas_csalad_768x434px_getty-20200714
bet4
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
koronavírus