doktor korona kórház
Gazdaság

Egészen érdekesen alakul a magyar koronavírus-járvány

Portfolio
Magyarországon már több mint 9600 aktív igazolt koronavírusos fertőzött van a kormányzati statisztikák szerint. Ilyen magas fertőzötti számot úgy tudunk elérni, ha az elmúlt 5 hét pozitív eseteit összeadjuk. Vagyis most is biztosan van sok olyan eset a statisztikában, akiket még augusztusban diagnosztizáltak. Nyilvánvaló, hogy egy pozitív koronavírusos eset nem fertőz 4-5 hétig, így megpróbáltuk kideríteni, mi áll a jelenség mögött.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Magyarországon 9653 aktív koronavírus-fertőzöttet tart nyilván a kormány. Az adatokból úgy tűnik, mintha hosszú hetekig senki sem gyógyulna fel a betegségből, hiszen ez a szám úgy jön ki, ha az elmúlt 5 hét összes új fertőzöttjét összeadjuk, és közben senkit nem nyilvánítunk gyógyultnak (vagy elhunytnak, utóbbi azonban sajnos nem volt így).

Ez azért zavarba ejtő, mert a fertőzöttek többsége ennél jóval rövidebb idő alatt kigyógyul a betegségből, vagyis az aktív esetek statisztikai adata akár 1-1,5 hónapnál régebben detektált fertőzéseket is magába foglalhat. Erre pedig első pillantásra nemigen van magyarázat.

Akárhogy is van, annyi biztos, hogy a jelenlegi regisztrált aktív fertőzötti létszám csak úgy tud kijönni, ha egy-másfél hónappal ezelőtti betegek sem gyógyultAk fel statisztikailag.

A rejtélyt tovább növeli, hogy Magyarországon a második hullámban egyelőre döntően a fiatalok körében terjed a vírus, akiknél sokkal enyhébb tünetek jelentkeznek, mint az időseknél, így jóval hamarabb túlesnek a betegségen. Ezt támasztja alá, hogy a második hullámban a fertőződöttek jóval kisebb aránya kerül kórházba, mint az elsőben. Ezért jelenleg még inkább rövidebb időt kellene, hogy felöleljen az aktív fertőzötti időszak, mint ahogy az első hullámban, de a számok nem ezt igazolják.

A kórházból nehezebb is lehet kikerülni (gyógyult minősítést szerezni), mint a házi karanténból, ugyanis előbbi esetben a tünetek elmúlása mellett két negatív teszt kell 48 órás különbséggel, utóbbinál pedig elegendő, ha 3 napja tünetmentes a páciens, és a tünetek kezdete óta legalább 14 nap eltelt.

Összességében elmondható, hogy az első hullámban relatív magas kórházi kezelt – és sok idős beteg – mellett is átlagosan kevesebb ideig számított egy eset aktív fertőzöttnek, mint a második hullámban, amikor alacsony a kórházban kezeltek aránya, miután leginkább fiatalok kapják el a vírust. Egy vírushordozónak nem kellene átlagosan két hétnél többet eltöltenie az aktív esetszám statisztikában, hiszen az esetek többségét nem a vírus megjelenésének első napján detektálják (ami önmagában csökkenti a fertőzötti szakasz időtartamát).

Példaképp megnéztük Horvátországot, ahol 10 napnyi betegszám adja ki az összes aktív esetszámot. A járvány lefutása nagyban befolyásolja, hogy hány napnyi fertőzötti szám adja ki az összes aktív esetet, a különbség azonban láthatóan tetemes. Ausztriában, ahol a járvány hasonló felfutó szakaszban van, mint nálunk, ott kicsit több mint két hétnyi összes új esetszám adja ki az aktív eseteket, ez szintén jelentősen elmarad a magyar helyzettől.

Arra gyanakodhatunk, hogy a kórházi „lejelentések” stabilabbak, mint a házi karanténban lévő esetek statisztikai kezelése. A kórházak ugyanis nap mint nap leközlik az ápoltak (és a lélegeztetőgépen lévők, ill. elhunytak számát), a házi karanténban lévőknél ennél döcögősebb lehet a folyamat. Ezt a gyanút erősíti meg, hogy több olyan esetről is hallani, amikor a hivatalos szervek keresik a karanténban lévőket, akiknek azonban már lejárt a karantén-kötelezettségük, vagyis a statisztika lassan zárkózik fel a valósághoz.

Természetesen a statisztikától nem lesz jobb vagy rosszabb a járványhelyzet Magyarországon. Ugyanakkor a járvány elleni küzdelem alapjául szolgálhat, hogy mennyire ismerjük a járványhelyzetet, a fenti ellentmondás pedig arra utal, hogy ez a statisztika pontatlanul és sokat késve tükrözi le a valóságot.

Ami a kilátásokat illeti, a következő időszakban az aktív esetek száma már lassabban növekedhet, mint eddig, ha a járvány nem vesz újra nagyobb lendületet Magyarországon, hiszen szépen lassan azért biztosan kikerül majd az aktív esetek egy része a statisztikából. A következő napokban már nem csak a gyógyultak számának emelkedése, hanem sajnos a halálozások számának megugrása is nagyobb hatást gyakorolhat az aktív fertőzöttek számának alakulására, remélhetőleg minél kisebbet, de úgy tűnik, hogy a következő hetek nagyon nehezek lesznek ebből a szempontól is.

Megkerestük az Operatív Törzset is, hogy miért emelkedik szinte ugyanolyan ütemben az aktív fertőzöttek száma, mint a napi új esteké, és miért tölt 5 hetet a nyilvántartásban egy eset. Amint válaszolnak a kérdésekre, frissítjük a cikkünket.

Pénteken válaszolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ a kérdésekre: 

Nem ennyi fertőzött van, hanem 200 ezer
Habár hivatalosan 9600 aktív eset van, ez csak azok száma, akik pozitív vírusteszttel rendelkeznek, és „éppen betegek”. Ahogy fent bemutattuk, bizonyára rövidebb a valós fertőzötti időszak, mint a statisztikai, így inkább 7-8000 lehet azoknak a száma, akiket felderített a járványügy és éppen fertőznek. Azonban Magyarország csak minden 15-20. esetet deríti fel, így 160 ezer vírushordozó lehet. Ha azzal is számolunk, hogy az elmúlt időszakban lelassult a kontaktkutatás (túl sok fertőzött miatti nehéz nyomon követés, túlterhelődött mentőszolgálat miatt lassabb tesztelés), akkor a 20-as aluldetektálási arány romolhatott, ami viszont a becsült 160 ezres fertőzötti számnál több tízezerrel magasabb valós aktív esetet adhat ki, számukat így 200 ezer környékére lehet becsülni, óriási bizonytalanság mellett.

Címlapkép: Getty Images

matolcsy gyorgy 200407
google
bét
calabria olaszország getty stock
zhong shanshan getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
számítógépes hiba