fedusa_shutter
Gazdaság

Itt a Fed döntése!

Portfolio
Szerdán magyar idő szerint este nyolckor teszi közzé kamatdöntését a Fed. A szakértők abban biztosak, hogy a kamat marad a jelenlegi szinten, viszont kiderülhet, hogy a gyakorlatban mit jelent majd aza amerikai jegybank átalakított inflációs célrendszere.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az amerikai gazdaságban további fiskális stimulusra lehet szüksége a még mindig magas munkanélküliség és a kisvállalatok problémái miatt - mondja Powell sajtótájékoztatóján. Közben lassan erősödésbe kapcsol a dollár, már 1,18 alatt jár. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Optimistább lett a Fed

A júniusi 6,5%-ról 3,7%-ra javította idei GDP-visszaesésre vonatkozó előrejelzését a jegybank, a 2021-es prognózis 5%-ról 4%-os növekedésre romlott. Az infláció 2023-ban érheti el az amerikai jegybank 2%-os célját. Ennek megfelelően a döntéshozók arra számítanak, hogy 

legalább 2023 végéig a jelenlegi szinten marad majd az alapkamat.

A dot-plot szerint a 17 tagból mindössze néhányan várják a kamat változását a hároméves időhorizonton. 

Egyelőre alig reagált a dollár

A vártnak megfelelő döntés után egyelőre a devizapiac sem reagált, az euró-dollár árfolyam 1,1834 körül jár, akárcsak a kamatdöntés előtt. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A döntés nem meglepetés

A vártnak megfelelően 0-0,25%-on hagyta az irányadó kamatot a Fed Nyíltpiaci Bizottsága. A döntéshozók mindegyike erre szavazott, de Robert Kaplan és Neel Kashkari különvéleményt fogalmazott meg, így 8-2 arányban fogadták el a közleményt. 

Közeleg a Fed kamatdöntése – Van még valami a jegybank tarsolyában?

Szerda este nem elsősorban a kamatdöntésre figyelnek a befektetők, azt ugyanis majdnem mindenki biztosra veszi, hogy 0-0,25%-on marad majd az irányadó ráta a tengerentúlon. Jön azonban a friss inflációs- és GDPO-prognózis, illetve a döntéshozók kamatra vonatkozó előrejelzések (dot-plot). Mire figyelünk pontosan?

  • A Fed júniusban 6,5%-os idei GDP-visszaesést valószínűsített, ezt a beérkező adatok hatására javíthatják. Az ING Bank szerint 4,5%-os gazdasági visszaesésről szól majd az új prognózis.
  • Az inflációval kapcsolatban rövidtávon csökkenhet a jegybanki előrejelzés, 2023-ra viszont a 2%-os cél elérését prognosztizálhatják. Mindez azért fontos, mert a Fed nemrég jelentette be, hogy a jövőben rugalmasabban kezeli majd ezt az inflációs célt.
  • A dot-plotban a várható kamatpályáról adhatnak előrejelzést a nyíltpiaci Bizottság tagjai, ezzel kapcsolatban is az lehet a nagy kérdés, hogyan jelenhet meg az új inflációs célkövetés a kamatvárakozásokban.

A döntést követően magyar idő szerint fél kilenctől sajtótájékoztatót tart Jerome Powell, a várakozások szerint a jegybank elnöke hangsúlyozza majd, hogy készek mindent megtenni a gazdaság támogatása érdekében.

Címlapkép: Shutterstock

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
korona_vilag