worker dolgozó gyár ipar
Gazdaság

A vírus nem ismeri a naptárat - Ha bedurvul a járvány, akkor padlóra kerülnek a cégek

Portfolio
A második hullám súlyosabb hatást gyakorolhat a vállalatokra, mint a járvány első hulláma – vélekednek a Portfolio által megkérdezett munkáltatói szervezetek. A vállalatok egy része mostanra tartalékainak végére ért, a kilátások bizonytalanok, a kormányzati támogatások kifutnak, ezért újra leépítésben gondolkodnak. A cégek azt szeretnék, ha a második hullám közepette kitartanának vagy újraindulnának a kormányzati támogatások, a vírus ugyanis "nem ismeri a naptárat". A fertőzés növekedése azzal járhat, hogy egyre több cég nem tudja fenntartani a termelés folytonosságát a következő időszakban. A vállalatok rendszeresen tárgyalnak a kormánnyal a lehetséges megoldásokról, egyelőre csak annyi biztos, hogy a járvány második hulláma már itt van, az új intézkedésekre viszont még várni kell.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A magyar vállalatok kilátásai is szóba kerülnek a Budapest Economic Forum konferencián október 8-án

Vége a bértámogatásnak, nő a bizonytalanság

„Már most látszik, hogy a második járványhullám sokkal nagyobb lehet, mint az első volt” – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Portfolio-nak. Az első hullám legrosszabb hetéhez viszonyítva már most hatszoros az új betegek száma, a járvány terjedése pedig igen komoly bizonytalanságot jelent a vállalatoknak, különösen, hogy a támogatási programok egy része (bértámogatás) augusztus végén kifutott – foglalta össze a helyzetet.

Hasonlóan látja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is. „Sokkal nehezebben fogunk tudni megbirkózni a mostani helyzettel, mint tavasszal, a kormányzati támogatási programok egy része ugyanis kifutott” – mondta a Portfolio-nak Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára. Habár a hitelmoratórium még kitart a cégeknél az év végéig, és folynak a tárgyalások ennek limitált keretek között való meghosszabbításáról, egyelőre minden bizonytalan – fogalmazott.

A támogatásokat meg kellene hosszabbítani, mert a vírus nem ismeri a naptárat

- mondta Wimmer, hozzátéve, hogy a Kurzarbeit augusztus végén megszűnt, a hitelmoratórium december végén megszűnik, de a vírus nem ismeri ezeket az időpontokat, ahogy látjuk, most is terjed, és gyorsabban, mint valaha.

Leépítés vagy felvétel?

Perlusz László szerint a bizonytalan kilátások és az enyhe, de mégis érzékelhető korlátozó intézkedések – különösen a határzár – miatt a vállalatok egy része ismételten elbocsátást fontolgat. „A Kurzarbeit-program meghosszabbítása jelenthetne segítséget a bajban lévő vállalatoknak, de a kormánynak egyelőre más tervei vannak” – utalt Perlusz a készülő, de még nem végleges újabb gazdasági intézkedéscsomagra.

A turizmus-vendéglátásban ismételten le kell építeniük a cégeknek a legfrissebb, kormányzat által ismertetett felmérések szerint, hiszen a külföldi vendégek a határzár miatt hiányozni fognak

– mondta a VOSZ főtitkára. A határzár azonban néhány területen megemelte a munkaerő-igényt, ilyen az építőipar, ahol hiányoznak a külföldi vendégmunkások. Az üzleti célú utazásokkal kapcsolatos könnyítés ugyanakkor jelentős támogatás a nemzetközi háttérrel és kapcsolatokkal rendelkező vállalatoknak - tette hozzá.

Wimmer István azt emelte ki, hogy a vállalatok 15%-a elbocsátást tervez, azonban nagyjából ugyanennyien fel is vennének munkavállalókat.

A vállalatok óvatosak, kivárnak, és rendkívül bizonytalanok a jövőt illetően

– fogalmazott.

Nyáron, a két hullám között ugyan javult a magyar munkaerőpiac, azonban a soft indikátorok ismét romlást jeleznek. A GKI Gazdaságkutató fogyasztói bizalmi indexe romlott szeptemberben, a legrosszabb a helyzet a munkanélküliségtől való félelem esetében. Az emiatti aggodalom nőtt a legjobban áprilisban, s három hónapos javulás után augusztusban enyhe, szeptemberben már közepes mértékű újabb félelemnövekedés következett be. Ez azt sejteti, hogy a lakosság már készül az újabb nehezebb időkre.

gki

Az elmúlt két hét során több mint 7000 koronavírusos esetet regisztráltak Magyarországon, ami több mint fele a járvány márciusi kirobbanása óta detektált összes esetnek, vagyis nagyon felgyorsult a vírus terjedése, ami komoly feladat elé állít mindenkit – mondta Wimmer.

Gyenge gazdaság

„Miután Magyarország helyzete alapvetően a külpiaci kereslettől függ, és a világgazdaság még gyenge, így mindenképpen támogatásra van szükségük a cégeknek ahhoz, hogy meg tudják tartani a munkaerőt” – fogalmazott Perlusz. „Nagyon sok cég ugyanabban a helyzetben találta magát a második hullámban, mint március-áprilisban, mégpedig az a dilemmájuk, hogy elbocsássák a munkaerőt vagy kivárjanak, és még egy ideig megtartsák a dolgozókat” – mondta Perlusz, aki szerint most az a fő különbség, hogy

a vállalatoknak sokkal kisebb a tartalékuk, mint akkor volt.

„Az állam stratégiája az volt, hogy fokozatosan önti a pénzt a gazdaságba, amíg a járványhelyzet fennáll, így most az a legnagyobb kérdés, hogy milyen segítséget kapnak a cégek a második hullámban” – fogalmazott.

A magyar gazdaság teljesítményét jelentősen befolyásoló exportpiacaink sérülékenyek, illetve komoly visszaesést szenvedtek el – értett egyet Wimmer, aki szerint

jelenleg egyetlen szereplő diktálja a folyamatokat, ez pedig a vírus.

„Nehéz megtalálni a kiutat, ami fellendülést eredményezne. Miután minden vállalat helyzete más és más, így az egységes gazdaságpolitika alkalmazása sem könnyű. Azonban a lehetőségekhez képest kormányzati eszközökkel támogatni kell a munkáltatókat, hogy meg tudják őrizni a munkavállalók pozícióját” – vélekedett Wimmer.

Home office és fertőzés a cégeknél

Az otthoni munkavégzés szabályozását intenzív jogalkotói munka kíséri, ami a gazdasági helyzet stabilizálásához nagyon fontos eszközt jelent – emelete ki Wimmer. A vállalkozások jelentős része tud élni ezzel a lehetőséggel, azonban mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről merülnek fel bizonytalanságok, amelyeket az új jogszabály eloszlathat. A koronavírus-járvány első hullámában nagyon sok vállalat tért át otthoni munkavégzésre, és a második hullámban hasonló lehet a helyzet. Sőt, számos nagyvállalat nem is tért vissza az irodai munkavégzéshez nyáron sem – mondta Wimmer, emlékeztetve arra, hogy nem volt olyan időszak az elmúlt hónapokban, amikor vissza tudott volna állni az élet a normális kerékvágásba. „Most egy kicsit megint nehezebb helyzetbe kerültünk, és nem tudjuk megmondani, hogy hol lesz a vége.”

A vállalatoknak ajánlást fogalmaz meg a helyzet kezelésére a Fehér Könyv, ez azonban nem kötelező érvényű, hanem javaslatokról van szó. „Egyik vállalkozás operatív vezetője vagy tulajdonosa sem ért a vírushelyzet kezeléséhez, ezért az ajánlások segítenek. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor nincs opciója a vállalat vezetőjének, mert olyan jelentős számú dolgozója esik ki a koronavírus-járvány miatt, hogy nem tudja biztosítani a termelés folytonosságát – fogalmazott Wimmer. A vírus jelenlegi gyors terjedése szerinte azzal a kockázattal jár, hogy túlságosan sok dolgozó esik ki egyszerre a termelésből. Úgy véli, hogy

már most is egyre több kényszerpálya mutatkozik a vállalkozások számára.

Címlapkép: Getty Images

bikuci
ugrás, start
koronavírus
arany
koronavírus
gyori audigyar
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
mintavétel pcr teszt koronavírus